Окупанти перевели 5-ий блок ЗАЕС в «холодний зупин» - МАГАТЕ

Untitled
ФОТО: GETTY IMAGES

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) завершила плановий перехід блоку № 5 на "холодний зупин" з переведенням блоку № 4 на "гарячий зупин"

Про це повідомив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі, пише офіційний сайт МАГАТЕ.

Цю зміну статусу реактора ЗАЕС провела з метою проведення ремонтних робіт на 5 блоці, які можливі лише при "холодному зупині". Блок 5 був переведений на "холодний зупин" вранці 28 липня, через три дні після переведення блоку 4 на "гарячий зупин", його пара тепер використовується для очищення стічних вод на ЗАЕС. Інші блоки залишаються в холодному режимі.

Експерти МАГАТЕ на майданчику заохочували ЗАЕС досліджувати всі можливі варіанти встановлення зовнішнього котла замість вироблення необхідної пари, що дозволило б на майданчику перевести всі блоки в стан "холодного зупину".

Як повідомлялося раніше, національний регулятор України – Держатомрегулювання – видав розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків до режиму "холодного зупину".

Команда МАГАТЕ відвідала реакторний блок №5, де оглянула корпус реактора, басейн відпрацьованого палива та парогенератор. Команда зазначила, що все обладнання було в нормальному стані. Під час візиту не було жодних обмежень, і команда не помітила жодних мін чи вибухівки.

Однак під час огляду периметра об’єкта в четвер команда підтвердила, що міни, які вони спостерігали 23 липня, все ще стоять на місці. МАГАТЕ також продовжує вимагати доступу до дахів реакторів ЗАЕС і їх турбінних залів.

Читайте також: На околицях Запорізької АЕС знайшли протипіхотні міни, — МАГАТЕ

За останні кілька днів команда МАГАТЕ чула випадкові детонації; деякі на відстані від заводу, а деякі, очевидно, ближче. Генеральний директор Гроссі знову наголосив на першочерговій важливості дотримання п’яти основних принципів захисту ЗАЕС, які він затвердив 30 травня на Раді Безпеки ООН, заявивши, що не повинно бути жодного нападу з боку станції чи проти неї, і що вона повинна не використовуватися як сховище або база важкого озброєння – реактивних систем залпового вогню, артилерійських систем і боєприпасів, танків.

«Підвищений ризик військових дій поблизу Запорізької АЕС потенційно може поставити під загрозу ядерну безпеку та безпеку на цьому великому об’єкті. Я закликаю всі сторони утримуватися від будь-яких дій, які можуть призвести до ядерної аварії з потенційними наслідками для здоров’я населення та навколишнього середовища», – сказав генеральний директор Гроссі.

Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС продовжують уважно стежити за ситуацією щодо наявності води для охолодження шести реакторів ЗАЕС та інших важливих функцій ядерної безпеки та безпеки після руйнування Каховської дамби нижче за течією на початку червня та подальшого виснаження величезної водойми біля заводу.

«Зараз, як ніколи, ці п’ять основних принципів, розроблених для забезпечення захисту найбільшої атомної електростанції в Європі, повинні суворо дотримуватися. Допомогти запобігти ядерній аварії має бути в інтересах усіх», — додав він.

Команда МАГАТЕ повідомила, що доступна вода залишається відносно стабільною, а рівень води у великій водоймі-охолоджувачі на місці знижується приблизно на 1 сантиметр на день через використання та випаровування. Для перекачування води з вхідного каналу Запорізької ТЕЦ (ЗТЕЦ) у відвідний канал ЗТЕЦ періодично використовуються глибинні насоси. Поєднання відкачування та сильного дощу, що йшов протягом тижня, призвело до того, що висота випускного каналу ЗТЕЦ збільшилася приблизно на 25 сантиметрів. На цьому місці буде достатньо води протягом кількох місяців.

27 липня команда МАГАТЕ здійснила обхід території ставка-охолоджувача, відвідавши пілотну свердловину, побудовану поблизу порту. Команда повідомила, що перевірка якості води та швидкості потоку, дозволить визначити, чи відповідає місце розташування вимогам до свердловини.

Фахівці МАГАТЕ також відвідали територію градирні та ізоляційний затвор відвідного каналу сусідньої ЗТЕЦ. Під час обходу команда не помітила мін та вибухівки. Однак команда не змогла підійти до воріт водойми-охолоджувача, щоб побачити хід будівництва додаткового бар’єру. Команду повідомили, що будівництво завершено, але доступ не дозволено.

Читайте також : Окупанти посилили репресії проти працівників ЗАЕС, які з ними не співпрацюють – Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: