Зеленський зібрав Ставку: про що говорили

Зеленський
Володимир Зеленський

У вівторок, 18 липня, Президент України Володимир Зеленський скликав чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час нього важливим питанням було - морський експорт зерна та безпека портів.

Про це повідомив Володимир Зеленський у своєму телеграм-каналі.

Зокрема він зазначив, що йому доповів віце-прем’єр Кубраков, командувач військово-морських сил Неїжпапа щодо логістики постачання та захист узбережного регіону.

Крім того, президент зазначив, що були доповіді міністра Клименка та голови Держспецзв’язку Щиголя про боротьбу з ворожими безпілотними літальними апаратами. А також про плани противника розповіли голови української розвідки, Служби зовнішньої розвідки, Служби безпеки України.

«Заслухали ситуацію на полі бою від командувачів Залужного, Сирського, Тарнавського. Міністр Резніков та командувач Сил логістики Гуляк доповіли про динаміку постачання снарядів», - повідомив Зеленський.

Нагадуємо, раніше речник президента рф Дмитро Пєсков повідомив, що для його країни Чорноморська зернова ініціатива «фактично припинила свою дію». Так, знову виникли проблеми з експортом українського зерна через Чорне море.

Про Чорноморську зернову ініціативу («зернову угоду»)

22 липня теперішнього року Україна підписала із Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту українського зерна через порти в Чорному мору. Натомість рф підписала із цими ж представниками дзеркальний договір.

У такому разі, підкреслимо, що Україна не підписувала жодного міжнародного документу із країною-агресоркою. Угода стосується експорту з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Контроль портів залишиться за українською стороною; жодні судна, крім тих, які забезпечуватимуть експорт зерна та пов'язаної продукції, не зможуть увійти до портів.

Першого серпня, з Одеського порту вийшло судно RAZONI, завантажене 26 тисями тоннами кукурудзи під прапором Сьєрра-Леоне - вперше з початку повномасштабного російського вторгнення.

18 травня сплив термін дії «зернової угоди», яка дозволяє експортувати українське зерно морем з частини чорноморських портів України. Після цього росія не захотіла її продовжувати, вимагаючи від ООН преференцій щодо скасування санкцій на постачання власних добрив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: