Карл Саган — всесвітньо відомий астроном українського походження

2a43-full
Батьки популяризатора науки були українцями

Він умів пояснювати таємниці Всесвіту простими словами та популяризував науку серед молоді та дітей, а до його правил життя дослухаються найвідоміші люди.

Американський астроном та науковець, який також започаткував науково-просвітницький жанр літератури та напророкував майбутнє людства Карл Саган, є українцем за походженням.

Син емігрантів

Його батьки народились тут: мати на Львівщині, а тато — на Хмельниччині.

ІА Дивись.info розповідає про життєвий шлях найавторитетнішого науковця у світі.

Майбутній астроном народився у листопаді 1934 року у Нью-Йорку. ім'я хлопчикові обрала мама — Рейчел Грубер, назвавши сина честь своєї мами Клари Грубер, яка емігрувала 1905 року до США із містечка Сасів на Золочівщині через рік після чоловіка Лейби.

Дідусь Карла був човнярем на річці Буг у Сасові, а тато хлопця, Самуїл, народився у Кам'янці-Подільському.

Читайте також: Син емігрантів з Галичини, який підкорив Голлівуд

Саме дідусь найбільше здивувався, коли юнак вирішив стати астрономом, мовляв, цим не заробиш на життя.

Хлопець вступив до Чиказького університету. У 26 років Карл Саган став доктором астрономії та астрофізики, працював в університеті штату Індіана.

У той час молодий вчений наважився заявити, що на Венері палаюча пустеля, тоді як безліч вчених стверджували, що там вирує життя.

А коли зміни кольорів на поверхні Марса пояснювали розвитком живих організмів, він констатував – очевидно, це штормові вітри, які переносять пилюку. З роками ці теорії підтверджували, і до астронома дедалі частіше почали звертатись із NASA. Свого часу дослідник увійшов до складу комісії, яка визначала, куди саме приземлитись марсоходам «Вікінг один» та «Вікінг два».

Фото:
NASA's Mars Exploration Program

Досліджував Саган і Юпітер.

Саган також брав участь у Проєкті А119, таємній операції ВПС США, метою якої було скидання атомної бомби на Місяць.

Читайте також: Донька священника з Львівщини і третя українка, яка побувала у космосі, розгорнувши там наш прапор

Разом із колегами Карл Саган оприлюднив наукову працю, в якій попередив людство про наслідки ядерної війни на Землі. Йшлося про можливе охолодження атмосфери та прихід «ядерної зими». А також вчений змоделював синтез органічних сполук, що зародилися у первинній атмосфері Землі.

Астроном говорив про науку через блакитні екрани, простими словами пояснюючи у авторській програмі «Космос: персональна подорож» про таємниці Всесвіту. Її загалом переглянули майже пів мільярда людей у пів сотні країнах світу.

https://www.youtube.com/watch?v=p3hRWM1y5CQ&list=PL6rj1b7vga5WdZBLyql4pprGRUmXUceBn&ab_channel=bestchinghai

Його називають прихильником експансії земної цивілізації у Всесвіті.

За життя Саган написав низку книг та став автором безлічі телесеріалів, які присвятили земним цивілізаціям.

У «Космічному зв'язку» — книзі, яку астроном написав у 39 років, він говорив про перспективи позаземної діяльності людства.

А свою пристрасть до літературної творчості пояснював так: «…те, чим я займаюсь, здається мені неправдоподібним, майже казковим сном: беру участь у дослідженнях Венери, Марса, Юпітера та Сатурна; намагаюсь крок за кроком спробувати розгадати народження життя, що сталося мільярди років тому на первісній Земля; посилаю прилади на Марс для пошуку там життя; вдаюся до серйозних спроб встановити зв'язок з іншими розумними істотами, котрі, можливо, є десь в глибинах нічного неба… я вважаю щасливим таланом жити саме в наш час людської історії, коли відбуваються такі захопливі пошуки та відкриття».

Він був переконаний, що вчасно народився, адже коли б це сталося пів століття тому, його захоплення сприймалося б як фантазія, а коли б він народився через пів століття в майбутньому, то тоді вже завершиться попереднє дослідження Сонячної системи, будуть відомі підсумки пошуку життя на Марсі й відкрита таємниця походження земного життя.

Карл Саган до кінця життя був професором астрономії та космічних досліджень Корнеллського університету в американському місті Ітака, а також директором лабораторії з вивчення планет.

Члени організації Planetary Society під час її заснування, Карл Саган сидить в центрі

1974 року з обсерваторії Аресибо в Пуерто-Рико відправив радіосигнал до сузір'я Геркулеса, яке розташоване за 25 тисяч світлових років. У ньому зашифрували інформацію про сонячну систему, людство та спіраль ДНК.

А 1977 року 43-річний Карл Саган очолив проєкт з метою поширити голос людства у космосі. Науковець скликав інших дослідників та культурних радників, які зібрали колекцію зі 115 зображень земних пейзажів та звуків природи нашої планети, а також найвідоміших музичних творів, з-поміж яких була п'ята симфонія Бетховена.

У записах навіть мстилися вітання 59-ма мовами світу, пише BBC.

Послання було спробою привітатися з будь-якими розумними формами життя, які могли зустрітися на шляху космічного корабля.

Всесвітньо відомого вченого не стало 20 грудня 1996 року. Йому було 62 роки.

Фінський метал-гурт, який створили цього ж року, 2015-го присвятив науковцеві однойменну пісню.

Сагана упродовж життя відзначили десятками престижних відзнак та премій. Так, наприклад, астроном отримав Пулітцеріську премію. А на Марсі є кратер «Саган».

Вислови видатного вченого

  • Всюди, де можна, мусить бути незалежне підтвердження фактів. Будьте прихильними до дебатів, зважаючи на різні точки зору. Аргументи спеціалістів є не менш вагомішими, ніж думки інших учасників дебатів.
  • Авторитетні люди помилялись у минулому, то що стоїть їм на заваді зробити це знову? У науці немає поняття авторитети, хіба що —  експерти.
  • Ми зроблені із зоряного пилу. Через нас космос пізнає самого себе.
  • Не використовуйте лише гіпотези та припущення. Якщо залишились незрозумілі факти, спробуйте їх пояснити, зважаючи на різні фактори. Згодом вигадайте, як це можна перевірити чи довести, відкинувши всі припущення, крім правильного. Таким чином, у вас буде набагато більше шансів знайти правильну відповідь, замість того, щоб довіритись першій-ліпшій теорії, яка може здатись вдалою.
  • Для таких крихітних створінь, як ми, єдиний шлях змиритися із безмежністю Всесвіту — це любов.
  • Фантазія часто переносить нас у світи, які ніколи не існували. Та без неї нам робити нічого.

ІА Дивись.info раніше розповідала про уродженця Жовкви Любомира Романківа, без винаходу якого компанії Apple могло б не бути, а також про Геді Ламар — львів'янку за походженням, яка заснувала систему зв’язку, завдяки якій пристрої розпізнають Wi

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: