У Львові в комунальному ветеринарному підприємстві умертвили двох собак, - зоозахисники

собака
Ілюстративне фото: з відкритих джерел

У львівському комунальному підприємстві «Лев», ймовірно, евтаназували двох собак. Активісти стверджують, що показів для цього не було, а собаки були здоровими.

Зоозахисниця Юлія Радлінська увечері 4 червня розповіла, що собак Мавана та Х'ю, які перебували у ЛКП, убили. Цього дня вранці працівники підприємства, які заступили на зміну, не побачили чотирилапих у своїх вольєрах, відразу почали з'ясовувати де вони, а згодом тіла собак знайшли в морозильній камері.

«У телефонній розмові Ярослав Муха (головний лікар ЛКП Лев), запевняв мене, що коли у п'ятницю він йшов додому, собаки були у вольєрах, і що він не знає де вони. Коли поставила перед фактом, що ми знайшли трупи собак, сказав, що і всі питання виключно до керівника ЛКП. Олена Вікторівна на дзвінки не відповідає», — пише Юлія у Facebook.

У коментарі ІА Дивись.info зоозахисниця повідомила, що спільно з колегами учора приїжджали на підприємство, втім керівників на місці не було. З її слів, на прохання приїхати вони не реагували.

Юлія написала заяву до правоохоронців за фактом евтаназії двох собак. Наразі невідомо на підставі чого тварин умертвили.

«Першу собаку повернули на підприємство, а Х'ю виловили у грудні 2022 року, але про нього не було інформації на сайті ЛКП за весь цей час, також вони не звертались по допомогу до волонтерів. Мавану мали забрати до притулку «Милосердя». Собаки були здоровими, єдине, що вони були особливими», — каже зоозахисниця.

Маван виявляв деяку агресію, каже Юлія. Але з ним працював кінолог. За Х'ю жінка нічого не може сказати. Зі слів кінолога, пес також агресував.

«Але вони не були небезпечними», — констатує вона.

Увага! Деякі фото у дописі, який оприлюднений нижче, можуть вразити (18+)

У ЛКП «Лев» на наші дзвінки не відповідають. Із власних джерел ІА Дивись.info стало відомо, що на підприємстві скликають екстрену нараду.

Тим часом ветеринар та колишній очільник ЛКП «Лев» Андрій Пінчук пояснив, в яких випадках допускається евтаназія тварин.

«Згідно із законодавством, евтаназію тварини може проводити тільки фахівець (лікар ветеринарної медицини) і покази можуть стосуватися виключно травм, несумісних з життям або стану, під час якого тварина мучиться. Лише тоді ветеринар може ухвалити рішення про евтаназію. Стосовно ЛКП «Лев», враховуючи той момент, що я там працював, рішення про евтаназію ухвалювали лише у тому випадку, коли це була тварина, травми якої були несумісні з життям і тварина страждала. Усі ветеринари, які були на зміні, збирались на консиліум і вирішували, що робити. Але таких випадків було дуже мало. Фактично вона на підприємстві не проводилися», — зазначив він.

Додає, що евтаназія передбачає лише медикаментозний метод. З допомогою цих препаратів спровоковується зупинка серця та дихання.

Щодо ситуації, яка сталась на ЛКП цими днями, Андрій Пінчук каже, що такий наслідок це, радше, небажання працівників підприємства займатися цими собаками. «Чи може бути агресія показом до евтаназії? Це, швидше, ритиричне та філософське запитання», — каже ветеринар.

Нагадуємо, ще 2021 року у листопаді в Україні почав діяти закон, згідно із яким посилюється відповідальність за знущання над тваринами.

Він забороняє:

  • обов’язкову евтаназія новонароджених тварин ветеринарами;
  • евтаназію та умертвіння як метод регулювання чисельності безпритульних тварин (дозволено біостерилізацію, влаштування у притулок тощо);
  • умертвіння хворої на сказ або іншу хворобу тварини без документа від ветеринара. Також встановлюється вичерпний перелік для умертвіння тварин;
  • побиття, травмування, отруювання тварин, примушування до нападу одних тварин на інших, використання тварин як мішень при стрільбі;
  • надавання фотопослуг з дикими тваринами;
  • пропаганду жорстокого поводження з тваринами;
  • зменшення заповідних зон та забезпечення перекриття їх шлагбаумами.

Львівське комунальне підприємство «Лев» — міський стерилізаційний центр для безпритульних тварин. За правилами - чотирилапих тут відловлюють для стерилізації і вакцинації. Згодом - спробують прилаштувати у родину, якщо ж це не вдається - тварину мають повернути на місце відлову.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: