У Львові відзначили 105-ту річницю утворення ЗУНР

396706217_673994451494547_7244824732698370016_n-1
Фото: ЛОР

Сьогодні, 1 листопада, згадують 105-ту річницю листопадового чину та утворення Західноукраїнської народної республіки. З цієї нагоди відбулася урочиста подія та покладання квітів до Меморіалу воїнам Української галицької армії та до могил видатних діячів цього часу у Львові на Личаківському кладовищі.

Про це ІА Дивись.info повідомили в пресслужбі Львівської облради.

Там розповіли, що на заході були представники влади, депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Ростислав Добош, Тарас Чолій та громадськість. Під час події поклали квіти до могил Дмитра Вітовськог (держсекретаря військових справ ЗУНР), Михайла Галущинського (коменданта Січових стрільців), Олександра Тисовського (керівника і засновника «Пласту»), Северина Левицького (воїна УГА), які поховані на Личаківському кладовищі.

Після цього священники відслужили чин панахиди за тими, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежність України. Крім того, учасники заходу вшанували пам'ять президента Національної ради ЗУНР Євгена Петрушевича. 

Зокрема голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета зазначив, що це надзвичайно важливо подія в нашій історії, бо українці Галини та Буковини проявили свої державницькі прагнення, а в подальшому було прийнято рішення про об’єднання з Українською народною республікою в єдину соборну українську державу.

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР

Довідка

1 листопада 1918 року у Львові почалось Листопадове повстання, що призвело до створення Західноукраїнської народної республіки. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. До складу ЗУНР увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам'янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську народну республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року.

Читайте також 1918: про Листопадовий переворот у Львові

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: