Золотий тризуб на синьому щиті: (не)відоме про герб України

117798780_1753281264818871_928241336341914680_o
6-метровий тризуб, який встановили у центрі Борислава на Львівщиніу серпні 2020 року. Фото: Бориславська міськрада

Цього дня 32 роки тому Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий герб України, який став головним елементом великого державного герба. Цей символ має тисячолітню історію.

Про це ІА Дивись.info розповів культуролог Євген Савісько.

«В основі чинного Малого Герба сучасної Української держави — тризуб взятий з князівського герба Рюриковичів періоду Київської Русі. З того часу і почалася історія Державного Герба України», — каже він.

Знаки Рюриковичів. Ілюстрація: Alex Kov, Petr K  (вікіпедія)

І додає, що наступним відомим гербом став герб Королівства Русі знаний як руський лев — лазуреве тло, на якому зображено золотого лева.

Alex Tora - Власний твір заснований на: Клейноди України: З історії держ. і нац. символіки.- К.: Абрис, 1992.- листівка № 23 - 25; File:Stamps of ZUNR 1919.jpg

Наступний, говорить наш співрозмовник, був герб Війська Запорозького.

«(На ньому зображений - ред.) козак з самопалом, тривалий час найбільш знаний український герб. Його слава гартувалася у кривавих битвах козацтва за волю українців», — пояснює він.

Alex Tora - Власна робот"Фрагмент "Літопис Григорія Грабянки" із рукопису бунчукового товариша Михайла Мартоса 40-ві рр. XVIII ст. Інститут рукопису НБУ" as cited by Бовrиря, Андрій. Козацьке історіописання в рукописній традиції ХVIII ст. Інститут історії України НАН України, 2010. ISBN 978-966-02-5813-6. pp. 160-161. accessed on 2022-12-01).

А 25 лютого 1918 року тризуб став офіційним Гербом Української Народної Республіки. Свого герба мала і Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР). Ним став руський лев.

Чому в Україні є тільки малий Герб?

В Україні й досі відсутній Великий Герб, хоча він мав би бути прийнятий ще 29 років тому, пояснює культуролог.

Втім додає що такі випадки не є поодинокими.

«Є країни, в яких лише один герб. Вже давно ведуться розмови про те, щоби залишити лише Малий Герб і не давати приводів хоч будь-кому не піаритися на такому чуттєвому питанні. До того ж він виразний, лапідарний і вже відомий та впізнаваний у світі», — зазначає Савісько.

Якщо все ж буде знову активовано питання про Великий Герб України, то його потрібно буде обирати та затверджувати вже після нинішньої війни за незалежність, вважає він.

«Доведеться врахувати історичні елементи: тризуб, руський лев, козак з самопалом, хрест та півмісяць, а також сучасні, котрі неодмінно з'являться після нашої перемоги над московією», — каже наш співрозмовник.

Контекст

До слова, 2020 року на День незалежності Верховна Рада підтримала законопроєкт про великий Державний Герб України.

28 червня 1996 року ухвалили Конституцію України. А у статті 20 проголошувала тризуб головним елементом Великого Державного герба України. Тризуб визначався як знак княжої держави Володимира Великого та малий Державний герб України. Так, згідно з основним законом держави, великий герб мав з'явитися у майбутньому. За це мала би окремо проголосувати Верховна Рада.

Фото: Верховна Рада/Додаток до законопроєкту №5712

Читайте також: Конституції України виповнюється чверть століття: скільки документів було насправді

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: