Трійця: традиції, заборони і сильна молитва

67_main

Свято Святої Трійці — одне із найважливіших християнських свят у православ'ї та в католицизмі. В православ'ї Трійця входить до числа дванадесятих свят, а в католицизмі має найвищий статус торжества. Існують різні назви для цього свята, такі як П'ятдесятниця, День Зіслання Святого Духа і Зелена неділя. У 2023 році християни східного обряду святкують Трійцю 4 червня, а західного — 28 травня.

Поряд із Різдвом та Великоднем Трійця вважається одним з найважливіших релігійних свят, пише ТСН.

Цього дня Церква вшановує триєдність Бога-Отця, Сина та Святого Духа. Свято Трійці символізує завершення всіх земних справ Ісуса Христа, які були потрібні для порятунку людства. Кожна церква святкує День Святої Трійці з великою пошаною і віруванням, проводячи богослужіння, молитви та спеціальні обряди. Це свято символізує прихід Святого Духа на апостолів та поширення християнської віри по всьому світу.

Віряни традиційно освячують в храма різнотрав'я та воду. 

Трійця 2023 року: дата

В народі Трійцю ще називають Зелені свята або П'ятидесятниця на честь Святого Духа, адже її завжди святкують на 50-десятий день після Великодня. 2023 року Воскресіння Господнє припадає на 16 квітня, а отже Трійцю українці будуть святкувати 4 червня.

Зазвичай свято триває три дні.

Трійця

Починається цей день традиційно з урочистих богослужінь в храмах. У ніч проти Трійці священнослужителі проводять вечірню, під час якої читають молитви про дарування Святого Духа та згадують, як він з'явився перед апостолами. Також цього дня святкується день народження Церкви Христової.

У народі на Трійцю будинок прикрашають травами — лепехою. Саме тому свято отримало народну назву "Зелені свята". До лепехи можуть додавати свіжоскошену траву — любисток, чебрець, полин. А образи в оселі прикрашають м'ятою та гілками берези. Господині травами-оберегами закликали злагоду та добробут, а дівчата ворожили.

Також на Зелені свята раніше було прийнято засилати сватів. Навіть існувало народне повір'я — якщо заручитися на Трійцю, а потім зіграти весілля на Покрову (14 жовтня 2023 року), тоді подружнє життя буде щасливим.

За кілька днів до Трійці прибирали в будинку, наводили лад, позбувалися непотрібних речей. А напередодні свята Трійці завжди батьківська субота, коли віряни поминають покійних родичів.

Після богослужіння родина збирається за святковим столом, відвідує друзів та родичів. Молоді люди на Трійцю влаштовували гуляння. Дівчата вишукувати собі пару: кидали вінки зі свіжих квітів у воду та дивилися, як вони пливуть — якщо рух вінків був рівним, це означало швидке заміжжя.

Трійця 2020 Україна - дата, традиції, вихідні на Зелені свята — УНІАН

Що не можна робити

На Зелені свята віряни обов'язково дотримуються заборон. 

  • Не можна відвідувати кладовище. Для цього існує Троїцька субота, яка відзначається напередодні свята.
  • Не можна робити прибирати, прати, шити, різати. Винятком є приготування їжі для родини.
  • Не можна у період трьох днів купатися у водоймах, адже хитра русалка у будь-яку мить може затягти на дно.
  • Не можна зрубувати чи спилювати дерева. Береза, горобина та верба часто використовуються у ритуалах на Трійцю.
  • Не можна працювати з землею, адже на Трійцю вона нібито святкує свій день народження.

Також у народі існували й додаткові заборони. Наприклад, не дозволялося цього дня ходити в ліс.

Сильна молитва на Трійцю

Особлива молитва, яку віряни промовляють на Зелені свята, вважаючи, що її подарував своїм учням сам Ісус Христос, коли ті просили Сина Божого навчити звертатися до Бога, називається "Трисвяте":

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Читайте також: Куди піти у Львівській області 4 червня: перелік подій

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: