Через брак боєприпасів росіяни не зможуть підтримувати високий темп операцій в районі Бахмута, – ISW

50b3737-be09940-gettyimages-1242026713 (1)

Російські сили, ймовірно, виснажують свої запаси артилерійських боєприпасів і в результаті цього матимуть труднощі з підтримкою поточного темпу ведення операцій на певних ділянках лінії фронту в Україні.

Про це йдеться у щоденному звіті ISW.

Начальник Головного управління військової розвідки (ГУР) України Кирило Буданов 31 грудня повідомив, що російські війська в Україні мають значні проблеми з артилерійськими боєприпасами, які стануть більш відчутними до березня 2023 року.

Буданов заявив, що раніше російські війська використовували 60 000 артилерійських снарядів на день (станом на невстановлену дату), а зараз використовують лише 19 000-20 000 снарядів. Буданов заявив, що російські сили також вилучили всі залишки артилерійських боєприпасів із білоруських військових складів для підтримки своїх операцій в Україні.

Міністерство оборони Сполученого Королівства (МО Великобританії) 24 грудня повідомило, що російським військам наразі не вистачає необхідних запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій і що підтримання оборонних операцій уздовж довгої лінії фронту в Україні вимагає від російських військових витрат значна кількість снарядів і ракет щодня.

ISW оцінює, що обмеження щодо боєприпасів, ймовірно, частково перешкодять російським військам підтримувати високі темпи операцій у районі Бахмута в найближчій перспективі. Вичерпання запасів артилерійських боєприпасів російської армії, ймовірно, вплине на їхню здатність вести високі темпи операцій в інших місцях України. Цей український звіт про те, що росіяни вже вичерпали запаси боєприпасів у білорусі, є ще одним показником того, що відновлення широкомасштабного російського наступу з білорусі в найближчі місяці є малоймовірним.

31 грудня російські війська завдали ще один раунд ракетних ударів по критично важливій інфраструктурі України, але цей раунд був меншої інтенсивності порівняно з попередніми.

Офіційні українські джерела заявили, що російські сили запустили понад 20 крилатих ракет повітряного базування (з яких українська ППО, як повідомляється, збила 12) і використали 10 безпілотників Шахед-136 і розвідувальний безпілотник Орлан-10 (усі, як повідомляється, збили українські сили).

Наразі ISW не може оцінити, чи зменшення інтенсивності цього обстрілу стало результатом нестачі російських ракет, чи росія може продовжувати наносити інтенсивні хвилі ударів. Російські мілблогери продовжували описувати масштаб атаки, використовуючи подібні звіти та реакції, як вони використовували під час попередніх раундів ракетних ударів, незважаючи на зменшення інтенсивності та впливу.

Українські та російські джерела заявляли, що 31 грудня між Україною та росією відбувся обмін полоненими, однак інформація про кількість полонених розійшлася. Старший помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак повідомив, що 140 українських військових повернулися в Україну, а невизначена кількість російських військових повернулася до Росії. Декілька російських джерел стверджували, що 82 українських військових повернулися в Україну, а 82 російських солдати повернулися в росію.

Ключові висновки ISW за 31 грудня:

  • Щорічне передноворічне звернення президента росії володимира путіна продовжувало ілюструвати, що путін не впевнений у своїй здатності формувати російський інформаційний простір і продовжує зосереджуватися на виправданні війни в Україні та її вартості для своєї внутрішньої аудиторії.
  • путін виголосив своє звернення зі штабу Південного військового округу (ПВО) у рамках своїх постійних зусиль, щоб показати себе ефективним лідером військового часу.
  • Міністр оборони росії сергій шойгу у своїй передноворічній промові демонізував Україну та заявив, що перемога росії неминуча.
  • Російські війська, ймовірно, виснажують свої запаси артилерійських боєприпасів, і в результаті цього їм буде важко підтримувати поточний темп операцій в Україні.
  • Російські війська завдали ще один раунд ракетних ударів по українській критично важливій інфраструктурі, але зі зниженою інтенсивністю порівняно з попередніми масштабними хвилями ударів.
  • Українські та російські джерела заявили, що Україна та росія обмінялися полоненими, але розійшлися у звітах щодо кількості обміняного персоналу.
  • Російські війська 31 грудня продовжували обмежені контратаки з метою відновлення втрачених позицій на лінії Сватове — Кремінна.
  • 31 грудня російські війська продовжили наступальні дії в районі Бахмута та Авдіївки-Донецька.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) увечері 29 грудня втратила підключення до останньої діючої резервної лінії електропередач.
  • Російські війська продовжують бойові дії на сході Запорізької області та на південному напрямку.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков 31 грудня заявив, що йому «точно» відомо, що Кремль планує закрити кордони для чоловіків, оголосити воєнний стан і розпочати чергову хвилю мобілізації через «приблизно тиждень».
  • Російська окупаційна влада продовжує посилювати репресії правоохоронних органів на окупованих територіях у відповідь на діяльність українських партизан.

Нагадаємо, 31 грудня ЗСУ ліквідували 760 окупантів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: