Перший в Україні: у Львові запрацював парк розваг та відкриттів для дітей з інвалідністю

RB6_3879
Фото: Роман Балук

На подвір’ї центру соціальних послуг «Джерело» у Львові відкрили унікальний майданчик – доступний, цікавий та пізнавальний простір для дітей з інвалідністю.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Простір розмістили на проспекті Червоної Калини, 86А. Його створило подружжя американців Едді та Тетяна за власні кошти, які стали друзями «Джерела».

Там розповіли, що парк займає 1 100 кв м простору для розваг дітей з інвалідністю. Тут доступні гойдалки для дітей на кріслах колісних, велика гірка та розваги для дітей з розладами спектру аутизму, мініфутбольне поле тощо.

«Саме у Львові ми заклали хороший фундамент для нашої праці в Україні. Цей майданчик нам з дружиною коштував приблизно 60 тисяч доларів. У нас є персональна сімейна фундація, і 99% того, що ми робимо, це за свої власні кошти. Таких парків немає в Україні, і ми сподіваємося, що після перемоги першим, що будуть робити в Україні, це спеціальні майданчики для дітей, для людей похилого віку», - розповів Едді Вейн, який разом з дружиною Тетяною збудували цей парк.

Фото: Роман Балук

У ЛМР розповіли, що парк розваг та відкриттів поділений на дві зони – для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату та дітей з розладами спектру аутизму. Там все розробили до дрібниць задля безпеки та доступності кожної дитини.

Зокрема першій зоні – діти, які мають фізичні обмеження, можуть безпечно покататися на гойдалці. Їх фіксують у високих кріселках з допомогою спеціальних пасків безпеки. Поряд можна покататися на круговій каруселі.

Крім каруселей, тут розташовані сенсорні локації для зорового контакту, щоб викликати у дітей певні асоціації, а також звукові панелі, де можна почути звуки різних інструментів. Також тут є можливість погратися дітям кольоровими гумовими іграшками.

Фото: Роман Балук

Едді й Тетяна провели багато зустрічей з працівниками, батьками і вихованцями «Джерела», дослухалися до їх побажань, а також радилися і консультувалися з експертами різних країн. Враховували, зокрема, безпечну відстань від каруселі до перекладин, навантаження на качелі і накриття. Зараз вони готові бути експертами та консультувати щодо того, як збудувати безпечний та доступний дитячий майданчик.

У пресслужбі міськради зауважили, що майданчик призначений для дітей з інвалідністю, тому має певні елементи, які передбачені саме для їх безпеки, зручності і комфорту, а відтак - ці ж елементи можуть бути не зовсім безпечними для дітей без інвалідності чи порушень розвитку.

Фото: Роман Балук

Довідка

Центр соціальних послуг «Джерело» понад 30 років допомагає дітям та молоді з інвалідністю, а також їхнім родинам, як з міста Львова так і з цілої України. Центр заснували батьки дітей з інвалідністю та волонтери, а соціальні та реабілітаційні послуги надаються коштом міського бюджету (80%) та частково за рахунок благодійних надходжень.

Станом на зараз на денних програмах «Джерела» є 136 дітей з інвалідністю, на ранньому втручанні – понад 100 сімей з дітьми із групи ризику чи з інвалідністю. Комплексну реабілітацію в рік отримують понад 400 дітей з інвалідністю. По районах міста працює 6 філій – окремих осередків центру «Джерело».

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Львів — єдине місто, де діятиме культурний хаб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: