Поєднання різних стихій: у Львові презентували виставку «Полісемія» Наталії Кучабської

виставка у Львові
Картини на виставці "Полісемія". Фото: А Дивись.info

31 жовтня відкрили новий виставковий проєкт в Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка «Полісемія» львівської художниці Наталії Кучабської.

ІА Дивись.info побувала на відкритті виставці та поглянула на експонати.

На виставковому проєкті «Полісемія» можна побачити картини Наталії Кучабської з різних періодів її творчості. Зокрема для стилю художниці характерним є абстрактний експресіонізм. Свої картини вона створює аквареллю. Назва виставки «полісемія» означає багатозначність.

На трьох роботах мисткині представлені три символічні концепції: «Вода», «Земля» та «Вічність». Ці картини можна подивитися за допомогою доповненої реальності. Так, біля них є QR-код, який є можливість відсканувати та переглянути на своєму телефоні рухливе зображення тих стихій, які є на картині.

Картина "Szczelinie Wielki" Наталії Кучабської. Фото: А Дивись.info
Відкриття виставки "Полісемія" у Домі Франка. Фото: А Дивись.info

Зокрема мистецтвознавець та професор Роман Яців зазначив, що, коли перший раз побачив твори художниці, приблизно 6 років тому, то вони одразу його зацікавили своїм стилем:

«Пам’ятаю, що у моєму трактуванні це було як естетика «art informel» – така «чуттєва абстракція». Це надзвичайно цікава модель. За цей час Наталія активно розвивається, вона розкриває свої потужні можливості, багато експериментує, але не віддаляється від власної сутності».

Він також підкреслив, що художниця старається бути відданою своєму світогляду та йде власним шляхом у творчості.

«Вона узгоджує програму свого малярства відповідно до того, як відчуває наш час і як розуміє проблему кольору, естетики, структури. Виставка – надзвичайно цілісна. Вона багата на різні емоційні та підсвідомі, сформульовані мотиви. Дуже багато музичних комбінацій. При чому ці музичні жанри – це не тільки сонати, але й навіть є щось зі симфонії», – розповів Роман Яців.

Виставка "Полісемія". Фото: А Дивись.info
Виставка "Полісемія". Фото: А Дивись.info
Виставка "Полісемія". Фото: А Дивись.info

Крім того, на відкритті виставки художник Володимир Шишкович зазначив, що неодноразово бачив, як мисткиня створює свої роботи. За його словами, сам творчий процес є чимось неймовірним.

«Такі асоціативні акварельні полотна – вражають. У цих  роботах кожен з нас може побачити те, що дозволяє його фантазія. Там десь ми бачимо гірські краєвиди, десь можемо побачити морську стихію. Є чисто абстрактні композиції. Одна з них називається «Маріуполь». Вона є досить лаконічною. Але коли побачиш цю роботу, то відчувають все те, що відбувається в Україні».

Картина "Маріуполь" Наталії Кучабської. Фото: А Дивись.info
Картини на виставці "Полісемія". Фото: А Дивись.info
Картини на виставці "Полісемія". Фото: А Дивись.info

 Наталія Кучабська додала, що не готувала спеціально якоїсь концепції виставки, а вона вимальовувалася сама. Художниця каже, що це є ретроспективна виставка, яка дає можливість спостерігати за розвитком подій в її творчості.

Картини художниці можна переглянути до 26 листопада. Вхід — за вартістю вхідного квитка в Дім Франка.

Про біографію львівської художниці

Наталія Кучабська – українська художниця та графічна дизайнерка.

Народилася в 1983 році у Львові. Мисткиня навчалася в Львівському державному коледжі декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша на відділені графічного дизайну (випуск 2003 р.) та Українській академії друкарства на кафедрі книжкової графіки та дизайну друкованої продукції (випуск 2007 р.).

Наталія Кучабська брала участь в понад 80 міжнародних конкурсах, виставках та фестивалях, зокрема стала фіналісткою або перемогла на 20. Сьогодні її картини зберігають в різних музеях та приватних колекціях за кордоном: в США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Чехії, Австрії, Польщі, Японії та Греції.

Крім того, вона є членкинею Національної спілки художників України, Міжнародного акварельного товариства, спілки дизайнерів, французької академії ( Mondial Academia). Також організовує благодійні майстеркласи.

Загалом в творчому доробку художниці є понад 2000 робіт.

Нагадуємо, раніше ми розповідали про виставку «Портрет нації», яка відбулася в галереї «Дзиґа» у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: