Делікатне питання: у ЛОДА хочуть активізувати роботу з інтеграції ромів у суспільство

22c
Фото ілюстративне

У ЛОДА планують створити робочу групу з проблем ромської національної меншини. Про це йшлося під час наради щодо пошуку шляхів інтеграції ромів у суспільство.

Одна із головних проблем - недостатня скоординованість різних служб і органів влади, які повинні опікуватися ромською меншиною.

Маємо те, що маємо

За перше півріччя центрами соціальної допомоги області виявлено 13 ромських сімей з дітьми, які перебували в складних життєвих обставинах. У цих сім'ях перебувало 62 дитини. Соціальними послугами було охоплено 12 сімей. Такі родини були виявлені зокрема у Львові, Дрогобичі,  Буському, Дрогобицькому, Самбірському, Турківському районах.

Частина з цих родин – інтегровані, частина – не мають постійного місця проживання. Проблеми, з якими ромські родини звертаються до державних структур – це медична допомога та оформлення різноманітних документів. При цьому частина родин відмовляється йти на контакт. Такі ситуації виникали у Жовквівському районі та Бориславі. У Буському районі у поле зору служби у справах дітей ЛОДА потрапили дві родини, у яких виховуються 11 дітей.

«Шість дітей ми були змушені вилучити, вони є в сиротинці, з родинами проводиться робота щодо повернення їх в біологічну родину. Ці родини ще два роки тому вели кочовий спосіб життя, але тепер купили хату, їм досить важко адаптуватися, район їм допомагає», – розповів керівник служби Володимир Лис.

Щодо ромів, які ведуть осілий спосіб життя, то область щоквартально звітує в Міністерство юстиції. З ними проводиться відповідна робота. Особливо наголошується на потребі реєстрації новонароджених. Водночас, ціла низка причин не дозволяє надати представникам ромської меншини належну допомогу. Частина з них у компетенції держави, а частина – місцевої влади.

Так, за статистикою фонду «Відродження», 90% ромів мають документи і прописку, але мають проблеми з легалізацією земельних ділянок, на яких стоять їхні будинки.

«Це передовсім проблема Закарпатської області. Питання, яке постійно ставить соцзахист будь-якої області - як розділити компетенцію ОДА, виконавчих органів, якщо вони мешкають тут, а допомогу беруть там. Поки ми не вирішимо цього питання, не буде ефективної допомоги ромам. І якщо міська і обласна влада будуть ігнорувати факти появи ромського населення, стихійних поселень, бо вони не мають документів  - буде дуже велика проблема», - каже представниця фонду «Відродження» Оксана Дащаківська.

При цьому, за її словами, проблем з інтегрованими у першому чи другому поколіннях ромів є не менше, ніж зі стихійними поселеннями. «Це люди, які не мають побутових навичок, люди які потребують, щоб їм приділяли додаткову увагу. Ми повинні враховувати особливості цих спільнот, розуміти, що це люди з іншою культурою. Це складно зробити, але це потрібно робити», - каже Оксана Дащаківська.

За її словами на Львівщині є приклади успішної інтеграції ромських родин у суспільство, але це заслуга окремих керівників, насамперед закладів освіти.

«У Буському районі ми бачили інтегровану родину в другому поколінні. Діти ходять до школи – директор знайшов спосіб взяти їх, хоча в них закарпатська прописка, діти мають відмінні оцінки. Тобто активна позиція керівника дозволяє вирішувати проблеми. Є керівники, які не чекають, а йдуть у родини і пояснюють, чому треба, щоб діти йшли до школи. В  Дрогобичі є директор школи, в якого записані всі діти - в нього майже всі роми закінчують 9 класів. Він проводить роботу і вона має ефект», - каже Оксана Дащаківська.

Закордонний досвід і українські реалії

Як чиновники, так і громадські діячі наводили приклади, інтеграції ромів за кордоном, водночас визнаючи, що в українських реаліях не всі з них наразі можливо реалізувати.

«Я недавно мав можливість побувати в Австрійській республіці. І хочу вам сказати – ніхто там не панькається так, як ми. Там також є проблеми на грані криміналу, заїжджають в села, але поліція з ними не церемониться. Якщо є діти – їх забирають, вони повинні вчитися. Нема документів – люди притягуються до відповідальності. Нам треба діяти у тому напрямку. Є табір, діти не вчаться – закони України для всіх однакові. Діти мають іти в школу. Чому ми повинні зважати на ментальність? Що це не є громадяни України? Я думаю, ми повинні зайняти державницьку позицію, можливо, вона буде комусь не подобатися. Діти повинні бути в школі, мати документи і батьки повинні за дітей відповідати», – вважає Володимир Лис.

«У Болгарії є програми освіти для ромських сімей, там сім’я отримує соціальні виплати тільки тоді, коли діти ходять до школи. Це сприяє тому, що вони оселяються, отримують гроші і не займаються крадіжками. Ромів в Болгарії є багато, але держава знайшла кошти і в такий спосіб працює. У Британії є офіційно облаштовані кемпінги для ромських поселень. При в’їзді в місто є майданчик, на якому роми можуть зупинитися. Там забезпечена базова потреба - вода, туалет, душ. Там можна отримати доступ до освіти, соцзахисту, легально шукати роботу. Але є умова - ви мешкаєте тільки тут і не порушуєте закон. Але в нас на сьогодні політична ситуація така, що я не уявляю проекту рішення – відвести ділянку для цих потреб у Львові, і депутата, який би за це проголосував. Думаю, що цей варіант на довгострокову перспективу. Пробувати спілкуватися з ромами у стихійних поселеннях треба, треба говорити з ними, пропонувати різні варіанти. Можливо, ми напрацюємо якийсь механізм, коли ми будемо готові до такого рішення як виділення землі», - розповіла Оксана Дащаківська.

На її думку, зараз потрібно думати про землю, шукати партнерів, налагоджувати співпрацю з сільськими головами, щоби можна було в той чи інший спосіб облагородити територію для стихійних поселень. Водночас, частіше трапляється зворотнє – сільські голови викликають поліцію, щоб витіснити ромів, і є посадовці, які допомагають вчиняти такі дії.

Скоординуватися, щоб допомогти

Наразі всі причетні до обговорення проблеми сходяться на думці, що потрібна більш тісна координація різних служб.

«Зараз в області є 8 стихійних поселень. Ми знаємо, скільки там людей, хто там старший, маємо їхні телефони. Скеровуємо наряди, дільничні з ними спілкуються, але хотілося б підтримки від влади. Створити робочу групу, щоб ми знали, кому повідомляти інформацію, напрацювати механізм взаємодії», - заявив представник нацполіції.

«Має бути налагоджений механізм: патрульна поліція помітила стихійний табір, повідомила соцзахист, соцзахист вислав працівника, який пішов туди із медичним працівником, вивчили, які проблеми там є», - додала Оксана Дащаківська.

Відтак, всі висловилися за створення робочої групи із залученням представників ДМС, Нацполіції, інших служб для координації та напрацювання механізму співпраці.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: