Газовий апокаліпсис: чим загрожує українській економіці зростання цін

gaz-2

Сьогодні ціна на газ на ф'ючерсному ринку Європи встановила втретє рекорд за першу половину дня.

Нині вона майже досягла позначки у 2 тисячі доларів за тисячу кубометрів. Наразі на ринку відбуваються так звані гойдалки. Вартість енергоресурсу сьогодні за кілька годин спочатку зросла на 300 доларів за тисячу кубометрів, а потім впала на 200 доларів за 10 хвилин.

Тим часом у Великій Британії чотири енергетичні компанії оголосили себе банкрутами через рекордні ціни на газ.

Щодо того, як вплинуть рекордні ціни на газ на українську економіку, оцінки політиків та експертів різняться. Але всі сходяться на тому, що найближчі місяці будуть для української промисловості дуже важкими. Не виключена навіть зупинка деяких підприємств.

«Українська промисловість неспроможна купувати газ за такими високими цінами. Наслідком буде спад економіки, який може призвести до колапсу та соціальних заворушень», – каже народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Михайло Бондар.

Українська промисловість неспроможна купувати газ за такими високими цінами

За його словами, очікувати найгіршого сценарію можна у будь-який час.

«Різні бізнесові середовища по-різному оцінюють ситуацію, але для багатьох ціни на газ вже сьогодні є непідйомними. Багато транспортуючих кампаній вже відмовляються постачати газ. Тобто це відсьогодні і до двох тижнів – економічний колапс може трапитися у будь-який час», – додає депутат.

Економісти оцінюють ситуацію не настільки песимістично.

«Ситуація розвивається непередбачувано. Газ використовується у промисловості, і його вартість безпосередньо впливає на вартість продукції. Водночас, не думаю, що ця пікова ціна буде триматися на європейському ринку тривалий час. Це штучна маніпуляція створена «Газпромом». Але в цілому це тривожний дзвіночок для України, який вимагатиме докорінного перегляду підходів до енергоефективності. Потрібно буде зробити з цього висновки та інвестувати у зниження витрат енергії у цьому та наступних роках. А у цьому році потрібно буде включати більш жорсткий режим економії», – вважає співзасновник та директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Водночас, на його думку, колапс економіки Україні наразі не загрожує.

«Я б не використовував термін «економічний колапс», але зупинка окремих підприємств, для яких газ є ключовим у процесі виробництва, є можливою. Зокрема це підприємства хімічної промисловості. Ланцюгової реакції для інших галузей, думаю, не буде, це будуть фрагментарні явища», - додає Анатолій Амелін.

Я б не використовував термін «економічний колапс», але зупинка окремих підприємств, для яких газ є ключовим у процесі виробництва, є можливою

«Та ціна, яка зараз є, досить критична для підприємств хімічної промисловості, металургії. Тут уряду доведеться приймати певні рішення, зокрема вносити серйозні зміни до проєкту бюджету, бо йдеться про нові реалії, які потрібно буде враховувати. Якщо ж рекордні ціни на газ будуть триматися тривалий час, тоді доведеться піднімати ціну для всіх, зокрема і для населення. Можливо, також доведеться запроваджувати субсидії і для промисловості, зокрема для тих підприємств, для яких газ – це вагома частка їхніх затрат на виробництво», – каже економіст Андрій Новак.

При цьому, найого думку, до найгіршого сценарію справа не дійде.

«Станом на зараз катастрофічних загроз немає, бо йдеться про ф’ючерсні контракти. Не виключено, що це різке збільшення ціни буде тимчасовим. Також не потрібно забувати про власний видобуток і певний запас у нашій газотранспортній системі. Це дозволить принаймні спокійно пережити опалювальний сезон», - каже економіст.

Також не потрібно забувати про власний видобуток і певний запас у нашій газотранспортній системі

На його думку, у більш віддаленій перспективі ця ситуація може навіть принести Україні певну користь.

«Можливо, ця ситуація буде стимулом для влади зайнятися тим, чим вона багато років не займалася, а саме: збільшенням власного видобутку, більш швидкими темпами запровадженням відновлювальних джерел енергії та збільшенням частки атомної енергетики. Розвиток цих трьох напрямків міг би дати нам енергетичну самодостатність», - вважає Андрій Новак.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: