Злива та болото: спогади про візит святого Папи Римського Івана Павла ІІ до Львова

2001_papa_lwiw
Фото: Збруч

У червні 2001 року Папа Римський Іван Павло ІІ з пастирським візитом відвідав Україну, зокрема Львів. Нині виповнюється 22 роки з того дня.

У червні 2001 року Папа Римський Іван Павло ІІ з пастирським візитом відвідав Україну, зокрема Львів. Нині виповнюється 20 років, а впродовж кількох днів у місті проводитимуть низку заходів, приурочених цій події.

ІА Дивись.info пропонує пригади ті дні.

Понтифік вирушив з офіційним візитом до України за кілька років до смерті. У Києві та Львові він відправив Богослужіння, на які прийшли тисячі вірян. Він також очолив Божествену Літургію східного обряду.

«Тоді падав дощ, та попри погоду всі були дуже радісними та відчували піднесення. Зараз я не пригадую, скільки точно зібралось вірян, але вулиця Зелена, від якої усі прямували до церкви Різдва Пресвятої Богородиці, була непроїзною. В усіх був дуже хороший настрій та багажжя зустрітись із керівником церкви, послухати, про що він говоритиме, привітати його та підтримати нашу церкву», - ділиться спогадами з ІА Дивись.info Оксана Жовнірович, яка 20 років тому була під час візиту Івана Павла II.

Вона розповідає, що організація візиту була злагодженою, не було штовханини чи інших неприємних інцидентів між людьми, хоча згадує, що ситуацію міг зіпсувати дощ, який все ніяк не припинявся.

«Квитки розповсюджували через релігійні організації: площа перед святиною була поділена на сектори, у квитках зазначалося, який саме сектор є твоїм. Усі спокійно йшли, багато спілкувалися, а найбільше запам'яталося болото і як ми сподівалися, що газон врятує ситуацію, але ні, та всіх усе влаштовувало — ні черг, ані нарікань не було», - пригадує жінка.

Фото: Sergei Supinsky

З її слів, на Стрийській вулиці у Львові, на іподромі, під час латинської літургії, в один із днів (26 червня) посвячували ікони, відбувалось проголошення українських мучеників, більшість також йшли до сповіді та причастя.

Під час візиту до Києва та Львова Папа Римський відслужив чотири служби (по дві у кожному місті у латинському та у візантійському обрядах). На месах були присутні 1,6 мільйона прочан.

Папа Римський Іван Павло II під час зустрічі з молоддю у Львові. Церква Різдва Пресвятої Богородиці. (скріншот з "Живе телебаченя). червень 2001 рік.

В українських містах він виголосив декілька промов та проповідей, які прозувучали українською мовою.

Перший понтифік, який умів просити пробачення

Понтифікат Івана Павла II тривав 26 років і став третім за тривалістю в історію католицької церкви після правління Святого Петра і блаженного Пія IX.

Іван Павло II — перший в історії папа-слов'янин, а також перший папа-не італієць з часів голландця Адріана VI, що служив з 1522 по 1523 роки. Він народився у польському містечку Вадовіце, неподалік Кракова, у родині поручника (молодше офіцерське звання - ред.) та вчительки. Звали його Каролем Юзефом Войтилом. Коли йому було вісім років, померла матір хлопчика, а ще за кілька років — Кароль втратив старшого брата.

Майбутній Папа Римський ріс активним хлопчаком: любив футбол та цікавився театром і ще підлітком написав п'єсу для шкільного драмгуртка. У 14 років хлопець здійнив першу прощу до святині в місті Ченстохова, де розташована головна святиня Польщі.

У 18 років юнак вступив до Яґеллонського університету студіювати філософію, але водночас займається акторською майстерністю і цього ж року вступив до лав студентського товариства Пресвятої Євхаристії та Милосердя. З початком Другої світової війни, 1939-го року, хлопець покидає навчання та починає працювати, аби заробити на хліб.

Фото: White House

Через два роки у Кароля помирає батько: 21-річний хлопець, паралельно працюючи на хімічному заводі, вступає до підпільної духовної семінарії, де починає таємно готуватись до священництва.

Тяжку роботу разом із навчанням він поєднював три роки, поки в один день 1944-го Кароль потрапляє у ДТП та місяць перебуває у лікарні з тяжкими травмами.

У 24 роки він приймає постриг. У жовтні 1946 року кардинал Сапіга висвятив Кароля в сан піддиякона, а через тиждень — диякона. У листопаді той же ієрарх висвятив його на священника Римо-католицької Церкви.

Перший папа – не італієць

58-річний Папа Римський Іван Павло II був у прекрасній фізичній формі, майже одразу зарекомендував себе як глава церкви, мав повно задумів та ідей.

У той час, коли Кароля  Войтилу обрали папою, Церква перебувала у гнітючому стані: відбулася низка змін у світі. Папа Іван XXIII, скликаючи Другий Ватиканський собор, сподівався «осучаснити» Церкву, але цей процес виявився дуже складним і повільним.

Він став першим понтифіком, який умів просити пробачення та визнавати власні помилки. Йшлося як про банальні, так і глобальні речі. Наприклад, за незнання мови папа попросив пробачення в італійців, а перед китайцями — за допущені католицькою церквою помилки часів колоніалізму, а перед юдеями – за антисемітизм церкви.

Публічно вибачився Іван Павло II перед Галілео Галілеєм через «помилкове рішення інквізиції»: ученого за кілька століть врешті реабілітували і повернули право бути законним сином церкви.

Він помер у 84 роки від септичного шоку (сепсис— дисфункція внутрішніх органів, спричинена порушенням регуляції відповіді організму на інфекцію) та серцево-судинного колапсу. Папа помер за сім хвилин перед молитвою, яку на площі перед його резиденцією очікували тисячі вірян.

У Львові з нагоди 20-річчя візиту Папи Римського Івана Павла II відбудуться літургійно-молитовні, просвітницькі, мистецькі та спортивні заходи, аби кожен зміг долучитись до святкувань. Із переліком можна ознайомитись тут.

По місту мандруватиме музей із особистими речима Папи з музею, що розлігся у одній із кімнат у Митрополичій курії Львівської архідієцизії РКЦ у Львові.

Фото: ЛМР

Серед експонатів цього музею буде:

  • Сутана (ряса) – священицький одяг, який Папа носив на щодень;
  • Літургійний одяг, який він вдягав для звершення Євхаристії;
  • Ціпок, на який Отець спирався в останні роки свого життя;
  • Чаша і дискос, на яких звершував Євхаристію;
  • Єпископський перстень – символ заручин із Церквою;
  • Перова ручкa, якою Папа писав проповіді і послання та підставка під папір;
  • Оригінал незавершеного листа зі словами «Шановна Пані», що символічно можна вважати зверненням до кожного з нас;
  • Кухонні предмети та багато іншого.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: