В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

2029754653a18f7668d5f160f2c46c10
Фото: Associated Press

Диво Благодатного вогню відбувається саме на тому місці, де був похований Ісус Христос.

В Єрусалимі у Велику суботу, яка цього року припала на 15 квітня, в храмі Гробу Господнього зійшов Благодатний вогонь.

Про це стало відомо із трансляції щорічної урочистої церемонії, пише ТСН.

Щороку церемонію сходження Благодатного вогню перед Великоднем проводять грецький Єрусалимський православний патріархат і Єрусалимський патріархат Вірменської апостольської церкви. Чин сходження відбувається у Кувуклії (каплиці) Гробу Господнього.

Всередині самого храму усі свічки та лампадки погашені. Вхід до каплиці зачиняють. На двері накладають особливу воскову печаткауворотарів Храму Гробу Господнього. 

Після того Єрусалимський патріарх у білих одежах тричі обходить Кувуклію з особливою молитвою. У руках він тримає купу з 33 свічок для прийняття Благодатного вогню. Потім патріарх входить до гроту Гробу Господнього та промовляє молитви біля Триденного ложа Христа Спасителя. Через 5-10 хвилин у святій каплиці відбувається сходження Благодатного Вогню.

Як пише Кореспондент, благодатний вогонь символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового. Вогонь із Єрусалиму розвозять у різні країни світу.

Повідомляється, що цього року ізраїльська поліція з міркувань безпеки суттєво обмежила присутність віруючих у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі – не більше 1800 осіб усередині, та 1200 – поряд зі святинею, а раніше церемонію дозволялося відвідати 10 тисячам людей.

Крім того, влада Ізраїлю закрила Храмову гору для іудеїв та туристів-немусульман до кінця Рамадану, який триватиме до 21 квітня.

Як святкуватимуть Великдень в Україні

Майже в кожній області України, за винятком Закарпатської, вночі триває комендантська година – на Великдень її не скасовуватимуть, пише 24 канал. В комендантську годину заборонено перебувати на вулиці та у громадських місцях й переміщатися транспортом або пішки без спецперепустки.

Проте деякі парафії, зокрема і на Київщині, вирішили, що нічну службу таки проводитимуть. Це не заборонено. Єдина умова для священників та вірян – не покидати приміщення церков та храмів до закінчення комендантської години. Однак, якщо розпочнеться повітряна тривога, можна та навіть необхідно вийти на вулицю, щоб перейти до найближчого укриття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: