Як на Львівщині заохочують займатися спортом

забіг у Львові
фото: забіг у Львові, Дивись.info

У людей, які займаються спортом (навіть у непрофесійних спортсменів) здоров’я в рази міцніше, ніж у тих, хто не займається ним. Тож на Львівщині діють безкоштовні програми для занять фізичною культурою. Приєднатися до них можуть всі охочі.

Про це на форумі про здоров'я у Львові говорив директор ЛОЦ ФЗН «Спорт для всіх» Вадим Климович.

фото: Вадим Климович, форум «Почуй лікаря»

Спорт позитивно впливає на здоров'я населення

Фізичне виховання, фізична культура і спорт - це найбільш економічно вигідний і ефективний шлях профілактики захворювань, зміцнення генофонду, підвищення потенціалу трудових ресурсів, психофізичного здоров'я, зростання добробуту населення і вирішення інших соціальних проблем. Затребуваність та популярність спорту цілком виправдана. Адже спорт - це не тільки самоорганізація і дисципліна, здоров’я і молодість, елемент культури і стиль життя.

«Фізична активність це здоров'я і якість життя кожної людини. Я не проти лікарів, але лікарі лікують уже наслідки того, що ми не займаємося собою. Тому фізична культура залучає людей до здорового способу життя загалом», - розповідає Вадим Климович.

На сьогодні існують безліч факторів, які виснажують життєві сили людини: екстремальні кліматичні умови, війни і ворожнечі, космічні випромінювання, забруднене навколишнє середовище, погане харчування, гіподинамія, шкідливі звички, небезпечні умови праці тощо.

Особливо велике значення фізкультура і спорт набувають зараз, у вік технічної революції, коли бурхливими темпами в усі галузі держави впроваджуються механізація, автоматизація і комп’ютеризація. Праця багатьох робочих поступово зводиться до управління машинами. Це знижує м'язову діяльність людини , а без неї багато органів людського тіла працюють на зниженому режимі і поступово слабшають.

«Специфічно для України стан здоров'я дітей та дорослих погіршується з кожним роком, який віддаляє нас від часу Чорнобильської трагедії 20 століття та війни в центрі Європи, яка розпочалася у 2014 році. В першу чергу через проблеми здоров'я молодих батьків (покоління дітей, що народилось від ліквідаторів цієї аварії), негативний внесок екології в здоров'я українців. Сьогодні великий відсоток новонароджених дітей уже мають проблеми із здоров'ям. Тому є вкрай важливим завдання укріплення здоров’я через фізичні вправи, заняття спортом та загартовування організму», - зазначив експерт.

Хороший фізичний стан - запорука успішного навчання і плідної роботи. Фізично підготовленій людині по плечу будь-яка робота. Далеко не всім людям дарує ці якості природа. Проте їх можна придбати, якщо дружити з фізичною культурою і долучитися до неї з дитячого віку.

ілюстративне фото: забіг у Львові, ІА Дивись.info

Безкоштовні заходи для заохочення людей займатися спортом на Львівщині

Станом на початок 2024 року на Львівщині, як зазначив Вадим Климович, діють дві програми для залучення до фізичної культури більшої кількості людей. Взяти участь у заходах можна безкоштовно.

«Активні парки – локації здорової України»

Соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України» входить у загальнонаціональну програму Президента України. За підсумками наради щодо результатів проєкту за 2023 рік, Львівська область посіла третє місце з-поміж 22 областей України та міста Києва.

«У 2023 році ми повністю реалізували цей проект у Львівській області. У програмі захотіли взяли участь усі 46 громад. Близько 80 координаторів на Львівщині проводили фізкультурно-оздоровчі заняття. А відбувається усе так: є в громаді один координатор, який проводить заняття тричі на тиждень — двічі по буднях та один раз на вихідні. Є також локація, на якій координатор проводить це заняття. Є соцмережі, де координатор висвітлює, що і де він буде проводити. Долучатися можуть люди будь-якого віку», - розповідає експерт.

Серед успіхів області в межах проєкту також те, що вперше в Україні саме у Львові провели обласний форум координаторів, на якому представники територіальних громад та координатори отримали теоретичну та практичну інформацію щодо реалізації проєкту.

Під час реалізації проєкту на Львівщині:

  • задіяли 185 локацій;
  • провели понад 6000 занять із травня по грудень у 46 громадах;
  • залучили понад 88000 осіб до рухової активності віком від 2 до 86 років.

«Заняття можуть проводити у вигляді аеробіки, туристичного походу, пробіжки, скандинавської ходьби, походу у тринажерний зал чи на тренажери на вулиці».

«Шкільні ліги пліч-о-пліч»

Це наймасштабніші спортивні змагання серед школярів, які проводять спільно Міністерство молоді та спорту, Міністерство освіти і науки за ініціативи Офісу президента України. 

«Це проект, започаткований у цьому році. Він діє по всій території України й існує для залучення дітей до здороавого способу життя. Воно працює так: на рівні шкіл ми проводимо змагання з п'яти видів спорту — волейболу, баскетболу, футзалу, спортивного орієнтування та черлідингу. Ці види спорту зараз розвиваються якраз. Діти, які отримують нагороду, відправляються на змагання далі».

Серед всіх областей України Львівська лідирує за кількістю зареєстрованих команд – 2875. 

Найбільше команд-учасників подали заявку у:

  • Львівській міській громаді – 300;
  • Новояворівській громаді – 119;
  • Яворівській громаді – 115.

Найменше шкіл подали заявки у Сокільницькій громаді – 1 команда, у Великолюбінській – 4, та Щирецькій – 6.

Кількість команд-учасників у районах:

  • Львівський район – 832;
  • Стрийський район – 458;
  • Самбірський район – 405;
  • Яворівський район – 383;
  • Золочівський район – 287;
  • Червоноградський район – 280;
  • Дрогобицький район – 230.
ілюстративне фото: забіг у Львові, Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: