Львівщина може вийти з «червоної» зони найближчими днями

IMG_9277-630x420-2

Очікується позачергове засідання державної комісії з ТЕБ і НС, під час якого Львівщина має бути прийнято рішення щодо виведення Львівщини з «червоної» зони.

Очікується позачергове засідання державної комісії з ТЕБ і НС, під час якого мають розглянути питання щодо виведення Львівщини з «червоної» зони.

Про це під час брифінгу 23 листопада розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

«За показниками, Львівщина уже вийшла з «червоної» зони. Чекаємо рішення державної комісії з ТЕБ і НС. Це може статися вже найближчими днями», - пояснив він.

Водночас зменшення рівня захворюваності відбувається повільно.

«На сьогоднішній ранок 2759 людей перебувають у стаціонарах. Зменшилася завантаженість ліжкової мережі – 53%. Втім залишаються заповненими реанімації  - там перебуває 222 хворих. З них 84  перебуває на апаратах ШВЛ. Заповненість реанімацій викликає у нас тривогу – це більше, ніж у піковий період весняної хвилі», - зауважив директор департаменту.

Також на Львівщині залишається високим рівень летальності.

«Він у півтора рази вищий у порівнянні з попередньою хвилею. Щодоби ми фіксуємо близько 30-и летальних випадків», - каже Орест Чемерис.

Він наголосив, що при нехтуванні карантинними обмеженнями є певні ризики нового зростання захворюваності.

«Послаблення карантину зазвичай призводить до зростання кількості контактів, а епідситуація ще залишається доволі хиткою. Починаючи з цього тижня відновили навчання у школах, це означає, що мобільність населення зросла, а відповідно, і ризики інфікування. Також ми перебуваємо  в періоді загострення ГРЗ, а це може спричинити погіршення епідситуації. А за місяць ми входимо у святковий період, коли зростає кількість контактів. Тому є критично важливим зараз дотримуватися карантинних обмежень», - наголосив Орест Чемерис.

За його словами, ризиком також є поява на Львівщині штаму «Дельта+».

«Ми достеменно не знаємо, як він поведеться. Зараз цей штам на Львівщині підтверджений у понад 70 осіб. Тривожить те, що він є надзвичайно контагіозним  - від моменту контакту до появи перших клінічних симптомів проходить 3-5 днів. Це означає, що при невеликій кількості контактів може бути заражено багато людей», - пояснив директор департаменту.

Щодо вакцинації, то зараз на Львівщині понад 859 тисяч осіб провакциновані першою дозою, понад 522 тисячі – двома.

«Завтра відкривається новий пункт вакцинації при шпиталі імені Шептицького, що на вулиці Озаркевича. Наразі там можна буде вакцинуватися Пфайзером. Потім будуть інші вакцини», - говорить він.

Він також нагадав, що уже навесні можна очікувати чергової хвилі коронавірусу.

«Щоб ми весною не констатували шо чергова хвиля набагато важча ніж теперішня,  ми повинні вакцинуватися. У пікові навантаження, коли ми лікували у стаціонарах близько 3400 осіб, з них лише 160-170 були вакциновані двома дозами. Зазвичай вони і не потрапляли у реанімаційні відділення. Знову ж таки, значна кількість цих пацієнтів мали важкі супутні захворювання. Тобто коронавірус фактично давав поштовх до загострення хронічних захворювань», - пояснив директор департаменту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: