Яке сьогодні свято 26 лютого - Прощена неділя 2023: заборони, традиції та прикмети

3aaa5184-00f984743100e090121476e6878238c5
Фото: Соцмережі

26 лютого віряни відзначають Прощену неділю, яка закінчує масляний тиждень, а з понеділка, 27 лютого, вже починається Великий піст, що триває сім тижнів, до 15 квітня. Як правило, дата Прощеного воскресіння щороку змінюється і залежить від дати початку посту та дати Воскресіння Христового. Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то й осінь буде такою

Від 20 до 26 лютого в Україні святкують Масницю. Останній день цього тижня називають Прощеною неділею. Читайте в матеріалі ТСН.ua — що не можна робити цього дня і як правильно просити пробачення.

Останній день Масниці (Колодія) називають Прощена неділя. Одразу після нього розпочинається Великий піст, який триватиме до Великодня. Інші назви цього дня — Сиропусна неділя, Прощений день, Сиропуст. На Прощену неділю все ще дозволяється вживати яйця, молочні продукти. Але головна традиція цього дня — вибачити своїх близьких, друзів чи знайомих і попросити вибачення у них самих.

Коли Прощена неділя 2023 року: точна дата

Прощена неділя — це перехідне свято, яке пов'язане із святкуванням Великодня. 2023 року воно припадає на 26 лютого. Вже наступного дня (27 лютого) у вірян розпочнеться Великий піст, коли заборонено вживати м'ясо, рибу, молочні та сирні продукти, яйця та, в деякі дні, гарячі страви з олією. Триватиме така заборона до 16 квітня. 2023 року саме цього дня будемо святкувати Воскресіння Христове.

Прощена неділя: традиції та особливості цього дня

Фото: pixabay.com

Прощена неділя повинна починатися у храмі. Там священник читає проповідь, а потім звертається до прихожан та просить вибачення за свої вільні та невільні гріхи. В Євангелії про це навіть є окрема фраза: "А якщо не будете прощати людям провин їх, то і Отець ваш не пробачить вам провин ваших".

Від самого ранку у Прощену неділю віряни просять вибачення у всіх членів сім'ї. В давні часи одружені сини та заміжні доньки обов'язково приїжджали в отчий будинок, щоб попросити у батьків вибачення і вибачити всіх самим.

Важлива традиція цього дня — відвідування могил. Там просять вибачення також у тих родичів, з якими вже не можна поговорити.

Не менш важливим є прийняття вибачення у тих, хто його просить. Жодній людині цього дня не можна відмовляти у прощенні.

Наші предки у Прощену неділю символічно спалювати опудало із соломи (зиму), яке заготовляли ще в перші дні Масниці.

Прощена неділя: як просити вибачення і що потрібно казати іншим

Прощена неділя
Фото: Pexels

Ранок починається з того, що людина просить вибачення у всіх своїх рідних. Цікаво, що спочатку старші члени сім'ї вибачаються перед молодшими.

Коли у вас попросили вибачення, потрібно сказати: "Бог простить і я прощаю". Якщо з якихось причин ви поки не можете вибачити цю людину, тобі говорять: "Я поки не можу тебе пробачити, але я щиро бажаю, щоб Бог пробачив тебе".

Просячи вибачення, людина просить не суду з боку інших, а просто визнає, що завдала своїми словами чи діями болю і жалкує про це.

Чого не можна робити в Прощену неділю:

  • Цього дня не можна пити алкоголь та небажано їсти м'ясні страви, пише Фокус.
  • Не можна займатися рукоділлям, прибирати, займатися важкою фізичною працею, прати.
  • Категорично забороняється лаятися, лихословити, матюкатися та лаяти дітей.
  • Не можна відмовляти у проханні про прощення.
  • У Прощену неділю, за звичаєм, трапезували сім разів — за кількістю тижнів, що входять у Великий піст. Після сімейної трапези не рекомендується прибирати зі столу їжу. Усі страви потрібно накрити рушником, щоб призвати в будинок добробут і щастя.
  • Оскільки, згідно з народними віруваннями, цього дня відбувається Страшний суд, заборонено згадувати свої гріхи та виходити з дому після заходу сонця.

Прикмети на Прощену неділю

  • Якщо на вулиці ясно та сонячно, то осінні місяці будуть також теплими, а врожай багатим.
  • Східний вітер у Прощену неділю — до швидкого потепління, південний — до теплої погоди з дощами, а північний — до холодів.
  • Побачити ластівок у цей день — до тепла.
  • Сни на Прощену неділю вважаються віщими.

Читайте також: Яке сьогодні свято 25 лютого за церковним і народним календарем

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: