Військовий з Харкова отримав біонічний протез у Львові: як відбувається процедура в Україні

щщщщ
фото: ЛМР

Захисник, який втратив руку на війні, отримав біонічний протез в Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) і збирається повернутися на фронт, щоб продовжити боронити свою країну, рідне місто та брата. Загалом Міністерство соціальної політики постійно працює над тим, щоб протезування в Україні було доступне тим, хто цього потребує, процеси – прозорими і зрозумілими, а допоміжні засоби реабілітації відповідали за якістю всім міжнародним стандартам.

Про це повідомляє місцева влада.

33-річний Сергій Шикун народився у Харкові. Чотири роки тому він із молодшим братом Русланом, який тоді тільки-но став повнолітнім, осиротіли – померла їхня мама, яка самотужки виховували двох хлопців. Сергій став єдиною опорою та підтримкою для брата. Коли почалося повномасштабне вторгнення і ворог намагався прорватися до Харкова, старший із братів одразу став на захист рідного міста. Сергій увійшов до лав спецпідрозділу Головного управління розвідки «Кракен» і став сапером.

Торік у травні чолові отримав поранення. Тоді Сергій із побратимами мали зайняти нові позиції, з яких окупанти відступали, попередньо замінувавши територію. У Сергія було важливе завдання – звільнити позицію від ворожого заліза. Та, виявилося, що не вся піхота противника відійшла. Зав’язався стрілецький бій. Сергій ліг, аби укритися від куль, і зачепив рукою міну. Та розірвалася і відірвала частину правої руки.

Важкопораненого воїна доправили в госпіталь Харкова, де медики стабілізували стан пацієнта та провели первинні оперативні втручання. Сергій каже, що сил тоді йому додавала думка про брата: «Я йому кожен раз говорю: братику, ти розумієш, що є тільки ти у мене і я у тебе. Більше рідні немає. Я все життя для Руслана був і мамою, і татом, і старшим братом. І маю бути таким і надалі».

Для подальшого лікування розвідника доправили із Харкова до Львова, в центр НЕЗЛАМНІ. Львівські хірурги прооперували захисника, аби доформувати куксу. При виборі протеза для Сергія мультидисциплінарна команда керувалася тим, що воїн воліє повернутися у стрій. Тож, аби максимально зберегти функцію кінцівки, захисникові встановили біонічний протез. За два місяці занять із фізичними та ерготерапевтами Сергій майже повністю відновився. Він уже доволі вправно володіє протезом та може виконувати будь-які завдання з дрібної моторики. Після реабілітації захисник планує продовжити служити українському народові.

Дороговартісну та високотехнологічну штучну кінцівку Сергій зміг отримати завдяки спільному проєкту центру НЕЗЛАМНІ та благодійної платформи dobro.ua – «Протези для Незламних».

фото: з відкритих джерел

Більше про протезування в Україні — розповідає IA.Дивись.info.

Процедура отримання протеза в Україні

Наразі суттєво спрощена процедура звернення та отримання направлення за протезом. Це можна зробити в лікарні, де перебуває людина, через ЦНАП або ж електронному кабінеті особи з інвалідністю. Процес виготовлення протезу залежно від складності ампутації у середньому складає 45 днів. Головне – протезування в Україні є повністю безоплатним та гарантованим державою.

Щоб кожна людина з потребою у протезі могла його отримати, держава запровадила прозорий механізм відшкодування коштів за виготовлення таких виробів протезним підприємствам.

Так, на допоміжні засоби реабілітації (ДЗР), зокрема протези, встановлюються граничні ціни. Граничні ціни – це той максимум, який може коштувати виготовлення протезу, що покривається державою. Вони встановлюються із врахуванням ринкових цін, щоб протезне підприємство могло виготовити, а людина – отримати будь-який необхідний протез, навіть  високофункціональний, і не залучати для того особисті кошти.

Щоб запобігти завищенню цін з боку протезних підприємств, держава звільнила від оподаткування ввезення комплектуючих до відповідних виробів.

Що стосується нагляду і контролю за виготовленими ДЗР, то для запобігання встановленню неякісних чи невідповідних комплектуючих працює механізм попереднього огляду допоміжного засобу реабілітації. В межах моніторингу забезпечення ДЗР до огляду також можуть залучатись представники соцзахисту чи територіальних відділень Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Важливою для користувачів ДЗР є можливість перевірити, – отримуючи виріб на підприємстві, – чи встановили на ньому саме ті комплектуючі, які були зазначені в документах. Це легко перевірити: всі основні комплектуючі мають серійний номер, його можна звірити з документами до ДЗР і упевнитися, що все в порядку.

Крім того, нагляд за якістю всіх медичних виробів, зокрема, ДЗР, здійснює Держлікслужба. У 2024 році повноваження Держлікслужби проводити перевірки мають поновитися.

Важливим є зворотній зв’язок від людей, які отримали протези. Щоб впевнитись, що протезування було проведено якісно, територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю щомісячно здійснюють опитування відповідних осіб.

Результати таких опитувань потім направляються протезним підприємствам для реагування.

Також передбачена і діє процедура, відповідно до якої кожна людина при отриманні засобу має перевірити можливість користування цим засобом і упевнитись, що він відповідає призначенню. У протилежному випадку – вона має можливість відмовитися від виробу. Тоді або підприємство виправляє недоліки за власний кошт, або людина може звернутися за таким виробом до іншого підприємства. Виготовлений для неї попереднім підприємством протез – оплачений державою не буде.

Й одне з основних нововведень – визначення потреби в конкретному виробі здійснюється мультидисциплінарними командами. Саме до їх обовʼязків входить підібрати виріб, перевірити відповідність виробу призначенню під час його прийому. Мінсоцполітики і МОЗ працюють над збільшенням кількості таких команд, щоб всі призначення ДЗР здійснювались за їх участю.

фото: з відкритих джерел

Статистика

До Міністерства соціальної політики за півроку за допоміжними засобами реабілітації звернулися майже 59 тисяч цивільних і військових, які постраждали від війни. У державному бюджеті на 2023 р. на забезпечення допоміжними засобами реабілітації передбачено 2 795,0 млн грн. За станом на 15 серпня на забезпечення допоміжними засобами реабілітації було спрямовано кошти у загальній сумі 2 045,1 млн гривень, у тому числі на протезно-ортопедичні вироби – 1332,3 млн гривень.

У січні-вересні поточного року протезами нижніх кінцівок забезпечено 6622 осіб. За цей же період протези верхніх кінцівок отримали 337 осіб.

Крім цього, за 2023 рік забезпечено п’ять учасників бойових дій виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та одному учаснику бойових дій проведено післягарантійний ремонт виробу підвищеної функціональності за новітніми технологіями на загальну суму 7 447 064,31 грн. Також здійснюється протезування 2 учасників бойових дій виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями: протезом плеча із зовнішнім джерелом енергії, з можливістю керуванням першим пальцем міосигналом (активне керування), з активною ротацією кисті від міосигналів; протезом плеча із зовнішнім джерелом енергії, з можливістю керуванням першим пальцем міосигналом (активне керування), з пасивною ротацією кисті.

Ціни

Протези нижніх кінцівок: мінімальна вартість – 14 тис грн, максимальна вартість – близько 856 тис грн.

Протези верхніх кінцівок: мінімальна вартість – 17 тис грн, максимальна вартість – близько 503 тис грн.

Чи потрібно платити за протез

Протезування в Україні – безоплатне. Щоб отримати якісний протез, не потрібно збирати кошти та їхати за кордон. Держава забезпечує протезом кожного, хто його потребує. Гроші на це щороку передбачаються у бюджеті. Держава також покриває й обслуговування та ремонт протезу.

Хто має право на безоплатний протез

На безоплатний протез мають право усі українці, не тільки військові. А саме: військовослужбовці та службовці правоохоронних органів, ветерани; постраждалі від війни цивільні громадяни; люди з інвалідністю, які отримали інвалідність не через бойові дії; діти з інвалідністю, діти з порушеннями опорно-рухового апарату.

Військові забезпечуються двома видами протезів: механічним і електричним.

Як отримати протез безоплатно

  1. Подати документи для безоплатного отримання протезів за державною програмою. Якщо ви ще у лікарні – зверніться до соціального працівника, який є у медзакладі. Якщо соціального працівника немає – зверніться до лікаря з проханням запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, який допоможе подати документи. Або зверніться до найближчого ЦНАПу чи в місцевий орган соціального захисту населення. АБО подайте документи онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю. При первинній реєстрації потрібно підвантажити скановану копію або фотокопію висновку МСЕК або ЛКК або ВЛК у полі «Документ, який надає право на пільгу». Інструкція, як зареєструватися в кабінеті особи з інвалідністю, є на сайті Міністерства: розділ Особам з інвалідністю – внизу сторінки Інформація щодо користування Електронним кабінетом особи з інвалідністю.
  2. Отримати направлення. На забезпечення протезом направлення прийде в електронний кабінет особи з інвалідністю, навіть якщо ви подавали документи не через цей кабінет, а, наприклад, у ЦНАПі. Тому радимо у будь-якому випадку зареєструватися в електронному кабінеті. Направлення дає можливість обрати будь-яке протезне підприємство.
  3. Звернутися до протезного підприємства можна у будь-який спосіб: онлайн, телефоном, у лікарні через соцпрацівника чи керівника реабілітаційного відділення. Перелік протезних підприємств є на сайті Мінсоцполітики за посиланням https://1ll.ink/owfh6
  4. Подати офіційну заявку (в паперовій чи електронній формі) до протезного підприємства. Фото або сканкопію заявки потрібно завантажити в електронний кабінет, якщо подаєте заявку через електронний кабінет.
  5. Підприємство починає виготовляти протез.
  6. Взаємодія з працівниками підприємства під час виготовлення протезу (примірка і т.д).
  7. Впродовж 45 робочих днів безоплатно отримати готовий протез. При простих випадках на виготовлення протезу достатньо 3 тижні.
    Максимальний час очікування з моменту подання документів до забезпечення протезом – 3 місяці.

Чи потрібно мати встановлену інвалідність, щоб отримати протез

Якщо людина постраждала внаслідок війни, для забезпечення протезом не потрібно чекати встановлення інвалідності. В інших випадках – встановлення інвалідності потрібне.

Які документи необхідні для безоплатного протезування

Перелік документів: паспорт громадянина України (або посвідка на постійне/тимчасове проживання; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; тимчасове посвідчення громадянина України) та ідентифікаційний код; довідка про обставини травми від командира військової частини (для військових); висновок ВЛК (для військових) чи ЛКК (для цивільних); посвідчення УБД (для військових).

Яку вартість протезу відшкодовує держава

Для військових сума компенсації втричі більша у порівнянні з цивільними. За станом на сьогодні, максимальна компенсація вартості протеза – 2 млн грн. Сума покриває досить серйозні побажання й високі функціональні можливості протеза як верхніх, так і нижніх кінцівок. Для кожного типу протеза держава визначає граничну вартість. Тип протеза визначає або ВЛК, або протезне підприємство.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: