«І кожен грає ту роль, на яку його поставили»: про геніального українського актора Богдана Ступку

Богдан Ступка
Богдан Ступка. Фото: з відкритих джерел

Богдан Ступка ‒ відомий український актор театру й кіно, справжній професіонал своєї справи, який зіграв понад 50 ролей у театрі і понад 100 в кіно. Його творча невтомність і вишукана майстерність досі захоплюють і дивують глядача. 

Сьогодні, 22 липня, минають одинадцять років відтоді, як у 2012 році помер Богдан Ступка. З цієї нагоди ІА Дивись.Info пропонує пригадати біографію легенди українського театру й кіно.  

Мав стати хіміком, але покликання віднайшов у театрі

Богдан Ступка народився 27 серпня 1941 року в невеликому селищі Куликів на Львівщині. Коли був ще маленьким, у 1948 році, його сім’я переїхала до Львова, де батько виступав у хорі Львівського національного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Тому вже з дитинства Богдан був знайомий з театром, де любив проводити час та слухати спів видатних артистів.

Проте, дивлячись на долю свого чоловіка, який заробляв небагато, натомість часто хворів, мати Богдана Ступки не бажала подібного життя для свого сина. Тому він пробував вступити на хімічний факультет Львівського університеті ім. Івана Франка. Однак тоді не склав іспит. Після цього працював і в обсерваторії, і лаборантом-обчислювачем у Львівському університеті з перспективою стати астрономом, і також навчався там на філологічному факультеті.

Екзаменаційний листок Богдана Ступки (1963 р.) та автобіографія (1959 р.) з архіву Львівського університету. Колаж: ІА Дивись.Info

Утім справжнє задоволення від роботи і своє покликання Богдан Ступка знайшов саме в театрі. Вже на початку 60-х років він відвідував драматичні студії у Львівському театрі ім. Марії Заньковецької. У 1984 році закінчив театрознавчий факультет в Київському театральному інституті ім. Карпенка-Карого.

З 1961 року під час навчання Богдан Ступка почав свою акторську кар’єру у Львівському театрі Заньковецької, якому присвятив 17 років життя. На той час режисером театру та його наставником був Сергій Данченко. Згодом, у 1978 році, Ступка став актором у складі Київського драматичного театру імені Івана Франка, куди його запросив Данченко.

«Світ ‒ театр і ми всі в ньому актори»

Богдан Ступка на сцені театру зіграв понад 50 ролей різного плану. Визначними в становленні його таланту були перші вистави у Львівському театрі Заньковецької, такі як: «Над блакитним Дунаєм» І. Річарда, «Бондарівна» Івана Карпенка-Карого, «З коханням не жартують» Кальдерона, «Гайдамаки» Тараса Шевченка. У 70-х роках грав в «Прапороносцях» Олеся Гончара та «Камінному господарі» Лесі Українки.

З 1979 і до 2008 року Богдан Ступка працював у Київському театрі, де реалізував свій акторський талант у ще більш різнопланових ролях. Серед них усім відомі, такі як: Миколи Задорожного у виставі «Украдене щастя» Івана Франка, Короля Ліра в однойменній виставі Шекспіра, царя Едіпа у п’єсі за мотивами драми Софокла.

Вистава "Украдене щастя" у Київському театрі за участю Богадана Ступки, 1979 рік. Колаж: ІА Дивись.Info

Пізніші ролі Ступка зіграв в інших театрах, зокрема у виставі «Сад божественних пісень» Валерія Шевчука за мотивами творів Григорія Сковороди, «Не боюся сірого вовка» Едварда Олбі, «Вишневий сад» Антона Чехова, «Милий брехун» Дж. Кілті, радіовистава «Старий і море» за романом Ернеста Гемінґвея та інші.

У 2001 році, після смерті свого наставника Сергія Данченка, театр І. Франка очолив Богдан Ступка. На посаді художнього керівника він проявив себе в активній роботі, прагнув розвинути український театр. Так, їхня трупа гастролювала  у США з виставою «Тев’є Тевель» за п’єсою «Поминальна молитва» Григорія Горіна (за мотивами творів єврейського письменника Шолом-Алейхена), де головну роль зіграв талановитий актор. 

Епізоди з вистави «Тев’є Тевель» з Богданом Ступкою у Національному академічному театрі імені Івана Франка, 1989 р. Колаж: ІА Дивись.Info

Своє призначення Богдан Ступка бачив саме в акторській грі, цитуючи відомі слова Шекспіра, що «Світ ‒ театр і ми всі в ньому актори», ‒ доповнюючи їх міркуваннями українського філософа Григорія Сковороди: «І кожен грає ту роль, на яку його поставили».

Слава й визнання Богдана Ступки в кіно

Водночас з робою в театрі, з 1970-х років Богдан Ступка почав зніматися в кіно, яке стало ще однією його пристрастю. Адже за своє життя він зіграв більше ста ролей у фільмах. Вже перша стрічка — «Білий птах з чорною ознакою» режисера Юрія Іллєнка принесла Богданові Ступці успіх за роль Ореста Дзвонаря — воїна УПА.

Богдан Ступка у фільмі «Білий птах з чорною ознакою». Колаж: ІА Дивись.Info

Окреме місце у його кінематографічному доробку займають історичні ролі: 

  • гетьман Іван Брюховецький з «Чорної ради»;
  • гетьман Богдан Хмельницький з фільму «Вогнем і Мечем»;
  • гетьмана Івана Мазепи у фільмі «Молитва за гетьма Мазепу»;
  • Остапа Вишні з «Із житія Остапа Вишні»;
  • головний герой у фільмі «Тарас Бульба» та ін. 

Загалом Богдан Ступка знімався в українських, радянських та закордонних фільмах (росія, Польща, Франція, Німеччина, Болгарія, Іспанія, Грузія тощо).

Читайте також Богдан Ступка: вісім найкращих ролей у кар'єрі актора

Богдан Ступка у фільмі Мазепу». Колаж: ІА Дивись.Info

Співпрацюючи з польськими режисерами Єжи Гофманом і Кшиштофом Зануссі Богдан Ступка був нагороджений на кінофестивалі в Римі за гру в стрічці «Серце на долоні», який вийшов у прокат 2008 року. Сам Ступка чудово розумів, що Україна може дати світові, якщо буде представлена на міжнародній арені культурної дипломатії. На промові під час нагородження кінофестивалю Богдан Ступка висловив своє життєве кредо:

«Мрією мого життя було, щоб українська культура стала відома в цілому світі. Мрії повинні збуватися, і я щасливий, що маю можливість сприяти цьому».

Богдан Ступка. Фото: з відкритих джерел

Натхненний Україною і дружиною

За час президента Віктора Ющенка, з 1999 по 2001 рік, Богдан Ступка перебував на посаді міністра культури й мистецтв України, або, за його словами, «міністра оборони культури». Тоді, за сприянням актора, Україна увійшла до складу постійних учасників одного з найпрестижніших у світі форумів мистецтва ‒ Венеціанського бієнале. Утім після зміни влади Ступка змушений був залишити посаду.

Усе своє життя Богдан Ступка присвятив акторській кар’єрі, не розлучаючись з театром і кіно, був відданий кіномистецтву й Україні. Водночас він завжди зберігав теплі стосунки і трепетну любов до своєї дружини — Лариси Корнієнко, з якою був разом усе життя. Відомий актор не раз повторював, що у тому, ким він став, є велика заслуга його дружини. У них народився син Остап та внук Дмитро, які також стали акторами. Богдан Ступка дуже цінував час, проведений у родинному колі.

Читайте також «І ангел, і блудний син кінематографа»: добірка фільмів, які зняв Сергій Параджанов

Богдан Ступка разом з дружиною Ларисою та внуком Дмитром. Фото: Укрінформ

22 липня 2012 року, після тривалої хвороби, у київській лікарні геніальний актор відійшов у засвіти, проживши збагачене невтомною працею життя.

«Роби справу чесно, з душею — і твоє до тебе прийде… Але це не означає, що вже завтра з’являться золоті гори»,

‒ говорив за життя Богдан Ступка.

ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: