Страх чи гроші: чому компанії-гіганти залишаються у росії

HD-wallpaper-money-blood-money-green-pg-blood
Фото з відкритих джерел.

P&G, Unilever, Colgate та багато інших компаній продовжили свою діяльність у рф, навіть після її вторгнення в Україну.

Про це йдеться у статті Bloomberg.

Минув майже рік після того, як росія вторглась в Україну, але люди у москві досі можуть купити йогурт Activia, електричні зубні щітки Oral-B та сироватки L’Oréal. Деякі з продуктів - це залишки, ще з тих днів, коли президент путін прийняв рішення відправити свою армію на кордони суверенної держави, але багато товарів продовжують постачати американські та європейські компанії, які мають форпости у пропащій державі.

І якщо ці компанії передумають стикнутися зі зростаючими юридичними і репутаційними ризиками, тепер перед ними постає ще один виклик: кремль робить вихід дорожчим.

У той час як західні санкції не впливають на побутовий сектор, обмеження, накладені на російські банки та осіб, ускладнили продажі у країні. Компаніям, які відкрито заявили, що не підуть з ринку росії, такі як Colgate, P&G та L`oreal, потрібно знайти складний баланс: вони мають захистити свої прибутки та місцевий персонал, утримати позицію на великому ринку та не виглядати морально скомпрометованими, навіть якщо вони платять податки кремлю.

Фото з відкритих джерел.

Головний виконавчий директор Unilever, який покидає свою посаду, Алан Джоуп, наприклад, заявив, що він несе відповідальність перед 3000 співробітниками в росії і що він не хоче, щоб чотири виробничі підприємства Unilever в країні потрапили в руки прокремлівських магнатів або самої держави.

Фото з відкритих джерел.

У четвер Carlsberg попередила про ризик того, що російська влада може націоналізувати бізнес, щоб зберегти його робочу силу на довоєнному рівні, вони підозрюють, що їх навмисно позбавляють вартості. У відповідь на цю заяву речник кремля Дмитро Пєсков вказав на чинне трудове законодавство для захисту працівників у росії. «Це тривалий процес», – додав він.

Ці виклики допомагають пояснити, чому багато обіцяних корпоративних відходів просто так і не відбулися. Виробник льодяників для горла Strepsils Reckitt Benckiser заявив у квітні, що передасть право власності на свій російський бізнес третій стороні або місцевим співробітникам, але поки що не зробив цього. Danone оголосила про свій вихід у жовтні, але ще не знайшла покупця. Тютюновий виробник Philip Morris International, який планував вихід наприкінці минулого року, заявив, що все ще намагається отримати схвалення росії.

Декілька компаній були такими ж рішучими, як McDonald`s, яка продала свої ресторани у росії ще у травні, через три місяці після початку війни. Але тепер такий крок дуже не простий: потенційних покупців, які не підпадають під санкції, стає менше, а кремль дедалі більше не бажає схвалювати західні продажі.

Фото з відкритих джерел.

«Чим пізніше ви йдете, тим важче», — сказав Набі Абдуллаєв, партнер консалтингової фірми Control Risks. Уряд обмежив угоди і тепер вимагає 50% знижки на будь-який продаж.

Говорячи про додаткову вартість відходу, Пєсков сказав, що «ринок такий, який він є», і додав, що «компанії виходять відповідно до конкретних ринкових умов».

Інший фактор полягає в тому, що минулого року російська економіка не показала себе настільки погано, як очікувалося – вона скоротилася лише на 2,5%, – гроші ще є, щоб заробити, принаймні в довгостроковій перспективі. У четвер Unilever попередив інвесторів про фінансовий ризик, пов'язаний з відходом з російського ринку. Окремо компанія British American Tobacco збільшила свої прогнози потенційних збитків у разі виходу.

Маневрування

Щоб залишитися та скористатися перевагами того, що все ще може виявитися прибутковим ринком, компанії здійснили маневри обмеження, передали владу місцевим керівникам, припинили рекламу та інвестиції та провели перевірки санкцій, щоб уникнути ведення бізнесу з банками та особами, які внесені до чорного списку.

Хоча Unilever, Colgate і P&G захищали своє рішення постачати на російський ринок лише «основні» або «необхідні» товари, вони ще не розповіли, як звузився їхній асортимент. Наприклад, щоб уникнути головного болю через санкції, Unilever зобов’язався не виводити прибутки з росії. Метт Клоуз, керівник відділу морозива, який продає Cornettos в росії, сказав, що стратегія переглядається. «Бізнес фактично є бізнесом із замкнутим циклом», — сказав він.

Нащадків благають і керівники компаній. «Я просто хочу дати наступнику мого наступника можливість одного разу зробити такий вибір, якщо ситуація в росії різко зміниться і стане стабільною», — сказав керівник Carlsberg Сеес‘т Харт в електронному листі.

Фото: cайт Carlsberg.

Деякі організації повільно почали скорочувати свої активи. P&G, яка має два заводи в росії, передала повноваження щодо прийняття рішень місцевому персоналу, який підпорядковується безпосередньо головному операційному директору. Через уповільнення продажів у росії кількість співробітників у країні скоротилася з 2500 до 1800 у період з 31 березня до кінця 2022 року. L'Oréal, яка все ще має 2500 співробітників у росії, закрила магазини та скоротила поставки, але продовжує продажі.

Читайте також: Кривавий бізнес: які популярні в Україні компанії досі не пішли з ринку рф

Інші керівники творчо підійшли до виправдання продовження діяльності в росії. Кондитерська група Mondelez назвала свої шоколадні цукерки Alpen Gold і Milka місцевого виробництва повсякденними продуктами, без яких росіяни не можуть обійтися.

«Ми продаємо шоколад і печиво, — сказав генеральний директор Дірк Ван де Пут. «У багатьох країнах печиво є продуктом на сніданок. Тому ми відчуваємо, що постачаємо продукцію звичайному споживачу в росії».

Важкий вихід

Як би складно не було піти, залишитися - все ж несе ризики. Французький виробник гороху та кукурудзи Bonduelle у грудні спростував заяви про те, що він постачав російським військовим консерви після того, як у соціальних мережах були опубліковані фотографії солдата, який тримає його продукцію. Інцидент став попередженням для інших західних компаній, які все ще працюють у росії.

У російських соцмережах поширилися зображення, на яких зображено привітання від Bonduelle з побажаннями «швидшої перемоги» одержувачу.

Компанії, що продають продукти харчування чи засоби особистої гігієни, також ризикують бути ненавмисно втягнутими у військові дії, особливо якщо росія перейде до «економіки воєнного часу». Пєсков, речник кремля, заперечив, що компанії будуть змушені брати участь. Тим не менш, під час осінньої мобілізації 300 000 додаткових військових було надіслано повідомлення про призов на роботу, і транснаціональні компанії втратили працівників через призов на військову службу та імміграцію.

Очікуване посилення бойових дій цієї весни, ймовірно, посилить корпоративні занепокоєння — як на місцях у росії, так і в країнах базування компаній.

Репутаційний ризик для діяльності в росії зник після перших двох місяців війни, сказав Марк Макнамі, директор у Європі дослідницької компанії FrontierView. Але оскільки все йде так, як зараз, додав він, він підозрює, що це не триватиме довго.

«Кожного кварталу ми бачимо, як компанії стають більш реалістичними і кажуть: «До біса!»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: