Окупанти знищили 60 тисяч тонн зерна в порту Чорноморська, — міністр аграрної політики

зерно

Вночі на 19 липня росіяни обстріляли об'єкти портової інфраструктури, які були задіяні в «Зерновій угоді». Так, окупанти знищили 60 тисяч тонн зерна в порту Чорноморська в Одеській області.

Про це повідомив міністр аграрної політики Микола Сольський.

Він розповів, що ворожий удар вивів з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури порту Чорноморськ. За оцінками спеціалістів, для повноцінного відновлення об’єктів, що постраждали цієї ночі, знадобиться не менше року.

Таким чином, окупанти знищили 60 тисяч тонн зерна, яке мало бути завантаженене на великотоннажне судно і відправлене зерновим коридором ще 60 днів тому.

Микола Сольський зазначив, що найбільше постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group.

«Це терористичний акт не проти України, а проти всього світу. Продовольча безпека якого знову під загрозою. Людство опинилося в заручниках у країни терориста, яка шантажує весь світ голодом. Світ має відреагувати жорстко і відповідно до ситуації!», - наголосив міністр аграрної політики.

Нагадаємо, раніше у Генштабі повідомили, що росіяни вивозять українське зерно через порт у Скадовську.

Про «зернову угоду»

22 липня теперішнього року Україна підписала із Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту українського зерна через порти в Чорному мору. Натомість рф підписала із цими ж представниками дзеркальний договір.

У такому разі, підкреслимо, що Україна не підписувала жодного міжнародного документу із країною-агресоркою. Угода стосується експорту з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Контроль портів залишиться за українською стороною; жодні судна, крім тих, які забезпечуватимуть експорт зерна та пов'язаної продукції, не зможуть увійти до портів.

1 серпня, з Одеського порту вийшло судно RAZONI, завантажене 26 тисями тоннами кукурудзи під прапором Сьєрра-Леоне - вперше з початку повномасштабного російського вторгнення.

18 травня сплив термін дії «зернової угоди», яка дозволяє експортувати українське зерно морем з частини чорноморських портів України. Після цього росія не захотіла її продовжувати, вимагаючи від ООН преференцій щодо скасування санкцій на постачання власних добрив.

17 липня речник президента рф Дмитро Пєсков повідомив, що для його країни Чорноморська «зернова угода» фактично припинила свою дію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: