На підконтрольну Україні територію повернули ще трьох дітей

в
ілюстративне фото з відкритих джерел

На підконтрольну Україні територію повернули ще трьох дітей.

Про це повідомляє начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Він розповів, що для того, щоб повернути дві родини, у яких виховують дітей, працювали Офіс омбудсмена, Мінреінтеграції, благодійна організація Save Ukraine, органи опіки та піклування, служба у справах дітей.

«Батьки та діти зараз працюють з психологами, їм надають необхідну медичну допомогу. Вітаю сім’ї з поверненням. Бажаю якнайшвидше адаптуватися на новому місці. А ми допоможемо на всіх етапах», — пише Прокудін.

Він повідомив, що загалом від початку 2023 року було повернуто до України 146 херсонських дітей.

Початок депортації росією українських дітей в 2022 році

Депортація українських дітей в росію почалась ще до 24 лютого 2022 року. Оскільки 18 лютого 2022 року керівники «л/днр» підписали «наказ про евакуацію» місцевого населення до рф. 

Тоді вони одними з перших розпочали вивозити депортованих під виглядом «евакуації» інтернатів, які розміщені на тимчасово окупованих територіях.

Після захоплення армією рф українських населених пунктів у Київській, Чернігівській, Харківській, Запорізькій, Херсонській, Донецькій та Луганській областях, окупанти організовували масові депортації дітей, які тривають і до сьогодні.

Депортованих дітей окупанти намагаються «перевиховати» 

У лютому 2023 році американська програма Conflict Observatory оприлюднила доповідь, де вказано, що росія депортує українських дітей в 43 заклади. Крім того, програма повідомила, що рф керує цілою мережею таборів та інших установ, де намагаються перевиховати українських дітей та займаються процесами їх усиновлення.

У березні 2023 році уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук одному з інтерв’ю «Радіо свободі» повідомила, що армія рф знущається із дітей, яких вивезла з України. Зокрема вона зазначила, що їх карають та б’ють за те, що вони відмовляються говорити російською мовою, вчити та співати гімн рф та вставати під час його звучання.

До теми Геноцид, або Навіщо росії українські діти.

Куди звертатися та що робити, якщо дитина зникла або її депортували

Під час різних подій на війні трапляються випадки, коли батьки розлучаються зі своїми дітьми та втрачають зв’язок. У цей час важливо оперативно про це повідомити до Служби безпеки України, Національної поліції, Офісу Генерального прокурора та Мінреінтеграції. 

Крім того, для цього є цілодобова гаряча лінія, куди можна зателефонувати за номером: 16-48 та +38 (044) 287-81-65, а також чатбот: у Telegram та у Viber.

За порадами Мінреінтеграції, якщо дитину депортували, потрібно зібрати та записати всю відому інформацію про неї:

  • ПІБ дитини;
  • дата народження; 
  • місце проживання; 
  • звідки дитина була примусово переміщена та за яких обставин; 
  • була вона з батьками чи у супроводі інших осіб;
  • останнє відоме місце її знаходження або поточне місце перебування;
  • особливі прикмети дитини; 
  • контакти батьків або родичів дитини, а також особи, яка повідомила про депортацію;
  • світлину.

Якщо є фото або відео підтвердження депортації дитини, тоді її швидко необхідно повідомити про це Національному інформаційному бюро на електронну пошту: [email protected]

До того ж повідомити про депортацію дитини можна в один клік на порталі «Діти війни» .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: