Облрада: в одній громаді на Львівщині — найгірша ситуація з декомунізацією

image-19
Фото: Львівська ОВА, ілюстративне

У Львівському районі демонтували пів сотні радянських пам'ятників. Ще залишилося декомунізувати щонайменше 25.

Про це стало відомо сьогодні під час наради робочої групи області, голів громад району та керівниці районної військової адміністрації.

Участь у розмові онлайн та наживо взяли також діючі військовослужбовці різних бригад, які й ініціювали створення робочої групи при Львівській ОВА у грудні торік.

«Львівський район - територіально найбільший в області, тут 23 громади. Частина з них ще минулого року позбулися радянського сміття, показавши приклад всім іншим. У більшості громад процес триває. Наша робоча група намагається постійно спілкуватися з представниками громад, щоб виявляти проблеми, через які призупиняється процес декомунізації і швидко допомогти. Адже для когось незрозумілими є юридичні моменти, комусь бракує техніки... Ці всі питання вирішуємо спільно», — пояснює заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, який є також заступником голови робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА.

За інформацією робочої групи повністю очистилися від рудиментів «рускава міра» з початку року у Львівському районі 4 громади:

  • Жовтанецька,
  • Новояричівська,
  • Підберізцівська,
  • Пустомитівська.

Активно процес рухається у Перемишлянській та Давидівській громадах. Найгірша ситуація у Рава-Руській громаді — усі 9 виявлених об’єктів досі стоять.

Під час засідання усі голови громад району пообіцяли завершити декомунізацію до кінця вересня, аби День українського війська святкувати вже без пропаганди тоталітарного режиму.

«Громади Львівського району мали б показати приклад всій області. І багато з них так і роблять. Проте окремо питання про Раву-Руську громаду. Тут у 1944 році, зокрема, діяли дві сотні УПА. Вони вели бої, подібні на ті, які ми також ведемо за нашу незалежність сьогодні. І ми воюємо також за те, щоб таких памʼятників тоталітарного режиму на території Львівщини і всієї України більше не залишилося. Це наш ідеологічний фронт. І на ньому ми також переможемо», — пояснює військовослужбовець ЗСУ Антон Петрівський.

За словами учасника робочої групи Захара Миляника, на Львівщині від початку року демонтували разом із громадами понад 190 маркери радянської пропаганди.

«Загалом ми нарахували їх в області понад 280. менше ста ідеологічних маркерів ворога ще маємо демонтувати. Але я думаю, і ця інвентаризація ще не повна. Втім ми робимо все, аби Львівщина стала першою областю, яка позбудеться цього ворожого пропагандистського спадку. І на цьому не будемо зупинятися: ми вже ділимося досвідом і готові допомагати й іншим регіонам нашої держави. Бо найперше - ми боремося не проти каміння і бетону, ми боремося за нашу національну гідність та майбутнє наших дітей. Це один із елементів потужної інформаційної війни», — наголосив Захар Миляник.

Декомунізація на Львівщині

Демонтаж пам'ятників-символів радянського режиму відбувається на підставі рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року. Документи рекомендують територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим.

У Львівській обласній раді створено міжфракційну депутатську групу «За декомунізацію та деколонізацію Львівщини», мета якої – завершити демонтаж радянських памʼятників та українізацію топонімів до кінця нинішнього року.

За даними ОВА, за пів року Червоноградський район демонтував лише 30% пам’ятників радянської доби. Район має один з найгірших показників за кількістю знесених монументів. Тут досі залишається понад 43 радянських об'єкти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: