Опалювальний сезон, або Що варто знати львів'янам по порозі важкої зими

index
Ілюстрація: o.ko25

У Львові вирішили, що тепло у помешканнях увімкнуть вже з наступного понеділка, 14 листопада. У мерії кажуть, що місто готове до опалювального сезону, та водночас попереджають городян: потрібно готуватись до різних ситуацій.

ІА Дивись.info розповідає, що варто знати станом на зараз і підготувала поради, які допоможуть бути «озброєними» на порозі зими, яка, за прогнозами уряду, буде однією із найтяжчих за останні десятиліття.

Чому вмикають опалення?

За прогнозами синоптиків, 13 листопада температура вночі буде 0 – 5° тепла, вдень 8 – 13° тепла. Якщо впродовж трьох днів середньо добова температура триматиметься у межах 8 або менше градусів, це є підставою для старту опалювального сезону.

Зима - це зброя для ворога

Окупанти детально готували масовані атаки по об'єктах критичної інфраструктури України. У кремлі переконані, що зима є найкращою зброєю, бо таким чином можна деморалізувати українців, змусити їх боятись. У воєнній розвідці України переконані, що навіть це не змусить людей боятись.

Лише цієї осені ворог завдав щонайменше три масованих удари по критичній інфраструктурі. Постраждали майже всі регіони. Мета рф - залишити українців без світла та тепла у холодний період:

  • Удосвіта 10 жовтня люди прокинулись від повітряних тривог. Тоді загарбники відкривали вогонь по низці областей, цілившись у підстанції. Постраждали об'єкти й на Львівщині. Наприклад, у місті російські атаки пошкодили 4 критичні об'єкти, 2 із яких - зруйнували повністю, а на їхнє відновлення знадобляться місяці. Удари продовжились й наступного дня. Без світла, зв'язку та водопостачання залишилися тисячі городян, а також мешканці області.
  • Вранці 31 жовтня окупанти завдали масованого удару по Україні. Цілились знову по критичних інфраструктурих об'єктах. Втім українська ППО збила 44 із пів сотні ракет, які росіяни випустили по мирних містах.

За даними глави уряду Дениса Шмигаля, крайня масована атака рф завдала руйнувань по 18 об'єктах у 10 областях.

Місцева влада регіонів закликає жителів бути готовими до будь-яких сценарії. Радять запастись щонайменше теплими речима, мати напоготові ліхтарі, грілки та їжу, яку можна зберігати без холодильника.

Найскладніший опалювальний сезон в історії

Це спрогнозував уряд ще задовго до масованих ударів рф. Там попросили українців заощаджувати та перенести побутове та промислове споживання електроенергії на нічні години. Такі прості речі дають величезний сумарний ефект і допомагають країні з найменшими втратами пройти складний зимовий період

Людей попередили, що прийдешня зима буде найхолоднішою за останні десятиліття.

Яка температура буде у помешканнях?

Вона сягатиме 17-18°C - це майже на 4 градуси нижче за норму. Опалювальний сезон радше розпочнеться пізніше та закінчиться раніше, ніж зазвичай.

Яка ситуація на Львівщині?

Перша і одна із найбільших ворожий атак, яку зазнав один регіонів за час всеосяжного російського вторгнення, була саме на Львівщині 10-11 жовтня. Тоді розпочалась розробка рішень на випадок екстрених ситуацій. Ідеться про облаштування пунктів обігріву, запас резервного живлення, забезпечення багатоповерхівок буржуйками тощо.

Що потрібно мати напоготові?

У мерії кажуть про необхідні приладі і речі, якими потрібно запастись.

«Чи буде газ, чи не буде газу, чи буде електроенергія, чи її не буде, все одно вдома необхідно мати: перше - це електрочайник. У випадку, якщо не буде газу, можна включити в розетку, закип’ятити воду, зробити чай чи каву, випити і зігрітися теплими напоями», - пояснила Ірина Маруняк, заступниця мера з питань ЖКГ.

Вона також радить мати напоготові світильник на батарейках. У випадку, якщо не буде електрики, можна буде включити і буде світло в оселі. 

Читайте також: 60% об'єктів в Україні вже підключені до тепла, - Шмигаль

Наступна річ, про яку мають знати мешканці, - це сухий спирт. Ця річ повинна бути в кожного в квартирі. Адже він дає можливість розігріти їжу, якщо немає ні газу, ні електрики. 

«Варто мати також електроплиту. Якщо не буде газу, то така електроплита буде в нагоді, тому що також на ній можна буде готувати їжу», - додала чиновниця.

У Львові також вирішили, що компенсують половину вартості за придбані генератори.

Кому відшкодують гроші?

Садовий пояснив, що відшкодування отримають:

  • ОСББ,
  • управляючі компанії,
  • виконавці житлових послуг будинків,
  • ЖБК Львова.

Які є винятки?

Від вартості генератора повернуть 50% коштів, але не більше 30 тис. грн.

Є вимоги до електрогенератора:

  • його номінальна потужність має бути від 3 кВт.
  • купуєте генератор, подаєте документи через ЦНАП або сервіс електронних звернень, а районна адміністрація поверне частину коштів.

Додаткові рішення

На Львіщині буде щонайменше чотири сотні пунтків обігріву. Тут мешканці зможуть попити гарячого чаю, зарядити пристрої та підключитись до мережі за допомогою Wi-fi.

Синхронно рятувальники закликають людей подбати про речі на порозі зими.

Просять придбати про:

  • засоби освітлення приміщення на випадок відключення електропостачання (ліхтарики, свічки);
  • засоби для приготування їжі у разі відсутності газу та електропостачання;
  • зібрати найнеобхідніші речі та документи на випадок термінової евакуації або переходу до сховищ.
  • подумати про альтернативний обігрів оселі на випадок відключення централізованого опалення.

Усі локації, де буде змога зігрітись, невдозві оприлюднять. Наразі влада думає над алгоритмом інформування населення про наявність і адреси таких пунктів.

Нагадуємо, під час дії воєнного стану в Україні діє мораторій на підняття цін за комунальні послуги, у тому числі - доставку природного газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: