«Війну технологій виграють інженери», – Михайло Федоров під час IT-Арени у Львові

1
Фото: ЛОДА

Віцепрем’єр-міністр розповів про вісім основних технологій сучасної російсько-української війни

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

Сьогодні, 29 вересня, у Львові стартувала масштабна подія – ювілейна десята IT-Арена. Учасниками стали майже 5 тисяч представників ІТ-сфери, органів влади усіх рівнів, підприємців, стартаперів. 

Триватиме захід упродовж трьох днів. У програмі десятки панельних дискусій, презентацій від українських та іноземних спікерів.

У перший день на IT-Арену завітав віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Він розповів про 8 технологій, які використовують у сучасній війні проти росії. Найперше це супутниковий зв’язок. Він допомагає підтримувати зв’язок між військовими, командирами навіть там, де його не має. А також супутниковий зв’язок – це змога віддалено керувати безпілотними технологіями. За інформацією Федорова, станом на зараз в Україну доставили 42 тисячі систем «Starlink». Усе –  за підтримки Ілона Маска.

Фото: ЛОДА

Друга технологія війни – дрони. За понад рік повномасштабної війни Україна збільшила темпи виробництва дронів у 100 разів, однак цього усе одно мало, запевнив віцепрем'єр-міністр. Безпілотники – це «очі» військових, вони допомагають бачити ворожу ціль та уражати її. Лише за поточний місяць завдяки дронам українські військові знищили майже 250 танків противника і стільки ж ворожих опорних пунктів.

«Коли ми познайомились з третьою технологією, то були в шоці, адже це нова доктрина ведення війни, яку активно використовують різні країни. Йдеться про системи ситуаційної обізнаності. Поле бою – це набір різних сенсорів, а ви в режимі реального часу отримуєте з різних пристроїв інформацію про ворога, яку різні підрозділи військових використовують задля планування операцій. Наступна технологія нова для України –  це морські дрони. Вони дозволяють виконувати операції зі стримування атак в Чорному морі. Ви бачили різні відео з Кримського моста. Наша ціль – аби компаній, які виготовляють такі дрони ставало якомога більше», – зазначив Михайло Федоров.

Роботизовані наземні платформи – це п’ята технологія війни. Одна з переваг таких платформ – розмінування території, що значно полегшує роботу військовим. Штучний інтелект – шоста технологія, яка дозволяє розпізнавати на полі бою ворожі об’єкти, воєнну техніку. Радіоелектронна боротьба, в основі якої радіоперешкоди для радіоелектронних засобів розвідки ворога, систем зв'язку та керування ворога для ускладнення його роботи і передання даних – це сьома технологія.

Фото: ЛОДА

Остання й найважливіша технологія війни – захист неба. Зараз існують акустичні системи фіксацій дронів та ракет за їх звуком.

Михайло Федоров розповів про інновації, які впроваджують на рівні Міністерства цифрової трансформації України.

«Ми запустили проєкт «Армія дронів», щоб систематизувати всі потреби Сил оборони. Інший наш проєкт – BRAVE1, що став єдиною платформою для компаній, які працюють в оборонній сфері, держави та військових. На платформі зібрані усі стартапи, які мають на меті допомогти на полі бою військовим. Генштаб надає військову експертизу, а Міноборони тестує розробки. Подавати свої ідеї можна постійно. Найкращі ідеї отримають гранти на реалізацію. Понад 700 проєктів подали на BRAVE1 лише за це літо», –  додав віцепрем’єр-міністр.

У підсумку учасникам розповіли, як IT-сфера може допомогти у війні. По-перше, компані можуть створити власний стартап на підтримку військових. По-друге, інвестувати у готові стартапи. Головне правило – діяти!

Фото: ЛОДА

«Грант до 50 тисяч доларів можна отримати за інноваційні рішення, які допоможуть протистояти російським кібератакам та посилити кіберстійкість критичної інфраструктури України. Загальний бюджет програми USAID – 500 тисяч доларів. Дякую міністрові та USAID за це рішення. Успіхів розробникам! Дякую організаторам технологічної конференції IT Arena за те, що ви створили майданчик для якісної співпраці та діалогу між представниками ІТ сфери України й світу, міжнародними організаціями і органами влади. Україна є і буде сильною цифровою державою», - зауважив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. 

Організатором IT-Арени 2023 є Львівський ІТ Cluster.

Нагадаємо, зі Львівщини на передову передадуть ще 262 дрони в межах ініціативи «Пташки перемоги»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: