«День Мертвих»: як проходить церемонія вшанування загиблих бійців полку «Азов»

9-38

Полк «Азов» – підрозділ, який має чимало власних традицій. Одна з таких – це щорічне вшанування пам’яті загиблих в бою азовців.

Вперше така церемонія відбулася 22 жовтня 2015 року під Маріуполем, і з того часу хід її проведення лишається незмінним, розповідють в «Азові».

Цей ритуал вважається найсакральнішим заходом полку АЗОВ. Доступ до нього обмежений. Бути присутнімми мають право лише азовці, родичі померлих чи гості, що мають особливе запрошення. Це не публічний захід, а закрита церемонія військового характеру.

У 2015 році під час першого такого заходу до дня вшанування загиблих воїнів насипали величезний курган – так, як це робили предки сучасних українців. На вершині встановили три велетенські деревʼяні мечі.

"Мечі символізують військову доблесть. Для тих воїнів, що вже відійшли в інший світ – як кажуть ідеологи руху АЗОВ, “встромили мечі в землю” – ця споруда стала меморіальним центром культу героїв", - пише автор блогу про ідеологію руху АЗОВ Олексій Рейнс.

"Під час видовищного дійства ми згадуємо усіх наших Героїв, які віддали життя в боротьбі за майбутнє української нації. Повномасштабна війна, з якою ворог прийшов на нашу землю 24 лютого, забрала життя багатьох гідних воїнів. Але вона не зламала Азовський дух і наше прагнення до перемоги", - розповідають Азовці.

Після звернення командира полк хором читає Молитву Українського Nаціоналіста. Після чого хорунжий поіменно називає позивні мертвих бійців. У відповідь стрій відповідає “В строю!”, додаючи клятву “Памʼятаємо. Помстимося!”.

Чому День Мертвих, а не День Загиблих

Смерть не здатна розділити азовське братерство. Кожен, хто воював під монограмою “Ідея Nації” в лавах підрозділу АЗОВ, отримує своє місце в пантеоні Героїв, переконані Азовці.

Як проходило вшанування загиблих у 2022

З початком повномасштабної війни базу полку АЗОВ під Маріуполем атакували російські бомбардувальники. Окупанти знищили та понівечили більшість Щитів Героїв, спаплюжили Поле Мечів.

"Цьогоріч вона була зруйнована російськими покидьками. Та зруйнувати Азовський дух їм не вдалось, і не вдасться нікому! Пам‘ятати та помститись - наша клятва. За кожного загиблого воїна Азовські підрозділи забиратимуть щонайменше десять виродків, що прийшли на нашу землю", - повідомив екскомандир «Азову» Максим Жорін.

На YouTube-каналі «Азова» викладено відео із заходу у 2022 році. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: