Різдво 25 грудня чи 7 січня: чому українці змушені обирати 

IMG_1021-630x420

Дискусії щодо календарної реформи в Україні з кожним роком лише набирають обертів. російське вторгнення пришвидшило цей процес. Відтак кількість українців, які святкують Різдво сьогодні, 25 грудня, зросла.

Про те, чому світ святкує Різдво по-різному і чому українці вимушені обирати розповідає ІА Дивись.info.

Хто і за яким календарем святкує?

Різдво за григоріанським календарем святкують усі римо-католицькі церкви. Окрім них, відзначають народження Христа 25 грудня протестанти, православні деяких патріархів, частина греко-католиків, баптисти, лютерани та низка інших конфесій. 

Святкують 25 грудня, втім, вже за новоюліанським календарем, 11 православних Церков Західної Європи. Наприклад: польська, румунська та болгарські. А також деякі православні Церкви Балканського півострова: албанська, олександрійська, константинопольська тощо.   

Читайте також: «Рости разом із Христом», або Як правильно провести Різдво 

7 січня

Відзначати Різдво за юліанським календарем продовжують грузинська, сербська та єрусалимська православні Церкви. А ще афонські монастирі. Також офіційний вихідний 7 січня є в Єгипті, білорусі, Македонії, Казахстані та Киргизстані. 

Натомість святкує на день раніше, ніж за юліанським календарем, – Вірменська апостольська церква. Адже на цей день у них припадає ще одне релігійне свято – Богоявлення. Пов’язано це з традиціями ранніх християн ще у третьому столітті. 

25 грудня і 7 січня

Українська греко-католицька церква та Українська православна церква святкують Різдво 7 січня за юліанським календарем. Втім частина релігійних общин, а це близько 30% українців, відзначають 25 грудня за григоріанським чи новоюліанським. Тож в Україні з 2017 року святкують двічі. Звідси і 25 грудня, і 7 січня – офіційні вихідні. 

Окрім нас, святкують два Різдва ще п’ять країн: Грузія, Сербія, Чорногорія, Північна Македонія та рф.

Одна дата - різні календарі

Насправді і православні, і католики святкують Різдво Христове в один день – 25 грудня. Хоча ця дата народження Ісуса Христа – умовна. Ані в Біблії, ані в жодному документі її не знайти.

25 грудня в Римській імперії традиційно відзначали одне із найважливіших свят – «Непереможного Сонця». Саме тоді темрява вже відступала – світловий день ставав довшим. Щоб зменшити вплив язичницького свята, цього дня почали відзначати день народження «Правдивого Сонця» – Ісуса Христа, кажуть деякі історики.

Bowl with kutia - traditional Christmas sweet meal in Ukraine, Belarus and Poland, on wooden table, on bright background

Згодом дати розійшлися через різницю у календарях. Юлій Цезар запровадив юліанський календар. Та він виявився на 12 хвилин повільнішим. А відтак почав зміщуватися і відставати.

Виправити це вирішив Папа Римський Григорій XIII, який провів реформу юліанського календаря, де все стало на свої місця. Звідси і невисокосні роки. А новий календар отримав назву на його честь – григоріанський. 

Однак перейшли на такий календар далеко не всі країни. Україна, яка на той час була під владою московії,  продовжувала жити за старим календарем. А новостворена Греко-католицька церква 1569 року мала на меті суттєво відрізнятися від польської. А ще не втрачати зв'язок з тими українцями, які перебували під владою росії, тож і залишила святкування релігійних дат за юліанським календарем.

Вже згодом, 1923 року, за ініціативою Константинопольського патріарха відбулася нарада православних Церков, на якій ухвалили рішення про виправлення юліанського календаря. Так виник новоюліанський календар. Але в російській Церкві цієї реформи не сприйняли. Саме тому на пострадянському просторі закріпився стереотип, що свято 25 грудня – католицьке, а 7 січня – православне.

Зараз світ живе за григоріанським календарем. Однак значна частина українців досі відзначає релігійні свята за юліанським.

Календарна реформа

З повномасштабним російським вторгненням, кількість українців, які святкують Різдво цього року двічі зросла. Так за даними групи «Рейтинг» цей відсоток цьогоріч становить 25, тоді як торік - 18%. 

Різдво: історія свята і традиції його відзначення в Україні

Різниця свідчить і про те, що відтепер громади самостійно обирають, коли святкувати. Проте, офіційного рішення про перехід на Григоріанський календар досі немає.

Ті християни, які не наважилися святкувати 25 грудня, кажуть, що відзначатимуть Різдво двічі. Священнослужителі запевняють, що у цьому немає нічого поганого. Позаяк від 25 грудня до 6 січня триває цикл зимових свят. Колись ці дати були об’єднані і їх святкували в один день. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: