Адаптація до війни чи виснаження. Як розрізнити

Вигорання
Фото: Tangerine Newt

Пройшло вже майже 11 місяців з початку повномасштабної війни в Україні. Дехто виїхав за кордон та адаптувався до життя там: будує плани, розширює соціальні контакти, працює або навчається.

А хтось не може знайти собі місця та має сильне бажання повернутися в Україну. Сильне бажання та, водночас, багато тривоги.

І зовсім інша картина спостерігається серед тих українців, які залишилися і їх набагато легше відрізнити від тих, хто нещодавно повернувся з-за кордону. Українці майже не реагують на сигнали повітряної тривоги, а якщо живуть ближче до лінії розмежування, то й на обстріли. Продовжують своє звичне життя.

Ви спокійно реагуєте на повітряні тривоги, у вас є певний план дій, що робити в небезпечних ситуаціях, є тривожний рюкзачок, де зібрані найнебезпечніші речі? Ви продовжуєте своє звичне життя: соціально активні, маєте плани не лише на 2-3 дні, а й на місяць-два? Маєте декілька способів відпочити та розвантажити напруження в тілі та голові? В такому випадку можна говорити, що ви адаптовані до подій в Україні.

Але є і протилежна ситуація. Ви відчуваєте, що ваше життя зупинилося після 24 лютого – ви живете одним днем, не плануєте майбутнє, не піклуєтесь про себе та своє здоров'я? Більшість часу ви проводите в чатах та Telegram-каналах з новинами? Маєте постійне відчуття злості, відчуття несправедливості, безсилля? Чи може ви стали більш апатичною людиною: втратили насолоду від звичних речей, від їжі, спілкування, відпочинку, вас ніщо не цікавить. Ймовірно, ви виснажені.

Про виснаження розкажуть й інші ознаки. Навіть якщо маєте час на відпочинок, то відчуття відновлення однаково не приходить. Ви начебто займаєтесь тим, що й раніше, але витрачаєте набагато більше енергії та сил. Ви відчуваєте фізичну слабкість, може частіше з'являтися головний біль, м'язові спазми, напруженість в тілі. А також тривожним дзвіночками може стати довготривале порушення сну, не спричинене іншими чинниками. Вам важко заснути, або прокидається посеред ночі і сон не повертається.

Прислухайтесь до себе. Поспостерігайте за собою. Який стан вам ближчий? Не очікуйте, коли буде загальне виснаження, попіклуйтесь про себе завчасно. Зверніться за допомогою. При необхідності ви можете звернутися за допомогою до нашої команди.

Отримати допомогу та дізнатися більше про наші послуги та звернутися до нас ви можете знайшовши нас у Facebook: «MHPSS center Mariupol\Dnipro».

Або через телефон гарячої лінії: +380979343993 (з 10:00 до 18:00).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: