«Чорний квадрат» та листи українською — живописець Малевич

800px-Avtoportret._Hudozhnyk._1933._GRM
Казимир Малевич. Автопортрет, 1933

Восени торік міський музей Амстердама Stedelijk Museum назвав художника Казимира Малевича українським митцем, до того його нарікали російським живописцем. «Людина, що біжить», «Квіткарка» та знаменитий «Чорний квадрат» є доробками художника-авангардиста, українця польського походження.

Цього дня, 145 років тому, він народився в українській столиці, Києва. ІА Дивись.info розповідає життєву історію митця.

Родича часто переїжджала, бо його батько, Северин Малевич, працював інженером цукрового виробництва і доводилось подорожувати різними містечками та селами, як от Моївка, що на Вінничинні, де майбутній митець, прожив до повноліття, Пархомівці на Харківщині, Білопілля, що в Сумській області, а також у Вовчку — селі на Чернігівщині та Конопопі. Тут він й зацікавився аматорським малюванням.

У 25 він прямує до москви на навчання. І це ймовірно стало чи не єдиною зачіпкою росіян приписати Малевича до ряду своїх митців.

Дослідник творчості художника-авангардиста, мистецтвознавець та професор Дмитро Горбачов каже, що Малевич повсякчас вважав себе українцем. Писав листи українською мовою. Це згадки про Конотоп, у якому він провів свою юність. Художник говорив, що «зростав серед цього українського сала і часнику у Конотопі».

У своїй книзі дослідник також пише про те, що Казимир Малевич всіляко підкреслював, що його художнє бачення світу сформувало українське село з білими мазанками - він і сам допомагав мазати глиною долівку та розмальовувати печі птахами і квітами.

А найближча аналогія до супрематизму — геометричний розпис подільських хат, писанки з їх астральними знаками, візерунки плахт - магічний код стихій (вогню, землі, води)».

Супрематизм 1916. Тейт Модерн, Лондон

Поміж цим, Малевич обожнював українську вишиванку і сам навчився цьому ремеслу. Горбачов говорить, що у художника був красивий бас і він любив співати під акомпанемент бандури. Художник виспівував Улюбленими його піснями були крамольна у ті часи «Ще не вмерла України ні слава, ні воля» чи «При дорозі хрест високий, кров'ю обілляний».

Радянська влада арештовувала митця двічі та оголосила його діяльність такою, що є поза законом, оскільки Малевич малював Голодомор 1932-1933 років, зокрема картину, на якій зображені три людські фігури, у яких замість облич - серп, молот, хрест і труна.

Взято зі сторінки holodomormuseum.org.ua

Помер він у Ленінградському ОГПУ. Його закатували у 56 років. Нині у музеї Амстердама зберігається чи не найбільша колекція робіт Малевича, придбані у спадкоємця архітектора Гуго Гарінга, котрий вивіз ці полотна з нацистської Німеччини.

Раніше ми розповідали про українського художника, на честь якого перейменували вулицю у Львові, Іллю Ріпина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: