Декомунізація Львова: вулиця, названа на честь поета і драматурга Карпінського

Францішек Карпінський(cropped)
Францішек Карпінський народився на Прикарпатті

У Львові, де розляглась політехніка, є вулиця Карпінського. Втім невдовзі їй повернуть історичну назву: перейменують на честь польського поета та драматурга Францішека Карпінського, а не першого виборного президента російської Академії наук.

У межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних людей, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви».

Розповідаємо, ким був Францішек Карпінський — представник мистецького напряму у європейській літературі другої половини XVIII століття.

Францішек Карпінський — історія порятунку

Був сином дрібних шляхтичів — син Анджея і Розалії Карпінських. Народився у жовтні 1741 року у Голоскові — селі на Прикарпатті. Батько хлопчика обіймав посаду адміністратора населеного пункту, який тоді був у власності польських шляхтичів Потоцьких.

Через годину після його народження український опришок Олекса Довбуш напав на маєток шляхтичів Карпінських та гуманно поводиться з породіллею та немовлям. Ним було майбутній поет.

Про те, яким ввічливим і люб'язним був Олекса Довбуш, розповів згодом у спогадах сам поет:

«Того дня трапилась у домі моїх батьків дивна пригода. Сусід і приятель мого батька Козловський перестерігав його (батька) на кілька годин перед тим, коли я мав побачити світ, що славний на все Покуття опришок Олекса Довбуш, який у цих краях немало себе показував, мав напасти на дім моїх родичів з 12 молодцями. В тяжких болях лежала моя мати на ліжку, а батько покинув хату, побоюючись, щоб не втратив життя, забрав наскоро з собою все, що міг, і сховався в недалекому лісі, наказавши при своєму відході, щоб для того страшного гостя і його товаришів поставити на стіл хліб, сир і горілку», — йдеться у мемуарах.

Через 13 років, коли Францішек навчався у Станіславі, він став свідком страти соратника і наступника Довбуша — Василя Баюрака.

Поет і драматург

Спершу він вивчав риторику та філософію у єзуїтському колегіумі тодішнього Станіславова (нині — Івано-Франківськ).

Через два роки хлопчик перейшов до Львівської єзуїтської академії. Тут майбутній поет здобув докторський ступінь у сфері філософії та гуманітарних наук, а також бакалавра богослов'я.

Півтора року Францішек навчався у Відні, де опанував іноземні мови та слухав лекції видатних натуралістів.

Коли йому було 40, чоловік видав перший том із віршами. Він писав також пісні та балади, а також ідилії, як-от «Лаура і Філон» про зустріч закоханих.

Багато уваги у його творчості приділялось віршам про кохання. А також думи, елегії, багато патріотичної поезії. Карпінський є автором низки релігійних пісень.

Францішек також перекладав трагікомедії, комедії та вірші.

Вулиця Карпінського у Львові

Це вулиця у Галицькому районі Львова, у місцевості Новий Світ. Вона сполучає вулицю Степана Бандери з площею Святого Юра. Її проклали ще до 1871 року. Тоді вона носила назву Сакре-Кєр, що у перекладі «Новий Світ».

Скриншот із Googlemaps

1871 року році львівський магістрат назвав цю вулицю на пошану польського поета, драматурга, представника сентименталізму Францішека Карпінського. У липні 1944 року вулиця отримала сучасну назву, також Карпінського, але вже на честь російського геолога польського походження, петрографа, президента Академії наук СРСР, академіка Олександра Карпінського.

Нумерація будинків на вулиці Карпінського дуже специфічна. Її парний бік починається від навчального корпусу № 1 Національного університету «Львівська політехніка» (№ 2/4), що виходить головним фасадом на вулицю Бандери та закінчується будівлею студентського комбінату харчування НУ «Львівська політехніка» (№ 8), що прибудований до навчального корпусу № 3 цього ж вишу.

Між постсецесійними будинками з непарного боку вулиці Карпінського збереглася невелика садиба (№ 11) з одноповерховим будиночком, зведеним у другій половині XIX століття для представників відомого львівського роду Лонгшам де Бер'є. Колись такими будиночками була забудована вся дільниця Новий Світ.


Більше про декомунізацію та як вона проходить на Львівщині, читайте за цим посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: