Син емігрантів з Галичини, який підкорив Голлівуд

пеланс

2004 року, коли йому хотіли вручити звання «народний артист росії», Джек Пеленс заявив, що українець і вирішив покинути зал, де відбувалося нагородження у Лос-Анджелесі. Він - син емігранта з Тернопільщини. Його мати - львів'янка і, незважаючи на те, що хлопчик виріс за океаном, ніколи не забував, звідки його коріння.

ІА Дивись.info продовжує розповідати історії видатних українців з Галичини, які досягли шаленого успіху у мистецтві, спорті, архітектурі та кіно. Нині - про сина емігрантів, який став володарем Оскара.

Володя. Бокс та шахта

Справжнє ім'я Джека Пеланса - Володимир Палагнюк. Його батько Іван - емігрант зі села Іване-Золоте, що в Тернопільській області неподалік Заліщиків. А мама - Ганна Грам'як - зі Львова. Майбутнє подружжя познайомилось за океаном. Тут у них і народився син у Латімер-Майнз - містечкові у штаті Пенсільванія, що в США.

Читайте також: Річниця з початку масової еміґрації до Канади: як українці підкоряли Захід

Дитина зростала у любові та підпримці. У юності Володимир займався спортом, та водночас його не оминула доля тата. Певний час він важко працював на вугільній шахті.

Якось йому вдалося виграти внутрішній футбольний чемпіонат університету Північної Кароліни. Після цього професійний спорт був у юнака на першому місці. Згодом у його житті з'явився бокс.

Професійну кар'єру у цьому виді спорту він починає наприкінці 30-х років минулого століття. Хлопець взяв собі псевдонім - Джек Браццо. Згодом у одному із інтерв'ю він зізнався: Володимир - ім'я, яке важко дається вимовляти американцям та свого українського походження він ніколи не цурався.

Так, Джек Пеланса досягає неабиякого успіху у важкій ваговій катергії. Подейкують, чоловік побив рекорди того часу з 15 безперервними перемогами, 12 із котрих були здобуті нокаутом до кінця 4-го раунду. Під час одного поєдинку Джек отримав удар в горло, що й призводить до довічної хрипоти голосу.

Його боксерська кар'єра завершилася із початком Другої світової війни.

Здійснення мрій на четвертому десяткові

Через війну Володимир вступає до Військово-повітряних сил Америки. Під час навчального польоту на бомбардувальникові В-24 його літак загорівся. Йому вдалося катапультуватися, але чоловік отримав чисельні опіки обличчя. Після цього у нього сформувався хрипкий голос, що невдовзі стало у пригоді в акторській кар'єрі, чим займатись вирішив після тридцяти.

Одночасно, вилікувавшись, чоловік повернувся на фронт і демобілізувався 1944 року.

Маючи пільги як ветеран війни, Пеланс вступає до Стендордського університету, що в Каліфонрнії. Обирає факультет акторського мистецтва. Будучи студентом, 26-річний Володимир працює у ресторанах офіціантом, підробляє охоронцем знімається як модель.

У його житті була присутня й журналістика. 28-річний чоловік обіймає посаду репортера у газеті «The San Francisco Chronicle» та на радіо.

Перша роль та шлях до «Оскара»

Початок акторської кар'єри у Володимира був на Бродвеї - в серці театральної індустрії. Тут він зіграв у виставі за відомою п'єсою Теннессі Вільямса «Трамвай „Бажання“». Із часом Джек грав одну з відомих ролей — Стенлі Ковальського.

На блакитних екренах 31-річний Пеланс дебютував у ролі злочинця у фільмі «Паніка на Вулиці».

Більшість його ролей — суворі та жорстокі злочинці, дарма що в приватному житті Джек був м'якою, доброю людиною та захоплювався мистецтвом і поезією. Джек Паланс також певний час працював в Європі, де скористався нагодою виконувати приємніші та людяні ролі, до яких не звикла американська аудиторія. Роль, яку найкраще зіграв він в європейському кіно — це роль у кінофільмі «Презирство».

Оскароносна стрічка

Сам Володимир часто розповідав, що шкодує, адже більшість його ролей стосувались негативних героїв. Свого часу Пеланс досить критично висловлювався про свою роботу у Голлівуді та навіть називав більшість фільмів, у яких зіграв, «сміттям», а режисерів — бездарними.

Читайте також: Топ-7 голлівудських фільмів, у яких знялися актори українського походження

Натомість казав, що має пристрасть до комедії. І за роль у стрічці цього жанру він зовоював Оскар.

Пеланс зіграв у «Міських Піжонах» і став володарем престижної нагороди у 73 роки.

Скориставшись в останньому кінофільмі комедійною славою та бравурною і неординарною поведінкою — під час церемонії нагородження, Джек Паланс знявся ще в кількох телекомедіях.

«Я — українець, а не росіянин»

Упродовж життя Володимир брав активну участь у житті емігрантів в Америці і завжди з гордістю розповідав про те, що він є українцем.

Наприклад, на фестивалі російських фільмів у Голлівуді Джек Паланс відмовився від звання «народний артист Росії»: «Я — українець, а не росіянин», — заявив він, протестуючи в такий спосіб проти українофобського російського кінофільму «72 метри» (знятого теж українцем за походженням В. Хотиненком).

Колись він розповідав, що мріє зіграти у фільмі Тараса Бульбу, проте, на жаль, вона не здійснилася.

Здобувши визнання відомий актор відійшов у вічність 2006 року. Тоді йому було 87 років. Володимир Палагнюк помер у власному будинкові в Монтесіто, що в Каліфорнії.

P.S

Раніше ми розповідали про Елізабет Бергнер - першу відому голлівудську зірку з Дрогобича.

А також про Геді Ламар - винахідницю та акторку з львівським корінням і Яніну Романувну - видатну польську акторку зі Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: