Донька священника з Львівщини і третя українка, яка побувала у космосі, розгорнувши там наш прапор

72236658_10157667146779837_1222395409528258560_n

Американська астронавтка українського походження, яка побувала у відкритому космосі, Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, є восьмою у світі жінкою, яка долала міжпланетні простори.

Нині 59-річна видатна космонавтка говорить українською та співає народні пісні. Цьому її навчив батько, якого під час Другої світової війни вивезли до Німеччини на примусові роботи. Згодом, діставшись США, він залишився.

Про видатну Стефанишин-Пайпер, яка стала другою людиною, котра розгорнула прапор України у космічному просторі за час нашої незалежності розповідає ІА Дивись.info.

Україна за океаном: «Пласт» та народні традиції

Батько астронавтки, Михайло Стефанишин, родом з Якимова - це село у теперішньому Кам'янко-Бузькому районі на Львівщині. Під час Другої світової війни його вивезли на примусові роботи до нацисткої Німеччини.

Він був священником, який опинився за крок від розстрілу.

«Ми можемо тільки уявляти, чого коштувало йому дістатися США. Тут він працював робітником у залізничній компанії та не мав можливості вівідувати університет, тож його мрією було, щоб усі його діти здобули якісну освіту. Бо він такої можливості не мав», - розповідає астронавтка в інтерв'ю одному із українських видань.

Тато майбутньої всесвітньо відомої космонавтки побрався із німкенею Адельгейдою. Разом вони емігрували до Америки. У них народилося п'ятеро дітей.

Їхнє дитинство, про яке згадує Гайдемарі, минало у дусі українських традицій. Сім'я відвідувала українську церкву, а сама дівчинка не була членкинею американських скаутських організацій, а «Пласту».

Гайдемарі у вишиванці

«Українська культура тоді була невід’ємною частиною мене», - згадувала вона.

Дайвер-механік та будівництво кораблів у космосі

Після закінчення школи дівчина вступила до Массачусетського технологічного інституту - найпрестижнішого в країні. Тоді у родини не було достатньо грошей, аби оплатити навчання Гайдемарі, однак їй вдлося переконати батьків. Вона отримала диплом інженера, але й також великий кредит.

«У США є спеціальні воєнні програми: армія може заплатити за твоє навчання, а ви, натомість служите кілька років у війську. Я подумала, чому б і ні? Обрала військово-морські сили, бо там більше можливостей. Батько був дуже щасливим і називав мене адміралом», - поснювала астронавтка.

Так, 22-річна юнка почала ремонтувати кораблі під водою, ставши дайвером-механіком. У той час NASA (агентство уряду США, засноване 1958 року для досліджень у галузі аеронавтики й космічних польотів - ред.) відсилало астронавстів у космос, щоб будувати станцію. Ідеться про гігантську лабораторію на орбіті за 400 кілометрів від Землі.

«І я подумала, якщо мені вдалося будувати кораблі під водою, то чому не можу будувати їх у космосі», - розповідає Гайдемарі.

Вона подала заявку, а першого травня 1996 року 33-річна Стефанишин-Пайпер стала кандидаткою в астронавти NASA 16-го набору. Разом із колеграми вона пройшла вишкіл у найбільшому у світі басейті. Його глибина сягала п'ятиповерховий будинок.

Астронавтка згадує, що фізично тяжчими були тренування саме у басейні, адже вода змінює рухи, тримає. А у космосі немає таких перепон.

447-ма людина у космосі

Перший політ у відкритий космос Гайдемарі очікувала довго. Запуск Міжнародної космічної станції (МКС), який мала відновити місія, планували на березень 2003 року. Звідти мав повернутись попередній екіпаж. Першого лютого цього року шаттл «Колумбія» очікували на злітній смузі у Флориді, але у небі з'явилися палаючі уламки. Загинули усі сім членів екіпажу.

Члени останньо польоту «Колумбії». Усі вони - загинули

Після цієї трагедії всі майбутні польоти поставили на паузу. Натомість вчені NASA досліджували можливі причини катастрофи. Вони тривали кілька місяців.

Утім перший політ Стефанишин-Пайпер усе ж відбувся. Астронавтка вирушила на багаторазовому транспортному космічному кораблі «Атлантіс». Він відбувся з 9 по 21 вересня 2006 року.

Загалом Гайдемарі виконала два виходи у відкритий космос загальною тривалістю 12 годин 8 хвилин, під час яких встановлювала на станції сегменти фермових конструкцій із сонячними батареями.

Так, астронавтка стала на той час 447-ю людиною у космості та 43-ю жінкою, яка виконала космічний політ, втім це ще не все. Гайдемарі стала восьмою жінкою у світі, яка вийшла у відкритий космос.

Прапор України та поема Шевченка

Стефанишин-Пайпер - друга людина, яка за роки Незалежності України розгорнула наш прапор на орбіті Землі. Першим це зробив Леонід Каденюк. Тоді на борту «Колумбії» 1997 року.

Читайте також: У космос з «Кобзарем» та гімном України: як буковинець Каденюк підкорив Всесвіт

Третьою людиною, до речі, став американський астронавт Рендольф Брезнік. Він усиновив трирічного сироту з Дніпра.

Для учасників місії STS-115 щоранку з центру управління польотами передавали улюблену музику одного з астронавтів («wake-up call»).

На четвертий день польоту для Гайдемарі передали українську пісню на слова поеми Тараса Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим…». Її виконав гурт з Лондона.

Відвідини Батьківщини

2007 року астронавтку нагородили Орденом Княгині Ольги III ступеня. Його вручають «За мужність і відвагу, виявлені в освоєнні космічного простору, зміцнення дружби між українськими та американськими народами».

Уперше свою Батьківщину Гайдемарі Стефанишин-Пайпер відвідала наприкінці січня цього року. Поїхала вона до рідного села батька - Якимова, а також Нового Яричева, де мешкають 16 двоюрідних братів та сестер астронавтки.

Гайдемарі у Якимові - селі на Львівщині, звідки родом її батько. Жовтень 2019 рік.

2019 року вона знову приїхала до України. Побула й у Львові, де вона дала лекцію політехнікам.

Стефанишин-пайпер у Львові. Фото: Наталія Павлишин

Вихідні з Львівщини та їхні відкриття за океаном

  • Ікер – емігрант зі села Суходіл на Львівщині, що став найпопулярнішим письменником за океаном. Про Івана Кеницького дізнавайтесь тут.
  • Українець, без винаходу якого компанії Apple могло би не бути - Любомир Романків родом із Жовкви.
  • Геді Ламар: винахідниця та акторка з львівським корінням.
  • А українець, завдяки якому люди полетіли на Місяць, Ігор-Орест Данилович Богачевський, родом зі Сокаля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: