Пачки цигарок в Україні маркуватимуть по-новому

куріння
Ілюстративне фото. Куріння шкодить вашому здоров'ю. Фото: Pexels

Віднині, з 11 січня, в Україні набувають чинності нові норми маркування пачок тютюнових виробів. Тепер попередження про шкоду паління має займати 65% площі пачки та QR-код, який веде на сервіс Центру громадського здоров’я МОЗ України щодо надання допомоги з відмови від куріння «Я кидаю курити». 

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.

Так, Міністерство юстиції затвердило 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту й ілюстрацій), розроблених МОЗ, технічні вимоги до дизайну та форми маркування, а також порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін зазначив, що куріння тютюну у 70% випадків викликає хронічне обструктивне захворювання легень. За даними ВООЗ, це третя причина смертності у світі.

«Тому на рівні країни триває системна міжсекторальна робота: від інформаційно-роз’яснювальних заходів для підлітків до створення сучасних сервісів підтримки для боротьби із залежністю, посилення законодавчих норм», — зазначив він.

Варіанти тексту й попереджень щодо шкоди курінню у межах нових норм, затверджених Мін'юстом.

За його словами, маркування пачок зображеннями медичних попереджень показали свою ефективність у прогресивних країнах, зокрема Канаді та Австралії. Вони мають посилити ефект антитютюнових обмежень і спонукати курців до відмови від куріння.

У МОЗ пояснюють, що сигаретне пакування — важливий канал комунікації зі споживачами тютюну. Через привабливий дизайн виробники намагаються залучити до лав курців нових споживачів, зокрема молодь і підлітків, які найбільше піддаються подібним маркетинговим маніпуляціям.

Зміни повʼязані з ухваленим 11 липня 2023 року «антитютюновим законом» №1978, норми якого базуються на положеннях рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення директиви 2014/40/ЄС.

Куріння в Україні

За даними МОЗ, в Україні щороку помирають 130 тисяч курців. Тютюнокуріння підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда і приблизно в 5 разів — раптової смерті.

Раніше ми розповідали про методи кинути палити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: