У МАГАТЕ заявили про три прямі влучання по ЗАЕС

ЗАЕС
фото: ЗАЕС, вікіпедія

Вчора, 7 липня, на території Запорізької атомної електростанції стався вибух. Було зафіксовано три прямих влучання в захисну оболонку одного з реакторів ЗАЕС.

Про це повідомив Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, це трапилося вперше з листопада 2022 року.

«МАГАТЕ та ISAMZ (місія підтримки та сприяння агентства в Запоріжжі) підтвердили, що відбулося щонайменше 3 прямих влучання в основну конструкцію захисної оболонки реактора ЗАЕС. Цього не може бути», - написав він.

Гроссі зазанчив, що ніхто не має отримувати військової чи політичної вигоди від нападів на ядерні об'єкти. «Я рішуче закликаю військових, які приймають рішення, утримуватися від будь-яких дій, що порушують основні принципи захисту ядерних об'єктів», - додав гендиректор МАГАТЕ.

У МАГАТЕ повідомили, що відомо про одну жертву та пошкодження на 6-му енергоблоці. Це не поставило під загрозу ядерну безпеку, але подібні інциденти здатні призвести до порушення цілісності системи захисної оболонки реактора.

Реакція України

У свою чергу, в неділю, 7 квітня, Головне управління розвідки прокоментувало атаку безпілотників на Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі «Українській правді» заявив, що Україна не має відношення до збройних провокацій на території окупованої ЗАЕС, а росія наражає на небезпеку ядерний об’єкт.

«Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території незаконно окупованої Росією ЗАЕС. Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об'єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи. Російські удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об'єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів», – цитує «Українська правда» Андрія Юсова.

Андрій Юсов також наголосив, що росія має вивести війська з усіх об'єктів ЗАЕС, адже «лише це дозволить відновити дотримання усіх необхідних міжнародних норм та контролю над важливим об'єктом атомної енергетики».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: