Помилки людини, яка постить, та як їх уникнути

піст

Сьогодні, 15 березня, розпочинається Великий піст – найголовніший і найтриваліший піст для усіх християн. Його мета – підготувати людей до свята Великодня.

Сьогодні, 15 березня, розпочинається Великий піст – найголовніший і найтриваліший піст для усіх християн. Його мета – підготувати людей до Великодня.

Великий піст вважається головним постом християнина. Він символізує 40 днів, які провів Ісус Христос у пустелі перед початком свого служіння людям. 

Великдень цьогоріч святкується 2 травня. Отже, Великий піст у 2021 році триватиме по 1 травня.

Головні помилки

  • Піст як дієта. Досі деякі люди вважають, що Великий піст – особлива дієта для очищення організму. Це помилка. Адже піст – це духовна зброя, в якій головне – молитва та причастя, каяття та зміна життя на краще.
  • Піст повинен бути суворим. У перші дні справді складно налаштуватися на піст, особливо коли не було до цього подібного досвіду. Потрібно просто потерпіти та почекати, поки ваш організм звикне. Спочатку складно, але під кінець першого тижня все стає на свої місця.

До речі, за тиждень до посту починають говіти саме для цього – щоб плавно увійти в обмеженість посту.

  • Занадта легковажність. Деякі люди, які не можуть постити, починають вживати надмірну кількість їжі. Так теж не можна. Потрібно тверезо оцінити свої можливості. Хтось постить тільки перший та останній тиждень Великого посту, що теж не надто правильно.
  • Засудження тих, хто не постить або примусовий піст. Суддя – тільки Господь, і людина не має право засуджувати іншу людину та її вчинки.

Читайте також: Коронавірус і піст: чи варто продовжувати його дотримуватися

  • Дратівливість. Люди, які дотримуються посту, часто стають дратівливими. Це наслідки занадто суворого погляду на піст. У таких випадках ці люди мимоволі зводять усі здобутки посту нанівець.

Старці церкви кажуть: краще взагалі не постити, а їсти м’ясо, ніж їсти один одного, принижувати та ображати оточуючих.

  • Показова праведність. Деякі люди вважають, що треба бути сумним під час посту, що не можна радіти. Але це не так. Піст – це духовне свято. Людина, яка починає отримувати радість від Посту, стає духовно зрілою.
  • Ставлення до їжі, як до чогось поганого. Християнство дозволяє нам їсти будь-яку їжу. А утримання від її споживання заради Господа укріплює волю, робить вірян сильнішими. Великий піст вчить нас обирати для себе найкраще і не бажати того, що нам зашкодить.
  • У Великий піст не можна грішити. Насправді, ніколи не можна грішити. Хоча людині це майже ніколи не вдається. Піст – це можливість звільнитися від гріха, від бруду через щире каяття, сповідь та причастя.

Якщо хочете добре пережити Великий піст, то не висувайте собі вимог, які тяжко виконати, пише християнське видання Credo.

Поради на добрий Великий піст

  1. Іспит совісті – щодня дивіться, чого вам бракує. Робіть його зі щирістю, тобто відважно.
  2. Проста молитва – можливо, та, яку знаєте змалечку. Моліться нею щоденно. Не забувай своїх дитячих молитов, яких навчила мама. Повторюй їх щодня, з простотою, як раніше. 
  3. Хресна дорога – щоп’ятниці у Великий піст. Май небагато особистих молебнів, але нехай вони будуть постійні. Хресна дорога – ось могутній і сповнений змісту молебень! 
  4. Читання Святого Письма – старайтеся робити це щоденно.
  5. Участь у Євхаристії. Чудесно впливає Свята Євхаристія на поведінку, а головне – на духа людей, які її приймають часто і з побожністю. 

Читайте також: Насамперед Церква дає людині вибір у будь-чому, – сестра Севастіяна Карвацька.

Ще декілька порад і настанов, яких варто дотримуватися вірянам: молитися зранку і ввечері, перед кожною справою, а також у хвилини сумні та радісні. За можливості частіше перебувати в церкві на Богослуженнях. Молитися за припинення війни на сході України та щасливе повернення українських захисників додому. Підготувати себе постом і молитвою та приступати до сповіді і до святого Причастя. Примиритися з рідними, близькими, на роботі. Нікого не осуджувати, а шукати миру, навіть з ворогами. 

Постити весь піст. Буває пом’якшений або поступки для дітей, хворих, вагітних, матерів з маленькими дітьми, людей похилого віку, а також, хто працює на важких роботах. Під час посту відмовитися від алкоголю, куріння, а також не справляти забави. В час посту менше часу проводити в інтернеті, соціальних мережах. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: