На Львівщині понад 17 тисяч дітей не щепились проти кору

shheplennya
Ілюстративне фото

У Львівській області анонсували кампанію, в межах якої вакцинуватимуть проти кору дітей, які не отримали планових щеплень.

Про це повідомила керівниця регіонального центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

У межах проєкту «Catch up» від кору вакцинуватимуть дітей віком від 2 до 17 років, які не отримали планових щеплень. На Львівщині кампанія стартує за кілька днів, коли вакцину доставлять у  заклади охорони здоров’я.

Зараз використовують потрійну вакцину – від кору, краснухи та епідемічного паротиту («свинки»). Тобто зробивши щеплення, ви отримуєте захист від усіх трьох захворювань.

«У межах кампанії «Catch up» всі діти віком від 2 до 17 років мають можливість надолужити прогалини календаря профілактичних щеплень, якщо вони були. Згідно з законодавством України, від кору діти планово вакцинуються у віці 1 рік (перша доза) і 6 років (друга доза). Якщо з якихось причин діти не були вакциновані, ніколи не пізно розпочати, єдине, що тоді зміщується інтервал між цими щепленнями», — пояснила Наталія Іванченко.

Напередодні заклади охорони здоров’я області спільно з центрами контролю та профілактики хвороб провели скринінг, скільки у кожному районі дітей, які не отримали щеплення взагалі або отримали лише одну дозу. Виявилося, що таких дітей 17 тисяч 663. Саме вони підпадають під вакцинацію у межах кампанії. Ця цифра, за словами Наталії Іванченко, не є захмарною, і таку кількість дітей планують провакцинувати впродовж кількох місяців.

Вакцинуватися можуть не лише ті діти, які є жителями Львівської області, але і ВПО, і діти, які тимчасово перебувають на території області та не отримали свою першу чи другу дозу вакцини.

«Двічі вакцинована людина вважається захищеною від кору. Це не означає що вона не захворіє, але це означає, що вона залишиться живою у разі хвороби, а якщо і захворіє, то захворювання буде перебігати значно легше, і сам шанс захворіти є мінімальний», – наголосила епідеміологиня.

Чому започаткували кампанію «Catch up»?

Наталія Іванченко зазначила, що такі кампанії впроваджують у відповідь на спалах захворюваності, або щоб попередити його. Високий рівень захворюваності на Львівщині спостерігався у 2001, 2006 та 2012 роках (тоді хворіло майже 3 тисячі людей в області), та у 2018-2019 рр. (тоді кількість хворих була значно більшою – 18 тисяч).

«Вірус кору є таким, що раз у 5-6 років викликає зростання захворюваності серед населення. Від останнього масового зараження у 2018-2019 роках вже пройшло 5 років, тож очікуємо, як знову поведе себе вірус. Від початку року в області зафіксували 3 випадки кору у дорослих. Прогностично це є несприятливою ознакою. Власне тому актуальність кампанії «Catch up» є надзвичайно великою, ми до неї готувалися», – додала медик.

Як зробити щеплення:

  • Звернутися до сімейного лікаря;
  •  Звернутися у заклади охорони здоров’я, у тому числі в амбулаторії сімейної медицини (загалом в області діє майже 70 кабінетів щеплень);
  • Вже сформовані мобільні бригади, які виїжджатимуть для вакцинації організованих колективів дітей (дошкільні навчальні заклади, оздоровчі табори тощо), а також у місця проживання ВПО. Ще 48 бригад залучатимуть до вакцинації за потреби.

Під час планової вакцинації дитині вводять дві дози вакцини: в  1 рік першу дозу, у 6 років –другу. Якщо дитині 7 років і більше – то другу дозу роблять через 30 днів після першої.

Дитині віком від 1 до 6 років, яка ніколи не була вакцинована, вводять одну дозу, а другу – після досягнення 6 років.

Загалом для цієї вакцинації обмежень по віку нема – щепитися можна і в дорослому віці, якщо у дитинстві щеплення не зробили, особливо парам, які планують вагітність. Не потрібно вакцинуватися, якщо ви перехворіли на всі три хвороби (кір, краснуха, епідемічний паротит), проте, якщо перехворіли лише на одну чи дві – необхідно зробити щеплення.

В Україні використовується вакцина нідерландського виробництва, яку застосовують у всіх країнах Європи. 

Протипокази до вакцинації у дітей:

  •  якщо у дитини діагностований СНІД з низьким рівнем клітин СД4;
  •  у період гострого захворювання;
  •  у разі важкої алергічної реакції на попереднє введення тієї самої вакцини.

Чому важливо вакцинуватися від кору?

Кір – це захворювання дихальних шляхів, яке відоме своїми ускладненнями, дуже легко передається.

«У попередні спалахи захворюваності 11% людей мали ускладнення у вигляді запалення легень, 2% - запалення речовини головного мозку (енцефаліт). Кір починається як звичайна застуда, людина може не знати, що вона хвора. На 4-5 день хвороби виникає висип – плями і прищики, які починаються з голови, тулуба, а далі з’являються на кінцівках. Це все супроводжується високою температурою. У когось захворювання перебігає легко. 4,5,10 діб – і людина здорова. В когось можуть бути ускладнення, окремі випадки можуть бути летальними.

Вакцинація дозволить убезпечити себе від ускладнень, важкого перебігу хвороби, і головне – вберегти ваше життя. Catch up кампанія розпочалася і ми готуємося до її успішної реалізації», наголосила Наталія Іванченко.

Раніше ІА Дивись.info досліджувала, які щеплення необхідні людям і чому в Україні вакцинація досі залишається проблемним питанням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: