Зуб розповів про акцію із вимірювання тиску

З 12 до 16 травня у Львові мешканці зможуть виміряти артеріальний тиск у спеціальних наметах, поліклініках та лікарнях. Цього року «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» проводяться вже увосьме. За цей час вдалося досягнути зменшення захворюваності на інфаркт і інсульт.

«Впродовж цих років нам вдалося досягнути зменшення захворюваності в м. Львові на інфаркт і інсульт. Однією з причин є проведення інформаційних профілактичних кампаній. 5 років тому у нас було зареєстровано 959 випадків інфаркту міокарда у м. Львові, минулого року – 776. Є позитивна динаміка і по інсультах: якщо у 2009 році ми зареєстрували 892 випадки захворюваності на інсульт, то минулого року – 824. Майже на 70 осіб захворіло менше.

Бачимо і позитивну динаміку смертності від цих захворювань. Якщо у 2009 році померло 215 людей від інфаркту міокарда, то минулого року – 189. Від інсульту у 2009 році померло 416, минулого року – 382 людини.

У великих містах ризик виникнення інфаркту та інсульту значно вищий, ніж на сільських територіях. Це зумовлено способом життя: психо-емоційні стреси, нервові навантаження, гіподинамія, шкідливі звички (переїдання, куріння, вживання алкоголю, надмірне вживання кухонної солі). При швидкому русі життя люди не встигають берегти своє здоров’я. Тому мета нашої акції – поінформувати людей, що артеріальна гіпертензія – це величезна проблема, яка торкається кожної сім’ї.

У кожній поліклініці і лікарні створено пункти вимірювання артеріального тиску, де всі охочі можуть прийти і виміряти тиск. Якщо виявлять підвищений тиск, то дадуть рекомендації, до кого звернутися. Якщо діагноз артеріальної гіпертензії буде підтверджений, то пацієнти будуть взяті на диспансерний облік, з відповідним контролем. Щороку за тиждень ми вимірюємо тиск у 80-100 тис. львів’ян. Ми вважаємо, що така системна робота зменшила кількість хворих на інфаркт міокарда і інсульт», - розповів начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

«Єдина ознака артеріальної гіпертензії – підвищення тиску. Тому ми вже 8 рік поспіль, з ініціативи управління охорони здоров’я Львівської міської ради, проводимо акції, щоб львів’яни знали про артеріальну гіпертензію, знали, як її уникнути. Лікуватися треба до того часу, поки не буде досягнуто цільовий рівень тиску – менший 140/90. Тобто тиску, ризик ускладнень при якому є найменший. Ми розставили намети у найбільш людних місцях: пр. Шевченка, пр. Свободи (біля Оперного театру), пр. Чорновола (біля «Арсену»), пр. Червоної Калини, Площа Ринок. Ми будемо вимірювати артеріальний тиск за допомогою помічників-волонтерів – студентів медичного коледжу ім. Крупинської, які щороку нам допомагають.

Щороку ми проводимо навчальні семінари і лекції для сімейних лікарів по лікуванню артеріальної гіпертензії. Також щороку ми готуємо пам’ятки для пацієнтів з артеріальною гіпертензією, де є щоденники для вимірювання артеріального тиску, рекомендації щодо харчування», - зазначила головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з кардіології Валентина Коваль.

«Артеріальна гіпертензія – це стійке підвищення артеріального тиску від 140/90 і вище. Артеріальна гіпертензія є первинна, коли ми не можемо встановити причину, і це прийнято називати терміном гіпертонічна хвороба. Вторинна артеріальна гіпертензія складає близько 10%, коли причина захворювання відома, і це, як правило, захворювання нирок, ендокринні захворювання, інколи прийом медикаментів, зокрема глюкокортикоїдних препаратів, стероїдних, протизапальних препаратів, гормонально-замісних препаратів жінками в клімактеричному періоді, протизаплідні таблетки.

Артеріальний тиск є причиною захворювань та ускладнень, таких як інфаркт міокарда, інсульт, серцева недостатність, раптова серцева смерть, хронічна ниркова недостатність. Чим вищий рівень артеріального тиску, тим більший ризик мати ускладнення гіпертонічної хвороби. Лікування гіпертонії має бути постійним, пацієнти повинні знати, що прийом медичних препаратів має бути щоденним, контроль артеріального тиску треба проводити щодня.

Причини артеріальної гіпертензії, на які вплинути не можемо, це спадковість і вік (45 років для чоловіків і понад 55 років для жінок). Але є ряд факторів, на які ми можемо вплинути – це спосіб життя. За даними ВООЗ, здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, на 20% від екологічних факторів, на 20% від харчування, 10% - від охорони здоров’я. Дотримання здорового способу життя є одним з немедикаментозних методів лікування на фоні прийому препаратів. Це означає, що треба уникати надмірної маси тіла, надмірного вживання солі, стресових ситуацій, ліквідувати шкідливі звички (паління, надмірне вживання алкоголю).

Обов’язковим є збереження здорового способу життя: динамічні фізичні навантаження (плавання, швидка ходьба, їзда на велосипеді, теніс, робота на городі). Хочу застерегти від статичних фізичних навантажень (піднімати штангу), а коли є гіпертонія, то це шкодить серцево-судинній системі. Перед тим, як займатися в секціях, треба перевірити стан серцево-судинної системи: виміряти артеріальний тиск, зробити електрокардіограму. Ми часто у роботі бачимо молодих хлопців, яких нам направляють на обстеження перед призивом в армію, і вони мають підвищений артеріальний тиск. У половині випадків це є спадковість, а в інших – неправильне харчування, зловживання їжею швидкого приготування.

Для профілактики треба починати міряти тиск ще в дитячому віці. За правилами, артеріальний тиск вимірюють в дітей трирічного віку. У дітей, віком до 10 років, батьків і лікарів має насторожувати тиск 110/70, а після 10 років – 120/70. Тоді треба робити обстеження, щоб з’ясувати причину підвищеного артеріального тиску.

Артеріальна гіпертензія не проявляється якимось одним симптомом. Все залежить від того, ураження якого органу переважає (серце, мозок, судини, нирки). Частіше проявляється у вигляді головного болю, болю в потиличній ділянці, запаморочення голови, мерехтіння мушок перед очима, почервоніння обличчя, погіршення пам’яті або зору. Якщо йде ураження судин серця, то це може проявлятися болями в ділянці серця, серцебиттям та аритмією. Якщо ураження судин, то йде порушення кровообігу. Симптомами є болі в ногах при ходьбі», - розповіла головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з кардіології Валентина Коваль.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: