ЗМІ: Польща викликала посла України через заяву Зеленського

416985746
Василь Зварич. Фото: FACEBOOK.COM/ODFOUNDATION

Міністерство закордонних справ Польщі викликало посла України Василя Зварича через заяву президента Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН цього вівторка, 19 вересня.

Про це пишуть польські ЗМІ, зокрема Polsat News.

Журналісти, посилаючись на джерела, вважають, що Зеленський розкритикував Польщу за введення зернового ембарго.

У своєму виступі напередодні Зеленський казав, що Україна докладає всіх зусиль, щоб зберегти сухопутні шляхи експорту зерна, але «викликає занепокоєння те, як деякі наші друзі в Європі розігрують солідарність у політичному театрі, створюючи трилер із зерном».

«Може здатися, що вони грають свою роль, але насправді вони допомагають створити сцену для московського актора», — цитують Зеленського медіа.

Також Polsat News зазначає, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький пригрозив, що його країна розширить заборону на імпорт українських продуктів, якщо Україна «буде ескалувати конфлікт». Його цитують у середу, 20 вересня.

«Попереджаю українську владу: якщо вона ескалуватиме конфлікт, ми додамо більше продуктів під заборону на експорт на територію Польщі», — сказав глава уряду Польщі.

Така реакція Моравецького передувала заяві заступника міністра економіки та торгівлі України Тарас Качка, який попередив, що Україна запровадить ембарго на помідори, цибулю, капусту та яблука з Польщі. Проте потім він пояснив, що це «останній пункт» у плані дій, а перший — пошук домовленостей.

Водночас прем'єр-міністр Польщі закцентував, що країна допомагатиме Україні, втім не ціною «дестабілізації польського ринку». А заборона на імпорт товарів з України триватиме, поки не напрацюють механізми для співпраці.

«Ми першими багато зробили для України, тож очікуємо розуміння наших інтересів. Ми відстоюватимемо свої інтереси з усією рішучістю. Це означає, що ​​ми поважаємо всі проблеми з українського боку, але для нас інтереси нашого фермера є найважливішими», — пояснив Моравецький.

Заборона імпорту зернових з України

15 вересня Єврокомісія ухвалила рішення про зняття заборони на ввезення українських зернових до Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії. Втім умова —  дотримання Україною правил, зокрема впровадження контролю за експортом.

Натомість у Польщі, а також Словаччині та Угорщині заявили, що ця заборона триватиме в односторонньому порядку.

Так, до Польщі заборонено імпортувати українську пшеницю, ріпак, соняшник, кукурудзу, крупи та борошно.

Натомість Угорщина розширила цей список до чверть сотні позицій.

У відповідь Міністерство економіки заявило, що подали позови проти цих трьох країн до Світової організації торгівлі (СОТ).

Юлія Свириденко, котра є першою віцепрем'єр-міністеркою - міністеркою економіки України зазначила, що в результаті односторонньої заборони на імпорт української агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

«Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах. Нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів. Розпочаті нами кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між Україною і сусідніми державами, а також показати солідарність між нами», — сказала вона.

Тим часом прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що Уряд пропонує ЄС та країнам-сусідам компромісний сценарій після того, як Польща, Угорщина та Словаччина заявили про ембарго.

Глава Польщі Анджей Дуда підтримав рішення Варшави щодо впровадження односторонніх обмежень на імпорт української продукції. На брифінгу 19 вересня для польських медіа він заявив, що порівнює Україну із «потопельником».

Його цитують: «Кожен, хто колись брав участь у порятунку потопельника, знає, що він неймовірно небезпечний, що він може затягнути себе на глибину».

«Чи потрібно нам діяти так, щоб убезпечити себе від того, щоб не постраждати від потопельника? Звичайно, ми повинні діяти так, щоб захистити себе від того, щоб потопельник не заподіяв нам шкоди, тому що якщо потопельник заподіє шкоду і втопить нас, то він не отримає допомоги. Тому ми повинні дбати про свої інтереси, і ми будемо робити це ефективно та рішуче», — заявив Дуда.

Нагадуємо, 19 вересня президент України Володимир Зеленський виступив з промовою на саміті Цілей сталого розвитку ООН. У ній він зазначив, що Україна може створити зернові хаби у портах Африки, щоб запобігти потрясінням на світовому ринку продовольства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: