Садовий доручив керівникам районів розібратися з кожним відключенням будинку від газу

чадний-газ
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Міський голова Львова дав доручення керівникам районів виїздити на місце, збирати мешканців і представників ПАТ «Львівгаз» для з’ясування причин відсутності газу.

Про ситуацію з відключенням багатоквартирних будинків міста від газопостачання йшлося під час засідання виконавчого комітету.

Станом на ранок без газу у Львові залишалося 26 будинків, 15 з яких понад добу, а 4 не мали газу ще з 9 серпня.

«На сьогодні в кращий бік змінений алгоритм співпраці з ПАТ «Львівгазом». Протягом дня відбувається постійний обмін інформацією про проблеми з газопостачанням у львівських будинках. Досі була проблема через те, що служби «Львівгазу», виїжджаючи на об’єкти і проводячи відключення, нікого не попереджали і не пояснювали причин відключення. Зараз «Львівгаз» системно інформує «Гарячу лінію» міста про відключення, хоча має ще інформувати про це управителів будинку. Однак якщо цього нема, то інформують нас, а ми передаємо це мешканцям. Так, за цей тиждень було 60 звернень. Зараз залишається не вирішеними питання по 26 адресах, з яких 15 без газопостачання більше доби. Також є 4 проблемні адреси, де ще з 9 серпня відсутній газ. За інформацією «Львівгазу», там проводять газозварювальні роботи, і лише після їх завершення відновлять подачу газу», - розповіла директорка департаменту адміністративних послуг ЛМР Валентина Бартошик.

За словами заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, за цей тиждень працівники ПАТ «Львівгаз» почали оперативніше реагувати на звернення, однак є підозри на відключення будинків не з технічних причин, а через заборгованість.

«Є підозри на відключення від газу цілого будинку через неплатежі. А це неприпустимо. Такі питання треба вирішувати в рамках чинного законодавства – за 10 днів до відключення вручити мешканцю попередження і відключати квартиру, а не цілий будинок, та звертатися до суду. Про це говорить постанова НК РЕКП від 2015 р. Коли є витік газу у будинку, то, згідно з правилами системи газопостачання, від газу можна відключати, якщо витік газу більше 1%. Отож, є нормативна база, яка регулює ці взаємовідносини, і її треба дотримуватися. Якщо ж відключення дійсно через технічні причини, то прохання до «Львівгазу» оперативніше проводити роботи. Адже довгі відключення можуть бути через це, що немає необхідного матеріалу для робіт, обладнання, не багато бригад задіяно в роботі. Тому цей напрямок треба підсилити», - розповіла Ірина Маруняк.

Зі свого боку, присутній онлайн на засіданні виконавчого комітету технічний директор ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан, запевнив, що відключення будинків від газопостачання відбувається через технічні порушення і аварійні ситуації, а не через заборгованість.

Відтак, Андрій Садовий дав доручення, в разі надходження інформації на «Гарячу лінію» про відсутність газопостачання з ознаками на відключення через несплату боргів, керівнику району виїздити на місце, збирати мешканців і керівництво «Львівгазу» із залученням засобів масової інформації і спільно з’ясовувати причину відключення.

«Ми повинні припинити практику відключення будинків через борги. Це недопустимі речі. Прошу ПАТ «Львівгаз» проаналізувати озвучену інформацію, і на наступну п’ятницю ми знову розглянемо це питання чи змінилася ситуація. Ми будемо суворі навіть до одного випадку, бо це життя наших людей», - заявив міський голова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: