Львів’янка у Нігерії: найбільш андеграундний клуб на честь відомого в світі африканського джазмена (фото, відео)

IMG-20180405-WA0016

Продовжуємо серію колонок про життя львів’янки у нігерійському місті Лагос.

У Лагосі є круте місце, де панує абсолютна свобода, куди уряд чи поліція не мають права сунутися, де діють закони тільки музики, культури і хорошого настрою.

Це - Нова Африканська Святиня (New African Shrine) – андеграундний клуб, опенспейс в районі Ікеджа, одна з головних туристичних атракцій міста. Власниками і менеджерами клубу є Фемі і Єні Куті (Femi and Yeni Kutj) – діти видатного африканського музиканта, основоположника стилю «афробіт», дуже крутого джазового музиканта, політичного діяча, затятого опозиціонера, гордості нації – Фела Куті (Fela Kuti).

Вхід для міліції справді заборонений у цьому клубі, закони і заборони тут не діють (поки ти не шкодиш іншим). Тут легко можна купити і на місці ж закурити «косячок», може ще щось можна – не знаю. Це такий острівець свободи, повністю відділений від корумпованої влади. Щовечора посеред диму сигарет і не тільки сигарет ? на сцені проводять репетиції Фемі з своїм бендом, а щонеділі проводиться концерт. Раз на рік тут проводять фестиваль Фелаборейшн (Felaboration) – святкування життя музиканта Фела Куті і час від часу різні мистецькі події.

Нещодавно я вперше туди потрапила, хоч і давно чула про цей клуб і мріяли туди піти. Давно я вже стала фанатом музики Фела Куті і раджу всім, кому цікавий джаз, африканський біт – послухайте – він дуже крутий. Його сини не відстають – Фемі і Шон Куті побудували дуже успішні музичні кар’єри. Отож хочу поділитися з вами враженнями з клубу і щонедільного концерту Фемі Куті. Але спочатку трішки історичної довідки.

Почалося все з того, що в 70-х роках відомий вже на той час Фела Куті заснував в Лагосі комуну, студію звукозапису, клуб за інтересами – Kalakuta Republic і там же ж відкрив клуб – African Shrine. Там збирались музиканти, політичні опозиціонери і тусили разом, робили різні культурні проекти й займались підривною політичною діяльністю. Владі, на той час воєнній, той клуб і Фела разом з ним стояли поперек горла. Там часто проводили рейди й облави, поки в 1977 році туди не ввірвались тисячі солдат і повністю спалили той клуб, побили Фела майже до смерті, викинули його стару маму через вікно (через що вона померла) і в вогні знищили багато нереалізованих проектів. Фелу це не налякало, а навпаки ще більше розізлило. Його творчість тепер ще більше критикувала владу, його музика і ідеї ставали щораз більш популярними в Нігерії і по всій Африці.

Він організував свою політичну партію і навіть пробував балотуватися в президенти, але влада не допустила його до виборчої гонки. Цікавий факт, що в річницю після нападу військових, Фела одружився з 27-ма жінками – його танцівницями, музикантками тощо. Таким чином він хотів показати, як він святкує річницю і також хотів захистити себе і жінок від влади, яка на той час пробувала відкрити щодо нього справу, ніби-то він викрав тих жінок. Але скоро Фела розлучився з частиною дружин і залишив собі всього лише 12.

У 1984 році влада все ж арештувала Фела з підозрою в підробленні валюти, але за допомогою Amnesty International його визнали політичним в’язнем і через 20 місяців звільнили. Фела розлучився з рештою своїх дружин, бо, як він казав, «шлюб призводить до ревнощів і егоїзму» і продовжив музичну кар’єру. Активно гастролював в США і Європі, а його популярність в світі росла. У 1993 році його і декількох його музикантів влада знову арештовує за підозрою у вбивстві і вже не відпустила. У 1997 році Фела помер від ускладнень від СНІДу.

В спадок він залишив багато своєї музики, а також у нього лишилося двоє синів-музикантів – Фемі і Шон, які продовжили музикувати і стали досить успішними джазменами. Шон очолив бенд батька Egypt’80 і став досить комерційно успішним. Фемі будував сольну кар’єру, 4 рази номінувася на Греммі в категорії «світова музика», він мега популярний в Африці і досить відомий за кордоном.

У 2004 році Фемі вирішив відкрити в пам’ять про батька Нову Африканську Святиню. Вони з сестрою відкрили той клуб, де повсюди розвішали фотографії і портрети Фели та продовжили його справу. В клубі сьогодні дуже демократичні ціни і правила, він має свою охорону і власну поліцію – владі туди категорично заборонено лізти. Тут дозволено все крім шкоди іншим, фото і відеозйомки. Я трохи таємно пофотографувала, сподіваюся, Фемі мене пробачить.

В будні дні ввечері туди можна прийти, випити холодного пальмового вина чи пива, взяти на закуску гострого Суя, завернутого в газетку (схоже на шашлик) і слухати репетиції бенду Фели, а кожної неділі Фемі дає концерт на сцені. Ціни дуже і дуже демократичні. А в залі постійно аншлаг – багато місцевої богеми, молоді, багато також «серйозних» людей, які приходять туди розслабитись і напоїти бізнес-партнерів. Це місце також популярне серед туристів і Оїбо там можна часто зустріти.

Місце дуже атмосферне. Повсюди запах трави і копченого м’яса. Фемі викладається на концерті на всі 150% - де в нього сили беруться щонеділі так стрибати? ? По краях сцени танцюють піджейки в клітках – дуже цікаво. Танцюристи і музиканти в національному одязі, з розмальованими обличчями й тілами – дуже по-африканськи.

Нагадую, що місце дуже андеграундне. Гості сидять в пластикових кріслах за пластиковими столами, їжу подають, завернуту в газету, попільничок в принципі не буває, тому недопалки кидають просто на землю. Але так хотів Фела. Його портрети всюди нагадують гостям, що ми в гостях у нього і це його Святиня, з його правилами ?

Дуже рекомендую послухати музику сімейства Куті. Фела принципово співав на Піджін Інгліш – спрощена англійська мова, яка використовується в Африці, тому ви не дуже зрозумієте слова, але музика передасть всі емоції.

Львів’янка у Нігерії: чи живуть нігерійці краще від українців (фото)Ірина ПІЛАТ

Народилася в м. Новояворівськ, з студентських років жила у Львові, а цього року переїхала в м. Лагос, Нігерія. Маркетолог у декреті, віднедавна блогер, дружина новоспеченого лікаря з Нігерії Фемі і мама солодкого хлопчика Лукаса

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: