російські війська найближчим часом не зможуть оточити Бахмут, – ISW

334746244_892674185274608_3031132065502073566_n
Фото: Генштаб ЗСУ

ISW проаналізувавши ситуацію, прийшли до висновку, що російським військам не вдасться найближчим часом оточити Бахмут.

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни ISW.

За оцінкою ISW, схоже, що російські сили забезпечили достатню позиційну перевагу, щоб здійснити поворотний рух проти певних частин Бахмута, але ще не змусили українські сили відступити та, ймовірно, не зможуть найближчим часом оточити місто.

Російські війська здійснили один обмежений підтверджений наступ поблизу Бахмута 4 березня. 

Як повідомляв ISW 3 березня, українські сили, ймовірно, створюють умови для контрольованого відходу з бойових дій із особливо складних ділянок східного Бахмута, хоча наразі незрозуміло, чи українське командування вирішило відступити. 

Російські джерела стверджують, що елементи Групи Вагнера досягли перемог у північно-східному та східному Бахмуті протягом останніх кількох днів, створивши тактично складний поворот у міських районах північного Бахмута. 

Українські офіційні особи нещодавно повторили, що українські сили все ще контролюють ситуацію в Бахмуті, але відзначили, що обставини стають дедалі складнішими, і що група Вагнера залучила свої найпередовіші та підготовлені елементи до штурмових операцій у цьому районі.

Російський прогрес у Бахмуті був повільним і поступовим і не означає, що російські війська зможуть незабаром оточити Бахмут, а тим більше, що вони зможуть взяти місто фронтальними штурмами. Росіянам, скоріше, вдалося просунутися досить близько до критично важливих наземних ліній зв’язку з північного сходу, щоб загрожувати українським шляхам відходу у класичному повороті.  

Мета повороту полягає в тому, щоб змусити противника залишити підготовлені оборонні позиції, і вона відрізняється від мети оточення, яка полягає в захопленні та знищенні сил противника. 

Можливо, росіяни мали намір оточити українські сили в Бахмуті, але українське командування дало сигнал, що швидше за все відступить, ніж ризикує потрапити в оточення. 

ISW оцінює, що українські сили мають набагато більше шансів відійти, ніж потрапити в оточення, і що українці все ще зможуть утримати свої позиції в Бахмуті, якщо вони вирішать спробувати. 

Російські війська зазнають значних втрат під час цього просування, і оцінка українських командувань щодо ймовірності того, що вони зможуть змусити російські атаки завершитися поблизу або позаду їхніх поточних позицій, збалансована з ризиком втрати доступу до основних шляхів відведення, ймовірно, керуватиме рішенням України залишитися або відступити.

Основні висновки ISW за 4 березня:

  • Російські війська, схоже, забезпечили собі достатню позиційну перевагу для проведення розворотної операції проти окремих частин Бахмута, але ще не змусили українські війська відступити і, ймовірно, не зможуть оточити місто найближчим часом.
  • Метою розвороту є примусити противника залишити підготовлені оборонні позиції, і вона відрізняється від мети оточення, яка полягає в тому, щоб заманити ворожі сили в пастку і знищити їх. Росіяни, можливо, мали намір оточити українські сили в Бахмуті, але українське командування просигналізувало, що воно, швидше за все, відступить, ніж піде на ризик оточення.
  • Повідомляється, що китайський уряд розсердився на кремль через оприлюднення переговорів про продаж зброї.
  • Голова комітету з оборони Державної думи росії андрій картапалов закликав російські компанії купувати власні системи протиповітряної оборони для захисту від безпілотників.
  • За повідомленнями, група "Вагнера" відкрила щонайменше три нові рекрутингові центри в російських спортивних клубах у період з 2 по 4 березня, можливо, з метою розширення персональної бази "Вагнера" після втрати можливості вербувати ув'язнених.
  • Російські війська проводили наступальні дії вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.
  • Також вони продовжили спроби оточити Бахмут та наземні атаки вздовж лінії фронту в Донецькій області.
  • Українські джерела продовжують повідомляти, що російські війська намагаються створити умови для наступальних операцій на півдні України.
  • Глава чеченської республіки рамзан кадиров намагається посилити чеченський вплив у росії шляхом популяризації чеченського спецназу та молодіжної політики.
  • Російські окупаційні адміністрації посилюють правоохоронні заходи на окупованих територіях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: