Львівські лікарі видалили уражену легеню пацієнту без розкриття грудної клітки

431090702_917077943755079_8344205384951448919_n
Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

У лікарні Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру хірурги вперше видалили уражену легеню пацієнту без розкриття грудної клітки.

Про це повідомили в Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі у фейсбуці.

Там розповіли, що Михайло із Жовківщини. Більше ніж рік тому чоловіка почали турбувати болі у грудній клітці та задишка. Він звернувся до сімейного лікаря, який скерував його до кардіологів. Спочатку йому лікували серце, а згодом з'ясували, що у нього рак правої легені ( II стадії). Після чого він розпочав лікування.

«Пацієнт отримав неоад’ювантну (передопераційну) хіміотерапію, після якої пухлина у легенях зменшилась на 30 відсотків. Далі пацієнту було необхідно провести оперативне втручання щоб забрати пухлину. Оскільки новоутворення пацієнта було поширене на головний бронх, видаляти потрібно було усю праву легеню», - розповів завідувач торакального відділення Ігор Гіпп.

У лікарні пояснюють, що пульмонектомія, тобто видалення легені – це дуже травматична операція для пацієнта. Адже після таких хірургічних втручань хворі довго відчувають больовий синдром. Тому цього разу команда прийняла рішення видаляти легеню відеоторакоскопічно. За словами медиків, у торакальному відділенні є досвід видалення частин легень через порти, проте цілу легеню хірурги за допомогою відеокамер видаляли вперше.

«Ми зробили невеличкий розріз, розміром 6 см, вставили туди спеціальний гнучкий порт і через нього ввели відеокамеру та робочі інструменти, якими ми забирали пухлину та працювали з судинами. Оскільки легеня має пухлину, її дуже важливо не пошкодити під час операції і забрати з організму цілою, для цього ми помістили її у спеціальний мішечок і тоді витягнули її через порт», - пояснив Ігор Гіпп.

Операційне втручання минуло успішно. Сьогодні пан Михайло продовжує лікування, аби повністю здолати недугу.

До слова, нещодавно у Львові відкрили перший у західних регіонах України центр легеневої гіпертензії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: