Пандемія COVID-19: як Україна її пережила

фото: getty images

Хоча сьогодні абсолютна більшість країн скасувала обмежуючі заходи через COVID-19, люди по всьому світу продовжують хворіти.

А в цей день, 11 березня 2020 року, ВООЗ оголосила про пандемію COVID-19. З цієї нагоди ІА Дивись.info згадує, як в Україні ця епідемія розпочиналася та за яких обставин закінчилася.

Перший випадок COVID-19 в Україні

Станом на початок березня 2020 року у світі було близько 89 тисяч випадків зараження коронавірусом. Тоді як у Китаї більш-менш впоралися з епідемією, в інших країнах ситуація почала погіршуватися.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко 3 березня на брифінгу повідомив про перший випадок інфікування в Україні. Тоді захворів чоловік, який повернувся з Італії в Чернівецьку область.

«Вчора я говорив, що в нас були чотири випадки з підозрою. Сьогодні ця підозра підтверджена в однієї людини. Ці матеріали й зразки додатково передані до вірусологічної лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я. Випадок зареєстрований в Україні, ми розпочали працювати з контактними особами, з якими контактувала ця людина. Контактних осіб небагато. Про всіх їх відомо місцевим епідеміологам», – заявив Ляшко.

А вже 12 березня в країні було вже три випадки. Новий Кабінет міністрів вирішив зіграти на випередження, оголосивши карантин: були зачинені навчальні заклади, частина пунктів пропуску, заборонені масові зібрання більше 200 осіб, обмежене авіасполучення.

Всесвітня організація охорони здоров'я 11 березня оголосила поширення нового коронавірусу пандемією. «Ми стурбовані як рівнем поширення коронавірусу, так і рівнями бездіяльності. Тому ми оцінюємо, що COVID -19 можна охарактеризувати як пандемію», – заявив гендиректор ВООЗ Теодор Гебреєсус. На той момент COVID-19 поширився на 114 країн світу, всього було близько 118 тисяч випадків.

З'явилися також і перші прогнози щодо тривалості пандемії: на думку очільника німецького Інституту Коха, вона може тривати близько двох років. У підсумку 60-70% населення планети заразиться, одужає і отримає імунітет.

В Україні за 7 випадках інфікування коронавірусом влада оголосила локдаун. На додаток до вже оголошених обмежень було зупинене міжнародне залізничне, автобусне та авіасполучення, закрите метро, заборонена робота ТРЦ і ресторанів. 

«Ми повинні не чекати збільшення кількості хворих в Україні – ми повинні закрити все, що можемо, де є велике скупчення людей», – заявив президент Володимир Зеленський.

Локдаун почали запроваджувати й інші європейські країни. Найважчою ситуація була в Італії та Іспанії.

фото: AP

Карантин в Україні

Незважаючи на те, що хворих в Україні більшало, влада ухвалила рішення послаблювати карантин, щоб врятувати економіку. З 11 травня було дозволено відкрити салони краси, літні майданчики ресторанів і парки. З 22 травня Кабінет міністрів запровадив адаптивний карантин: обмеження в регіонах встановлюються залежно від епідеміологічної ситуації.

З 22 травня в Україні відновили внутрішнє пасажирське сполучення, запрацював у звичайному режимі міський наземний транспорт, з 25 травня запустили метро.

У світі станом на 1 червня було 6 млн 267 тисяч 408 інфікованих коронавірусом. Україна почала літо з 24 тисячами хворих, а закінчила зі 123 тисячами. Кількість тестів вдалося довести до кількох десятків тисяч, але, за словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, це не є причиною зростання захворюваності. 

«Ми пов'язуємо це, в тому числі, з тим, що всі ми переплутали пом'якшення карантину з повним скасуванням всіх обмежень», – сказав він на початку червня.

18 червня Верховна рада України дозволила витрачати кошти з Фонду боротьби з коронавірусом на ремонт доріг. «Одним з наслідків COVID-19 є збільшення рівня безробіття. Тому одним із заходів боротьби з COVID-19 і його наслідками є забезпечення населення додатковими робочими місцями. Важливим є також забезпечення поліпшення транспортного сполучення для своєчасного надання медичної допомоги населенню, можливості його широкого тестування на наявність коронавірусу», – говорилося в законопроєкті.

У підсумку на будівництво і реконструкцію доріг з Фонду виділили 35 млрд грн, це майже половина всього його обсягу.

З кінця літа на перший план виходить питання вакцини від коронавірусу, розробкою займалися відразу кілька компаній. 21 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що на початку пандемії ми технічно не могли зайнятися її розробкою, але зараз Україна готова надати свої виробничі потужності для виготовлення. 

«Зараз вже у нас кілька підприємств, які готові масово виробляти. І ми розмовляємо з деякими країнами, які є розробниками вакцини, що, якщо нам вдасться отримати вакцину в тій чи іншій країні, ми готові її масово виробляти, допомагаючи іншим країнам, і передусім – українцям».

фото: ЕЛЬДАР САРАХМАН

Вакцина від COVID-19

На початку вересня компанія AstraZeneca змушена була призупинити всі клінічні випробування вакцини від коронавірусу після того, як в одного з волонтерів виявили побічну реакцію. При цьому компанія була однією з перших, хто заявляв про успішні випробування.

За даними ВООЗ, станом на вересень 145 вакцин проходили доклінічні випробування, 35 – клінічні. Свою вакцину Sputnik V вже зареєструвала Росія, але вона не пройшла необхідних для використання перевірок.

В Україні наприкінці вересня було понад 200 тисяч хворих на коронавірус. За прогнозами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, масова вакцинація українців очікується навесні-влітку 2021 року. У державному бюджеті на закупівлю препарату передбачили 2,6 млрд грн.

Деякі країни через різке збільшення кількості хворих знову повертаються до жорсткого карантину. За даними ВООЗ, найскладніша ситуація зараз у Великій Британії, Франції, Нідерландах, Іспанії та Росії, а смертність від COVID в Європі зросла на 40%.

Ще одна компанія – американська Eli Lilly – призупинила випробування вакцини від коронавірусу «з міркувань безпеки». Водночас про прогрес заявили в Україні: американська фірма спільно з фахівцями Інституту мікробіології представили Володимиру Зеленському результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата в вакцини. Препарат уже протестували на тваринах і за кілька місяців можуть випробувати на людях.

У листопаді 2020 року на коронавірус хворіли президент Володимир Зеленський, голова МОЗ Максим Степанов, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, спікер парламенту Дмитро Разумков, його заступник Руслан Стефанчук і ще кілька десятків депутатів. Кількість недужих почала доходити до 12,5 тисяч за добу.

11 листопада Кабінет міністрів вирішив запровадити карантин «вихідного дня» на три тижні. У суботу та неділю в країні має бути закрите усе, крім критичної інфраструктури: продуктових магазинів, аптек і транспорту. 

«Основне завдання карантину «вихідного дня» – це зробити так, щоб ми вийшли на плато за кількістю хворих. Тобто зафіксувати її на цифрах щонайбільше 11-12 тисяч випадків у день. У найближчі 2 тижні ми повинні побачити його перші результати за умови дотримання всіх правил. Якщо цього не станеться, тоді ми почнемо готуватися до більш жорсткого карантину», – заявив прем'єр Денис Шмигаль.

А на грудня місяця у ВООЗ констатували, що в Європі стався спалах коронавірусу, також спостерігається зростання летальних випадків. 11 листопада в світі зафіксували рекордну кількість хворих – за тиждень 3,6 млн нових випадків.

Водночас відбувся прогрес з вакциною: компанії Pfizer і BioNTech повідомили про те, що дані фінальної стадії випробувань показують більш як 90% ефективність препарату. Голова МОЗ Максим Степанов заявив, що Україна вийшла на фінальну стадію підписання договору з цією компанією.

Крім того, вакцина від коронавірусу, розроблена американською компанією Moderna, показала 94,5% ефективності у ході третьої фази випробувань.

У ВООЗ на ці новини відреагували стримано: «Сама по собі вакцина не зупинить пандемії COVID-19. Нам все одно потрібно буде продовжити спостереження, тестування, ізоляцію, відстеження контактів, карантин і заохочувати людей бути обережними».

фото: freepik.com

Кінець пандемії COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня 2023 року скасувала статус пандемії коронавірусу COVID-19. Про це повідомив під час брифінгу гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус.

«Оголошую про закінчення глобальної надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я, пов’язаної з COVID-19. Але це не означає, що коронавірус більше не становить загрози здоров’ю», – зазначив Гебрейсус.

Він також додав, що з початку пандемії за офіційними даними по всьому світу від COVID-19 померло понад 6,5 млн осіб. При цьому рельєфна кількість загиблих від коронавірусу може бути у рази більшою – як мінімум 20 мільйонів людей.

фото: УНІАН

Статистика захворюваності та смертності від COVID-19 у 2024 році

Згідно з офіційною статистикою, станом на 11 березня 2024 року, Covid-19 було інфіковано майже 704 млн людей, а саме 703 996 641 особа. При цьому спалах захворюваності було зафіксовано у 229 країнах світу (включно з автономними територіями).

Водночас видужало 95,9% інфікованих, а саме 674 961 136 осіб. Для 1% людей, на жаль, інфікування коронавірусом стало летальним. Так, станом на березень 2024 року, від Covid-19 загинуло понад 7 млн людей, а саме 7 004 688 осіб.

Загалом, сьогодні хворіє ще 3,1% (понад 22 млн) населення світу, а саме 22 030 817 осіб.

Зауважимо, що в Україні коронавірусна інфекція вперше була діагностована 3 березня 2020 року в Чернівцях, а 13 березня  того ж року було зафіксовано перший летальний випадок внаслідок захворювання на Covid-19. 

Станом на 11 березня 2024 року, в Україні захворіло на коронавірус лише 13,5% населення, а саме – 5 557 995 осіб. З них 98% (5 445 577 осіб) видужали, 2% (112 418 осіб) загинули від хвороби.

Від моменту першого випадку Covid-19 в Україні, було зроблено щонайменше 32,6 млн тестів для діагностування хвороби.

Скільки людей вакцинувалися від Covid-19

За офіційними даними, найвищі показники кількості вакцинованих від коронавірусної інфекції в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) – 99,10% населення зробили щеплення від Covid-19. З них: 97,13% – пройшли повний курс вакцинації (2 щеплення), 1,97% – пройшли часткову вакцинацію (1 щеплення). Так, з 9 991 089 людей вакцинувалося 9 792 266 осіб.

Крім цього, у топ 10 країн за рівнем вакцинування населення входять:

  • Португалія – 96,56%
  • Катар – 95,71%
  • Куба – 95,45%
  • Нікарагуа – 94,48%
  • Чилі – 93,97%
  • Непал – 92,25%
  • Тайвань – 91,67%
  • В`єтнам – 91,23%
  • Гонконг – 90,99%
  • Перу – 90,74%

Високі показники кількості вакцинованих також у Канаді (90,56%), Китаї (90,46%) та Аргентині (90,26%). У США та країнах ЄС – показники нижчі та коливаються у межах від 43,02% у Румунії до 80,71% в США. В Україні кількість вакцинованих ще менша – 38,24 %, з яких повну вакцинацію пройшли 36,96 % осіб.

фото: GETTY IMAGES

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: