Обстоював політичну самостійність України: про життя Юліана Бачинського

55560341_1275787402571355_7587651033711509504_n
Юліан Бачинський. Фото: з відкритий джерел

Юліан Бачинський в своїй праці «Україна irredenta» чи не вперше висловив ідею, що Україна має бути незалежною державою. Такі думки неабияк вплинули на інших тодішніх інтелектуалів, які сумнівалися в реальності політичної самостійності.

Сьогодні, 6 червня, минає 83 роки від дня смерті Юліана Бачинського, який помер під час ув’язнення в росії. ІА Дивись.Інфо розповідає детальніше про біографію українського політика і громадського діяча та його основні ідеї.

Народився в сім’ї священника та рано втратив матір

Юліан Бачинський народився 28 березня у 1870 році в селищі Новосілка, що на Тернопільщині. 

Батько Юліана, Олександр Бачинський, займався активною як релігійною, так і громадською діяльністю. Він був священником, богословом та письменником, членом товариства «Просвіта», який заснував газету «Мир». Погляди Бачинського старшого були співзвучними з народовцями, а також з москофілами.

Коли Юліану виповнилося трохи більше двох років, то померла його матір. Після цього дитину виховував дід (батько матері), котрий також був священником. 

Середню освіту Юліан Бачинський здобув в львівській та дрогобицькій гімназіях. Після цього у 1890 році вступив на правничий факультет Львівського університеті, а згодом навчався в Берлінському університеті в Німеччині.

Вестибюль Львівського університету. Фото: з відкритих джерел

Політична діяльність та перша українська партія 

У 1890 році у Львові Юліан Бачинський був причетним до створення Русько-української радикальної партії, яка стала першою політичною партією на території України. 

Серед відомих діячів партії також були: Михайло Драгоманов, Іван Франко, Михайло Павлик, Лев Бачинський та Осип Назарук. Основні ідеї політичного об'єднання ґрунтувалися на демократичному соціалізмі. 

Юліан Бачинський та Іван Франко

На четвертому з’їзді партії Юліан Бачинський виголосив промову, в якій наголосив на самостійності України. Тоді його слова викликали чималий резонанс та нерозуміння в інших політичних діячів. Оскільки ідея самостійності України сприймалася досить утопічно. Зокрема Михайло Драгоманов не бачив можливості реалізації цього. Такої ж думки спочатку дотримувався Іван Франко.

Пізніше у 1899 році партія розділилася на радикальних народовців та соціалістів. Серед останніх був і Юліан Бачинський. Його обрали на чолі Української соціал-демократичної партії. Він був її керівником до 1914 році.

«Україна irredenta» — ідея самостійної України

У 1893 році Юліан Бачинський написав працю «Україна irredenta» («Україна  уяремлена»). У ній політик висловив думку, що Україна має стати окремою державою. Працю видали в 1895 році. 

Основні ідеї з книги «Україна irredenta» в цитатах:

«Політична самостійність України — це соnditio sine qua non (обов’язкова умова — примітка ред.) її економічного й культурного розвитку, умова взагалі — можливости її існування».

«Політична самостійність України, то є політична відрубність України не лише від Польщи, але і від «Великоруси», узасаднена тим, що не лише одній Польщі, але і «Великоруси» виставлена вона на жир, обі вони тягнуть з неї поживні для себе соки… Отже таке становище, яке займе Україна супроти Польщи, таке саме становище буде вона мусіла заняти і супроти «Великоруси». Як проти Польщи, так і проти «Великоруси» буде мусіла виступити до бою; від обох тих націй буде мусіла добиватися політичної відрубности, політичної самостійности…»

«Боротьба за політичну самостійність України не відносить ся також виключно лише до Українців-народу, а взагалі, до всіх, що замешкують Україну, без огляду на те, чи се автохтон-Українець, чи кольоніст: Великорос, Поляк, Жид чи Німець. Спільний інтерес зукраїнщить їх, змусить їх усіх стати українськими «патріотами».

«Але одна ідея з давних літ зістала ся ще живою: ідея національної самостійності українського народу».

«Україна irredenta». Фото: з відкритих джерел

Незважаючи на несприйняття ідей Юліана Бачинського його сучасниками, згодом вони стануть провідним рушієм в українському-національному русі на початку ХХ століття. Зокрема після Бачинського у 1900 році Михайло Міхновський видав брошуру «Самостійна Україна».

У 1935 році Юліана Бачинського радянська влада засудила на десять років ув’язнення за нібито участь в підпільній організації «Об'єднання українських націоналістів». 

Саме в ув'язненні в Біломор-Балтійському таборі політик провів свої останні роки життя.

ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: