Франц Ксавер Моцарт: про композитора, доля якого пов’язана зі Львовом

image
Франц Ксавер Моцарт. Колаж: ІА Дивись. info

Франц Ксавер Моцарт – австрійський композитор, піаніст, диригент, син всесвітньовідомого Вольфганта Амадея Моцарта. Життя і творчість Моцарта молодшого неможливо уявити без Галичини, де він створив багато музичних шедеврів, зміг реалізувати свої творчі плани та досягти визнання окремо від слави свого батька.

Сьогодні, 29 липня, минають 179 років від дня смерті Франца Ксавера Моцарта. З цієї нагоди ІА Дивись.info розповідає детальніше про життя відомого композитора.

«Останній Моцарт» у музичній династії

Франц Ксавер Вольфган Амадей Моцарт народився 26 липня 1791 року у Відні в родині композитора й музиканта Вольфганта Амадея Моцарта. Він став «останнім Моцартом» у музичній династії, адже батько Амадея і дід Франца Леопольд також були композиторами.

Франц Ксавер Моцарт був наймолодшим сином в родині Амадея і Констанції, проте батько помер, коли Францу ще не виповнилося й року. Тому саме матір зробила усе можливе, попри значні складнощі, аби її син отримав добру музичну освіту та продовжив шлях свого батька.

Ксавер Моцарт та його батько відомий композитор Вольфгант Амадей Моцарт

Так, Франц з ранніх дитячих років почав вивчати музичне мистецтво, а його вчителями були відомі австрійські композитори Антоніо Сальєрі та Йоганн Непомук Гуммель. Перший публічний виступ ще маленького на той час Франца відбувся у шість років. Тоді він виконав одну з найвідоміших опер у світі – арію «Чарівної флейти» - стоячи на столі, щоб його всі могли добре бачити й чути.

З десяти років почав писати власну музику та виступати на музичних салонах як піаніст. Завдяки наполегливим старанням у 1805 році, у віці 14 років, Франц Ксавер Моцарт написав і виконав свій дебютний фортепіанний концерт, який 8 квітня того ж року організувала його мати Констанція у віденському театрі «Theater an der Wien». Концерт складався переважно із симфоній його батька Амадея Моцарта, а також кантани з його диригуванням, яку написав Франц до 73-ліття Йозефа Гайдна.

Картина Г. фон Кальбаха «Останні дні життя Моцарта», 1873 рік.

Франц Ксавер Моцарт у Львові

Коли Францу виповнилося 17 років, він вирішив переїхати до Галичини,  прагнувши втекти від того тиску слави свого батька, що його переслідував у Відні. Формальною причиною переїзду була й висока зарплата вчителя музики, яку йому пропонував граф Віктор Баворовський. Франц погодився і поїхав у містечко Підкамінь неподалік Рогатина, де навчав музики двох доньок графа.

Незважаючи на добру плату, в Підкамені Франц відчуває себе самотнім та ізольованим, тож через рік переїхав у Бурштин, де два роки працював учителем музики. У 1814 році перебрався до Львова й мешкав там близько чверть століття. За цей час Франц Ксавер Моцарт проявив себе як талановитий викладач музики в найкращих аристократичних родинах.

Його ученицею була Юліа фон Кавалькабо – донька баронеси Жозефіни, музи і коханої Ксавера Моцарта, якій він присвятив кілька своїх романсів. Сама ж Юлія стала першою австрійською жінкою-композиторкою й піаністкою, її твори вийшли друком і були схвально оцінені, що на той час було винятково рідкісним явищем для жінки. 

У 1826 році в львівському соборі Святого Юра відбувся концерт Франца Ксавера Моцарта

Саме у Львові Франц Ксавер Моцарт досягнув визнання як музикант і композитор. У 1826 році у львівському соборі Святого Юра відбувся його концерт разом із заснованим ним хором святої Цецилії та видатним польським скрипалем Карлом Ліпінскі. Під час концерту Франц виконав «Реквієм» – знамениту оперу свого батька. Тоді церкву для концерту вибрав не випадково, бо як писав у листі до своєї матері: «там на хорах найбільше місця», де можуть поміститися до півсотні співаків.

Трохи згодом на основі свого хору Ксавер Моцарт заснував лемберзьке музичне товариство св. Цецилії, яке стало першою музичною школою у Львові. Пізніше саме ця школа була наріжним каменем у виникненні Львівської філармонії.

Слухати мелодію Франца Ксавера Моцарта:

Повернення до Відня

У 1838 році Франц разом зі своєю коханою Жозефіною переїхав до Відня, де продовжив створювати музику та виступати на концертах. Також там він займався педагогічною діяльністю та викладав музичне мистецтво Ернсту Пауеру – австрійському піаністу, який згодом став знаменитим у Лондоні музикантом.

У Зальцбурзі, місті, звідки родом його батько, Франц Ксавер Моцарт був першим директором новоствореного Моцартеуму. Останні роки життя Франца Моцарта минули у Відні. Він, як і його дід, Леопольд Моцарт, також страждав від раку шлунка, від чого проходив лікування на курорті в Карлових Варах. Проте 29 липня 1844 року знаменитий композитор помер.

Ноти до мелодій Франца Ксавера Моцарта

Чи пам’ятає Львів «свого» Моцарта?

У Львові за життя Франц Моцарт мешкав на площі Ринок і був своїм серед львів’ян. Його знали і поважали як музиканта і як людину з добрим серцем. Відомо, що Франц Ксавер Моцарт займався благодійністю, а виручені кошти від багатьох своїх концертів передавав дітям-сиротам, хоч і сам не був багатим.

Саме у Львові композитор написав багато творів, які стали визначними в усьому світі. Відомо й те, що Франц цікавився українським фольклором і навіть написав кілька фортепіанних п’єс за мотивами українських народних пісень. Хоча й був період, коли через низьку самооцінку він довго нічого не писав.

У пам’ять про композитора у Львові щорічно відбувається музичний фестиваль Lviv MozArt, присвячений Францу Ксаверу Моцарту, директоркою якого є відома диригентка Оксана Линів. Так, програма п’ятого фестивалю 2021 року включала першу його кантану, яка довгий час вважалася забутою, доки її не знайшли в Берлінській бібліотеці. Тепер її можна послухати на сторінці фестивалю.

Пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту у Львові. Фото: ЛМР

Того ж року, 26 серпня, до 230-ліття від дня народження Франца Моцарта на площі Маланюка у Львові відбулося урочисте відкриття алегоричної скульптури композитора, яку створив віденський скульптор Себастіан Швайкерт. Утім, скульптура була сприйнята місцевими мешканцями і мистецьким середовищем зокрема доволі неоднозначно і викликала численні дискусії.

Також до 230-ліття Моцарта молодшого у Видавництві Старого Лева вийшла книжка листів і щоденникових записів Франца – «Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику й листах».  Про життя композитора, сповнене інтриг, пригод і внутрішніх протистоянь, його непростий творчий шлях і львівський період написав у книзі «Моцарт із Лемберга» Богдан Коломійчук, що вийшла друком у 2018 році.

Книги про Моцарта

Читайте також Мирослав Скорик: геній української музики, на честь якого перейменували вулицю у Львові

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: