Кандидати у президенти: біографія, обіцянки та статки 

кандидати 12345

Пропонуємо вашій увазі інформацію про чергових п’ятьох кандидатів на пост президента, а саме: про їхню біографію, статки й передвиборчі обіцянки. 

З 44 кандидатів ми вже ознайомили вас з 35. Сьогодні знайомимося ще з п’ятьма політиками, які вирішили поборотися за пост президента.

Про біографії, програми та статки:

  • Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Віталія Скоцика та Ігоря Шевченка читайте тут;
  • Віталія Купрія, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова та Ольги Богомолець читайте тут;
  • Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка та Аркадія Корнацького читайте тут;
  • Олександра Вілкула, Дмитра Добродомова, Іллі Киви, Олександра Мороза та Юлії Тимошенко читайте тут;
  • Руслана Кошулинського, Олександра Данилюка, Сергія Тарути, Ігоря Смешка та Інни Богословської читайте тут;
  • Романа Безсмертного, Віктора Бондара, Миколи Габера, Юрія Дерев’янка та Володимира Зеленського читайте тут;
  • Сергія Носенка, Віктора Кривенка, Сергія Кривоноса, Руслана Ригованова та Юрія Тимошенка читайте тут.

Василь Журавльов

48 років, голова ГО «Федерація футболу м. Маріуполя», член політичної партії «Стабільність»

Василь Журавльов народився 1970 року. Вивчав банківську справу в Міжнародному слов'янському університеті в Харкові. З 2017 року Журавльов очолює Федерацію футболу міста Маріуполь. Він також є головою політичної партії «Стабільність».

Найбільше Журавльов запам'ятався своїми гучними заявами у ЗМІ — зокрема, критикою на адресу голови Федерації футболу України Григорія Суркіса, якого звинувачував в незаконному потраплянні до виконкому УЄФА.

Що обіцяє

Кандидат у президенти підтримує курс України в НАТО та ЄС, хоче влаштувати «сувору перевірку» щодо проведення люстрації суддів та правоохоронців, запросити «незаангажованих іноземних кураторів» для проведення реформ.

Також Журавльов хоче повернути в склад України окуповані території Донбасу та Крим, отримати членство в НАТО, модернізувати промислово-оборонний комплекс, адаптувати українське законодавство до законодавства Євросоюзу тощо.

Декларація

Голова Федерації футболу Маріуполя Василь Журавльов задекларував за 2017 рік незначні статки.

Зокрема, члени його родини володіють житловим будинком у 144,3 квадратних метри у Старому Криму під Маріуполем і квартирою у районному центрі.

Журавльов має годинники марок Hublot і Patek Philippe, а його дружина може похвалитися годинниками від CARTIER, Hublot, ювелірними виробами із коштовним камінням. На кандидата зареєстровано фірму «ОКМАР-ВОСТОК», а на його матір компанію «М.О.Р.Е. ПАРТНЕРС». Готівкою Василь Журавльов тримає 23 тисячі доларів і 508 тисяч гривень.

Юрій Кармазін

61 рік, президент ГО «Інститут права і суспільства», член партії захисників Вітчизни

Юрій Кармазін народився на Черкащині, освіту отримав в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова. За фахом — юрист.

До 1990-х встиг попрацювати помічником прокурора, прокурором і суддею. У 1994 вперше стає народним депутатом, згодом обирався до Верховної ради ще тричі. Кармазін є лідером Партії захисників вітчизни.

На початку 2000-х брав участь в акціях «Україна без Кучми», згодом підтримував Помаранчеву революцію, у 2013 — Революцію гідності. У 2016 стає одним зі співорганізаторів платформи «Революційні праві сили», яка серед іншого закликала до «третього майдану».

Що обіцяє

У своїй передвиборчій програмі Кармазін, зокрема, обіцяє «диктатуру Конституції України», ліквідацію посади президента і заміну тексту національного гімну.

Окрім цього, кандидат пропонує обмежити кількість депутатів до 225, зменшити зарплати і пенсії прем’єр-міністру, спікеру Ради, суддям, керівництву НБУ, СБУ, НАЗК, депутатам, міністрам і державним службовцям. У кріслі президента Кармазін обіцяє безоплатну медичну допомогу, а також — підвищення соціального статусу вченого, викладача та вчителя.

Політик виступає за забезпечення надійного захисту території та громадян України від будь-якого агресора та створення резервної армії на базі українського козацтва із правом носіння вогнепальної зброї для відсічі агресору.

Декларація

За 2017 рік Кармазін отримав 132 тисячі гривень пенсії, на його банківських рахунках була тисяча доларів та 2,1 тисячі євро, готівкою — 20 тисяч доларів. Дохід членів його родини склав 70 тисяч гривень (пенсія подружжя Лариси Кармазіної, стипендія дочки Анни). Крім того, в дружини та дочки було по 20 тисяч доларів готівкою.

У Кармазіна у власності було два гаражі, три автомобілі (Volkswagen Passat 2012 року, Lexus 2010 року та Hummer 2007 року), земельна ділянка в Київській області. У спільній власності з членами сім'ї було дві квартири в Одесі та Києві. У Лариси Кармазіної було дві земельні ділянки в Одеській області й автомобіль Honda CR-V 2007 року випуску.

Крім того, кандидат у президенти задекларував чотири пари наручних годинників. Станом на 2017 рік Кармазін був власником підприємства ТОВ «Агентство по профілактиці правопорушень «Фелікс і К».

Юлія Литвиненко

42 роки, тимчасово не працює, безпартійна

Юлія Литвиненко народилася 1976 року на Дніпропетровщині, закінчила факультет журналістики Дніпропетровського національного університету. З середини 1990-х працює на телебаченні. Була автором і ведучою програм на телеканалах «СТБ», «1+1», «УТ-1», «ICTV», «Інтер» і «К-1».

У 2014 стає ведучою радіо «Вєсті», згодом приєдналася до колективу телеканалу «News One». З травня 2018 року працювала на каналі «Прямий».

Що обіцяє

Головним завданням на посаді президента Юлія Литвиненко вважає проведення масштабних змін в Україні. Зокрема переговори з Кремлем необхідно проводити за участі міжнародних партнерів, а саму Росію визнати стороною військового конфлікту в Україні. Вона збирається сформувати «коло довіри й безпеки» з країнами Східної Європи та Скандинавії, що допоможе стримувати агресію РФ. Також Литвиненко пропонує залучати українську діаспору до міжнародних проектів.

Державна служба буде реформована, бізнес-середовище — регульоване, малі та великі об'єкти — приватизовані, стратегічні об'єкти — залишаться у власності держави, мораторій на продаж землі — скасований.

Для ефективної боротьби з корупцією Литвиненко пропонує запровадити електронне адміністрування та декларування, суддівський корпус буде оновлений, прокуратура перетвориться на службу обвинувачення, а СБУ — на державний орган з контррозвідки та протидії тероризму. Крім того, кандидат обіцяє провести реформу освіти та медицини.

Декларація

За 2017 рік Литвиненко заробила 37,3 тисячі гривень, а також отримала 4,3 тисячі гривень гонорарів та інших виплат. На її банківських рахунках був лише один долар, готівкою — 10 тисяч доларів та 100 тисяч гривень.

Вона також володіла квартирою в Києві, ця ж квартира значиться в іншому праві власності в її дочок — Кіри та Олександри. Їздить на автомобілі Volkswagen Tiguan 2013 року випуску.

Андрій Новак

46 років, тимчасово не працює, член політичної партії «Патріот»

Андрій Новак народився 1973 року в Києві. Навчався в аспірантурі Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України, захистив дисертацію в КНУ ім. Тараса Шевченка.

Наприкінці 1990-х працював комерційним агентом на телебаченні, згодом став політичним консультантом у питаннях PR і роботи зі ЗМІ. У 2005-2006 роках був радником двох прем'єр-міністрів України — Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова. У 2010 році став головою Комітету економістів України, у 2011 — проректором Європейського університету.

В українських ЗМІ Андрій Новак часто фігурує в якості експерта з економічних питань.

Що обіцяє

Передвиборча програма кандидата в президенти називається — «Україна — демократична республіка» і передбачає кодифікаціюю законодавства у всіх сферах та кримінальну відповідальність представників всіх гілок влади за порушення Конституції.

Кандидат збирається реформувати всі силові і правоохоронні відомства, модернізувати Збройні сили на засадах промислової революції 4.0, сформувати «геостратегічну коаліцію країн», що допоможе стримати агресію РФ та відновити територіальну цілісність України в межах визнаного міжнародним правом кордону.

Новак планує зробити територіальні громади суб’єктами юридичного права та провести адміністративну-територіальну реформу.

Для зміцнення економіки Новак збирається формувати «економічні форпости країни у світі у творчій співпраці із світовим українством», при цьому торгівля з РФ має бути припинена. Також Новак обіцяє підтримати українську науку та культуру.

Декларація

Доходи Новака в 2017 році складалися з благодійної допомоги — 38 тисяч гривень. Готівкою він зберігав 930 тисяч гривень. Його дружина задекларувала зарплату 275 тисяч гривень і готівкою 63 тисячі гривень та 18 тисяч доларів.

Із нерухомості Новаку належали 2 земельні ділянки (614 та 608 квадратних метрів) та недобудований будинок (243 квадратних метри). Також кандидат у президенти вказав, що володіє авторським правом на одну книгу.

Петро Порошенко

53 роки, президент України

Петро Порошенко народився на Одещині, закінчив факультет міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка, там же закінчив аспірантуру. З початку 90-х років займався бізнесом, згодом створив корпорацію «ROSHEN». Петру Порошенку також належать 5 телеканал, судноремонтний завод «Кузня на Рибальському», «Укрпромінвест-Агро» ти низка інших підприємств.

На дострокових виборах 2014 року переміг у першому турі голосування, одержавши майже 55% голосів виборців. Пообіцяв продати свій бізнес, але цього не сталося. У 2015 році уклав угоду із компанією Rothschild з метою продажу своїх активів. У 2016-му оголосив, що передав свою частку в корпорації «ROSHEN» в незалежний сліпий траст, яким керує вказана компанія.

Політичну діяльність починав у СДПУ (об'єднаній), у 1998 році. Через два роки створив і очолив партію «Солідарність», яка стала співзасновницею Партії регіонів. У 2001-му «Солідарність» увійшла до блоку Ющенка «Наша Україна». Був активним учасником Помаранчевої революції. За президентства Віктора Ющенка обіймав посади секретаря РНБО, міністра закордонних справ, голови ради НБУ. Пізніше, за президентства Віктора Януковича, майже два роки був міністром економічного розвитку та торгівлі. Після цього, у 2012-му виграв вибори як мажоритарний кандидат у Вінниці і був позафракційним. Став президентом на хвилі масових протестів і усунення Віктора Януковича від влади.

Що обіцяє

Петро Порошенко на посаді президента обіцяє подати заявку на вступ до ЄС уже в 2023 році, отримати і почати виконувати План дій щодо членства в НАТО.

Кандидат наголошує, що до ЄС і НАТО Україна вступить як регіональний лідер. Упродовж наступних 5 років Україна за президента Порошенка має стати лідером аграрного сектору в Європі, одним із п’яти нових глобальних лідерів ІТ-сектору, регіональним лідером індустріального розвитку, транспортним хабом Східної Європи, однією з десяти найбільш відвідуваних країн Європи.

Порошенко також планує завершити створення щільної системи протиракетної та протиповітряної оборони, провести докорінну модернізацію українського флоту і повітряних сил, підняти рівень соціального забезпечення наших військовослужбовців, розширити підтримку родин учасників бойових дій.

Буде продовжена лінія на відновлення територіальної цілісності України: повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму відбуватиметься політико-дипломатичним шляхом. За репресії і знущання над нашими громадянами на окупованих територіях, за завдані збитки країна-окупант понесе відповідальність і змушена буде їх відшкодовувати через міжнародні правові механізми.

Продовжиться політика зниження податкового навантаження, зокрема через заміну оподаткування прибутку підприємств на оподаткування виведення капіталу з країни.

До роботи в українських школах залучатимуть носіїв англійської мови, підвищення оплати праці вчителів і викладачів відбудеться за рахунок залучення інвестицій.

По всій Україні розпочнеться масштабна програма ремонту медичних закладів, буде завершена медична реформа, спрямована на підвищення якості і доступності медичних послуг, зокрема і на селі, на підвищення зарплат медикам.

На посаді президента України Петро Порошенко обіцяє продовжити політику підтримки української мови як єдиної державної, розширити підтримку культурних проектів та зробити усе, щоби захистити свободу слова та права журналістів.

Команда президента сприятимемо перетворенню ІТ-сектора на креативну індустрію із постійним збільшенням його внеску у вітчизняну економіку, а в індустрії зробить ставку на високотехнологічні галузі з високою доданою вартістю. Окремий пріоритет — підтримка української науки і сприяння її тіснішій взаємодії з реальним сектором.

Перетворення України на транспортно-логістичний хаб Європи потребуватиме модернізації транспортної інфраструктури: на це будуть спрямовані кошти і національних, і міжнародних інфраструктурних фондів, і приватні інвестиції.

Все це дасть змогу наповнити державний та місцеві бюджети, створить можливість підвищувати зарплати бюджетникам, пенсії, соціальні виплати протягом наступних п'яти років.

Декларація

Президент Петро Порошенко задекларував 19,6 мільйона гривень як дивідендів і відсотків. Зокрема, 18,5 мільйона гривень Порошенко отримав як дивіденди від закритого інвестфонду Прайм Ессетс Капітал, який управляє активами президента. У Міжнародному Інвестиційному Банку (МІБ), акціями якого Порошенко отримав відсотки в сумі 1,1 мільйона гривень.

Згідно з його декларацією за 2017 рік, доходи президента становили 16,3 мілйьона гривень.

336 тисяч гривень доходу Порошенко склала зарплата на займаній посаді, 15,7 мільйона гривень — відсотки за депозитами в його банку і 172 тисячі гривень доходу він отримав від продажу рухомого майна.

На рахунках у його банку МІБ у Порошенка 25,4 мільйона доларів, ще 8,1 мільйона гривень коштів знаходяться в ПАТ ЗНКІФ Прайм Ессетс Кепітал, що об'єднує багато його активів. Готівкою він зберігає 21 тисячу доларів і 60 тисяч гривень. Також президент позичив третім особам 3,4 мільйона доларів та 1,1 мільйона гривень.

У 2017 році президентом було внесено 10 тисяч доларів на рахунок у Rothschild Bank AG(Швейцарія), власником яких є Rothschild Trust Schweiz AG (Швейцарія).

У 2017 році Порошенко витратив понад 3,8 мільйона гривень на оплату освіти, 7, 5 мільйона гривень — на транспортні послуги, 2,7 мільйона гривень — на туристичні послуги в Україні, 5,4 мільйона гривень — на послуги проживання в Україні, 813 тисяч гривень на комунальні платежі, 90 тисяч гривень — на послуги або консультації з інвестиційного управління, і ще 95 тисяч гривень — на представницькі витрати делегації в Бельгії.

При цьому наголошується, що протягом 2017 року Порошенко не отримував дивідендів від понад 100 підприємств і юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником яких він є.

Порошенко із грудня 2012 року проживає із сім'єю у будинку в Козині Київської області площею 1331 квадратних метрів, який був придбаний за 30 мільйонів гривень. Володіє двома земельними ділянками в Козині загальною площею близько 34 тисяч квадратних метрів, із серпня 2015 року орендує у Козинської сільради ділянку площею 7,5 тисячі квадратних метрів.

У Києві президент володіє трьома земельними ділянками (вартістю 8; 10,8 та 21 мільйона гривень) і двома квартирами площею 134 і 82 квадратних метрів. Також у нього є квартира у Вінниці площею 68,2 квадратних метрів і нежитлове приміщення в Одесі площею 35,3 квадратних метрів.

Президент указав наявність у нього автомобіля Mercedes Vito 116 CDI і катер Bayliner 185 BR 2005 року.

Порошенко задекларував колекції із 65 картин українських і російських майстрів 19-20 століття, 15 картин «старих майстрів», 4 картин сучасних художників (імпресіоністів і сюрреалістів), 6 скульптур 19-20 століття, скульптуру «Хлопчик-рибалка» Гугліельмо Пуги. Він вказав у декларації швейцарські годинники і ювелірні вироби, дві норкові шуби і кожушок із соболя.

Його дружина Марина Порошенко у 2017 році отримала з банківських рахунків Порошенка 635 тисяч гривень. У МІБ у неї також розміщено 96 тисяч гривень і 4 тисячі євро.

Перша леді України володіє спільно із сином квартирою в Києві, також у її власності є земділянка площею 1,9 тисячі квадратних метрів та дачний будинок площею 344 квадратних метрів у Бориспільському районі Київської області. У неї є автомобіль Jaguar XF 4/2 Lv8 і гараж у Києві.

Нагадаємо, згідно з Конституцією та законодавством, президентом України може стати громадянин України, який досяг 35-річного віку, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років. Це право реалізується через політичні партії, а також шляхом самовисування. Партія може висунути лише одного кандидата. Кандидат у президенти має внести заставу у розмірі 2,5 млн грн. У випадку програшу застава не повертається.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: