Про кохання, боротьбу та Львів: що почитати з новинок у лютому

У лютому в українських видавництвах з’явилося чимало новинок, зокрема поетичних. Це книжки про єврейських фотографів Львова, відчуття природи, любові, війни, а також про – тоталітаризм, боротьбу, історію та не тільки.

ІА Дивись.info продовжує переглядати видавництва та складає добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик. Подивитися попередні добірки можна тут.

«Єврейські фотографи та фотостудії Львова (1860–1939)» Ірина Котлобулатова

Видавництво Старого Лева

Ірина Котлобулатова – дослідниця історії Львова, колекціонерка. Авторка книг: «Книгарі та книгарні у минулому Львова», «Львів на фотографії», «Львівські скарбниці».

У своїй новій монографії Ірина Котлубова дослідила матеріали, які пов’язані з історією єврейський фотографій та фотостудій Львова 1860-1939 років. Тут можна знайти чимало рідкісних світлин старовинного міста Лева від відомих та невідомих фотографів, які відображають історію життя його мешканців. Більшість з цих фотографів та їхні родини загинули під час трагічних подій Голокосту.

«Що ми бачимо на львівських фото? Вулиці та площі міста, найвідоміші костели й синагоги, випадкові містяни у кадрі, портрети сімейства львівської еліти та людський натовп під першим кінотеатром, змагання спортивних клубів – «Гасмонеї», «Макккарбі», «Погоні» або «Сокола», світські дами…», – цитата з книжки «Єврейські фотографи та фотостудії Львова (1860–1939)».

«Єврейські фотографи та фотостудії Львова (1860–1939)» Ірина Котлобулатова. Видавництво Старого Лева

«(входження в ліс)» Пауліна Підзік

Видавництво Крок

Пауліна Підзік – сучасна польська поетка, фотографиня та юристка. У творчому доробку авторки дві поетичні збірки. Лауреатка премій: імені Георга Тракля (2015 р.), імені Рафала Воячека (2015 р.), імені Галини Посвятовської (2017 р.) та інших. Основною темою поезій авторки є природа: присутність людини серед лісу, світу рослин та тварин. Переклав тексти Пауліни Підзік український поет та перекладач Ростислав Кузик.

«(П І З Н А Н Н Я)»

за іменем розпізнаємо у наших тваринах хвороби
гукаємо виходять з боку лісу темні померхлі зіниці
як у вовків торкнутих злобою поки непомітні
для долоні поки недоступні для очей
гострим лезом як сокирою забирають
по черзі

босоніж входимо у побожний ритуал
прокидаємось нагі без чужих зогнилих позичених шкір
зранених тіл

уже нічого не відрізняє нас від пташенят
ми — тільки тремтіння»

(поезія Пауліни Підзік зі збірки «(входження в ліс)»)

(входження в ліс) Пауліна Підзік. Видавництво Крок

«Так ніхто не кохав» (антологія української поезії про кохання)

Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

«Так ніхто не кохав» – зібрання ліричних віршів український авторів про кохання від ХІХ століття до сьогодні, а відтак – від Тараса Шевченка до Андрія Любки. Упорядник видання Іван Малкович. Книжка входить до тематичної серії видавництва «Українська поетична антологія», в якій є збірки поезій таких відомих поетів як-от: Василя Голобородька, Олега Лишеги, Івана Драча, Костянтина Москальця, Назара Гончара, Наталки Білоцерківець, Василя Стуса тощо.

Цікаво, що назву видання взято із поезії Володимира Сюсюри.

«Так ніхто не кохав. Через тисячі літ
лиш приходить подібне кохання.
В день такий розцвітає весна на землі
І земля убирається зрання…

Дише тихо і легко в синяву вона,
простягає до зір свої руки…
В день такий на землі розцвітає весна
і тремтить од солодкої муки…

В’яне серце моє од щасливих очей,
що горять в тумані наді мною…
Розливається кров і по жилах тече,
ніби пахне вона лободою…

Гей, ви, зорі ясні!.. Тихий місяцю мій!..
Де ви бачили більше кохання?..
Я для неї зірву Оріон золотий,
я — поет робітничої рані…»

(уривок з вірша Володимира Сосюри «Так ніхто не кохав»).

«Так ніхто не кохав» (антологія української поезії про кохання). Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

«КнигаLove 3.0. Любов, що перемагає»

Видавництво #книголав

«КнигаLove 3.0. Любов, що перемагає» – збірка поезій, до якої увійшли тексти сучасних українських авторів та класиків (зокрема представників «Розстріляного Відродження»). Головною темою віршів в книзі є любов як почуття, що здатне перемогти все. Упорядницею видання є письменниця та менеджерка культурних проєктів Олена Павлова. Так, до книжки увійшли поезії таких сучасних авторів, як-от: Ірина Сажинська, Галина Крук, Павло Коробчук, Вікторія Амеліна, Юлія Мусаковська тощо. Усього у збірці вміщено 57 віршів.

«десь посеред війни і смерті з кимось стається любов
як несподівана дорожня пригода, як напад болю,
як спазм серцевого м’яза триматися за когось
він, що довіз трьохсотого до найближчого стабпункту
вона, що трапилася на зворотному шляху, розчахнута,
як дорожня Біблія на випадковій сторінці
як дорожня Біблія у такому твердому окладі самозахисту,
що нею можна вбити, якщо добряче замахнутися
і він читає вголос із того місця, яке відкрилося:
глава така-то стих такий, увірувавши водночассі
з губ її зчитує спрагу гострішу від небезпечного леза,
нею можна голитися щоранку,
нею можна впиватися щовечора,
ранитися і ранитися
жінко неминуча, чоловіче неуникний, болю нестерпний,
що злютовує воєдино тут і зараз, віднині й довіку,
псалом п’ятдесятий над ними, яким не до читання,
псалом п’ятнадцятий над ними, якими світ цей тримається купи
ти бачиш Господи, все, що могло б трапитися із ними далі,
розгортатися в нескінченність, продовжуватися в майбутнє
хвилясті лінії її непокірного волосся, смуги світла на їхніх тілах,
скупих на випуклості, їхні майбутні форми в усіх наступних поколіннях,
не вдавай, що не бачиш…»

(уривок вірша Галини Крук «десь посеред війни і смерті з кимось стається любов», який міститься у збірці «КнигаLove 3.0. Любов, що перемагає»).

«КнигаLove 3.0. Любов, що перемагає». Видавництво #книголав

«Сміх згаслої ватри» Ія Ківа

Видавництво Дух і Літера

Ія Ківа – сучасна українська поетка, перекладачка, журналістка та членкиня Українського ПЕНу. Вона є родом з Донецька. Авторка книг: «Перша сторінка зими» та «Ми прокинемось іншими: розмови з сучасними білоруськими письменниками про минуле, теперішнє і майбутнє Білорусі». Її вірші увійшли до низки поетичних антологій, зокрема «Війна 2022: щоденники, есеї, поезія» та «Поміж сирен. Нові вірші про війну».

«Сміх згаслої ватри» – збірка, яка містить вірші авторки про війну. Тут поетка за допомогою поетичного слова намагається виразити ті відчуття, які вона переживає в Україні під час війни. Водночас її вірші, як йдеться в передмові й про «час щемкої любові до «своїх» і відчуття причетності до того, що значно більше за війну, за життя, за смерть».

«вісім років казати: в мене вдома війна
щоб нарешті прийняти: мій дім – це війна
її потяг повільний зі сходу на захід країни
у якому смерть життя перевозить

Ніч заходить у землю судомами квітів змарнілих
і лягає в роти нам гнилими зубами мовчання
наша мова тепер – волонтерсько-біженський чат
у якому сирени співають пісень Одіссею

наша пам’ять тепер – брудна вишиванка свободи
її довга хода від серця до серця»

(вірш Ії Ківи зі збірки «Сміх згаслої ватри»).

«Сміх згаслої ватри» Ія Ківа. Видавництво Дух і Літера

 «Четвертий вимір. Черлене вино» Роман Іваничук

Видавництво Віхола

Роман Іваничук – український письменник, громадський та політичний діяч. Автор книг: «Мальви», «Манускрипт з вулиці Руської», «Бо війна війною», «Вогненні стовпи тощо».

У новому виданні серії «Неканонічний канон» виходять два романи письменника «Четвертий вимір» та «Черлене вино». У першому зображено події середини ХІХ століття. Твір присвячений товаришу Тараса Шевченка, юристу та члену Кирило-Мефодіївському товариства Миколу Гулаку. Він за свою діяльність провів три роки у засланні в одиночній камері Шліссельбурзької фортеці в Петербурзі.

У другому творі «Черлене вино» оповідається про події першої половини XV століття. Зокрема в романі зображено облогу Олеського замку 1431 року. Крім історичних подій, тут також є любовна лінія про кохання Орисі до гусляра Арсена.

 «Четвертий вимір. Черлене вино» Роман Іваничук. Видавництво Віхола

«Як українці зруйнували імперію зла» Олександр Зінченко

Видавництво Vivat

Олександр Зінченко – український історик, публіцист, журналіст та сценарист документальних фільмів. Автор таких книг, як-от: «Війна і міф. Невідома Друга світова», «Година папуги. Українські сторінки Катині», «Польські олені, Обама та колективна пам'ять українців. Як подолати тяжіння минулого» тощо.

У книзі «Як українці зруйнували імперію зла» розповідається про події 1991 року, коли відбувався розпад СРСР та проголошення незалежності України. У виданні журналіст зібрав спогади учасників та свідків цих подій. А також документи ЦРУ і КГБ, які не так давно були засекречені. Так, Олександр Зінченко спробує відповісти на головне питання: «Як українці зруйнували імперію зла?»

«Місто шпигунів того дня знову стало столицею об’єднаної Німеччини. Парламент у Бонні ухвалив рішення повернутися до Берліна. Ця подія у новинах 20 червня 1991 року затьмарила інші. А тому світові служби новин не помітили передвісників перевороту у Москві. Та й не могли помітити», – цитата з прологу книги «Як українці зруйнували імперію зла» Олександр Зінченко.

«Як українці зруйнували імперію зла» Олександр Зінченко. Видавництво Vivat

«Ленін і Гітлер. Дві іпостасі тоталітаризму» Лучано Пеллікані

Видавництво Лабораторія

Лучано Пеллікані — італійський журналіст, політолог та соціолог, викладач Урбінського та Неаполітанського університетів. Один з співзасновників Італійської соціалістичної партії та Партії італійських демократичних соціалістів.

У книзі «Ленін і Гітлер. Дві іпостасі тоталітаризму» політолог аналізує принципи двох ідеологій: комунізму та нацизму. Він показує, наскільки між ними є набагато більше спільних рис ніж протиріч. Крім того, в книзі показано, до чого призвели способи нацистів чи комуністів змінити світ шляхом терору та жорстоких методів.

«Радянська система задушила діяльність за власним вибором, скасувала всі форми номократії, знищила автономію громадянського суспільства всередині держави, сакралізуючи марксизм і підносячи його до рангу обов’язкової ідеології, заблокувала процес секуляризації, завадила переходу від «суспільства підданих» до «суспільства громадян», дощенту винищила закорінене в ринку раціо, висушила джерела гетерогенетичної творчості», – цитата з книжки «Ленін і Гітлер. Дві іпостасі тоталітаризму» Лучано Пеллікані.

«Ленін і Гітлер. Дві іпостасі тоталітаризму» Лучано Пеллікані. Видавництво Лабораторія

«Кіт, що рятував книжки» Сосуке Нацукава

Видавництво Наш формат

Сосуке Нацукава – лікар, японський письменник та лауреат низки премій.

У творі «Кіт, що рятував книжки» оповідається історія старшокласника Рінтаро. Одного разу він вирушає в незвичну пригоду разом зі своїм котом Тигром, щоб врятувати книжки. Вони мають пройти три лабіринти та зустрітися з «Тим, хто ув’язнює книжки», «Тим, хто продає книжки» та «Тим, хто калічить книжки».

«Книги Нацукі» – це була крихітна книгаренька вживаних книжок, розташована в середмісті. Не аж така збиткова, щоб вважатися борговим зобов’язанням, але й не така прибуткова, щоби зійти за статок. Такий собі спадок», – цитата з книжки «Кіт, що рятував книжки» Сосуке Нацукава.

«Кіт, що рятував книжки» Сосуке Нацукава. Видавництво Наш формат

«Невідповідність: Як інклюзія формує дизайн» Кет Голмз

Видавництво ArtHuss

Кет Голмз – засновниця дизайнерської фірми Kata, яка спеціалізується  на популяризації інклюзивного дизайну продуктів. Кет Голмз працювала головною директоркою з інклюзивного дизайну в Microsoft та Google. Сьогодні працює керівницею з дизайну в Salesforce.

У своїй книзі «Невідповідність: Як інклюзія формує дизайн» авторказвертає на інклюзивний дизайн як те, що потрібно суспільству сьогодні. Зокрема у роботі Голмз виділяють три основні цінності. Перша – заперечення поняття середньостатистична людина. Друга – люди можуть бути в авангарді, а не лише в центрі технологій. Третя – під час виконання проєктів та створення чогось потрібно працювати з людьми, із якими подобається бути поруч.

«Кет Голм дуже вчасно донесла нам правильне повідомлення про дизайн. Її послання не про простоту – вона змушує нас думати про складність. Відповідно до її бачення світу, не може бути простоти, доки ми не розуміємо складності того, як і чому нині створюються продукти», – Джон Маеда Лексінгтон у передмові до видання «Невідповідність: Як інклюзія формує дизайн» Кет Голмз.

«Невідповідність: Як інклюзія формує дизайн» Кет Голмз. Видавництво ArtHuss

Попередні добірки книжок (новинки січня)

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас добірку новинок від українських видавництв у січні. Туди увійшли такі видання як:

  • «Битва за життя: щоденник 2022 року» Анатолій Дністровий.
  • «Невидима битва. Як дисиденти боролися за незалежність України» Роман Клочко.
  • «Війна. Як конфлікти формували нас» Маргарет Макміллан.
  • «Морбакка» Сельма Лаґерльоф.
  • «Чому це не повинно бути у фокусі: доступно про сучасну фотографію» Джекі Гіґґінс.
  • «Маруся Богуславка. Огненне коло» Іван Багряний.
  • «Трубадури імперії. Російська література і колоніалізм» Ева Томпсон.

Крім того, ІА Дивись.info має рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках» та разом з URBAN бібліотекою підготувала десять книжок, які можна переглянути та почитати в цій бібліотеці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: