Коли ветеран повертається у робочий колектив: поради від військового психолога

жжж
фото: з відкритих джерел

Українські роботодавці загалом не готові до реінтеграції ветеранів у свої колективи. Але їхня залученість є обов'язком у воєнний та післявоєнний період.

На благодійному форумі «Незалежні» відбулася дискусія на тему «Як будувати організацію та команду, стійку до травм». Розмову у форматі інтерв'ю вели директорка з управління персоналом та побуту Анна Адом та офіцер-психолог 3 окремої штурмової бригади Віктор Комаренко.

фото: Дивись.info

- Як змінюється психіка військових під час служби і що цивільним потрібно розуміти про стан, у якому ветерани повертаються до цивільного життя?

Коли ми говоримо про повернення військових, особливо з гарячих точок, ми забуваємо ставити собі таке питання: «А як вони змінилися, переходячи з цивільного життя у військове?». Так ми можемо хоч приблизно розуміти, як це працює у зворотньому порядку. Є міф про агресивну поведінку ветеранів. Цей міф має підгрунтя, але це не так. По-перше, переважна більшість вчорашніх бійців буквально за кілька тижнів швидко та ефективно соціалізуються та нормально живуть в умовах мирного життя. По-друге, за ці кілька тижнів адаптації є можливість більш емоційної реакції наших хлопців та дівчат на певні речі. Але чому так відбувається? Тому що військові для того, щоб вижити, пройшли зміни емоційної грамотності. Вони стали емоційно сліпими. Бо коли іде бій, навколо трупи та інші страшні картини, то реагувати на ці речі по-людськи неможливо. Іншими словами, певні емоційні реакцій вони ніби вимкнули. На першому місці у бійця стоїть виконання завдання, а не порятунок побратимів чи посестрів.

Тому ми, військові, спілкуємося між собою грубо. І це не образа, а це спосіб мобілізувати увагу. Це перетворюється у звичку і стає частинкою військового на період служби.

- А як цивільним тоді спілкуватися з військовими? Якщо, до прикладу, ми бачимо агресію або флешбек.

Слід придумати свою стратегію взаємодії з вчорашнім бійцем, який в запалі емоційного пориву потрапляє в, припустимо, суперечку. Щоб придумати таку стратегію, треба розуміти, що відповідальність за діалог необхідно брати тому, хто краще розуміє свої емоції. Хто це: вчорашній боєць чи цивільний? Звісно що цивільний. Так і має бути в робочому колективі. Отже в компаніях має бути присутня освітня робота для підготовки до зустрічі з ветеранами у команді.

Читайте також: Помилки компаній під час співпраці з ветеранами.

- Можете навести якийсь приклад?

Відповідь єдина — корпоративна культура. Якщо у багатьох країнах є можливості проводити періоди декомпресії (адаптації до цивільного життя — ред.), то у нас поки що такого немає. Тому ці періоди, я вважаю, має виконувати бізнес.

- Що може сприяти розвитку корпоративної культури у підприємстві?

Базовою частиною корпоративною культури мають бути цінності та цілі. Тобто усіх людей в команді має бути одна мета. Це об'єднає їх, в точу числі й з ветеранами.

От ви знаєте, якою є найтиповіша проблема бійців, які повертаються з фронту? Вони себе переоцінюють. А після демобілізації вони не можуть знайти роботу і губляться у соціумі.

Компаніям я рекомендую взяти на себе відповідальність за вирішення проблеми ветеранів. Йдеться, до прикладу, про оформлення документів.

- А якщо говорити про психологічні проблеми?

Немає у нас культури звернень до психологів та психотерапевтів. А практично всі таргани у головах військових можна вивести із голів військових шляхом вчасного встручання спеціаліста. Тому компанії можуть залучити ветерана до співпраці з психологом. І це має бути рекомендацією, а не вказівкою.

фото: Дивись.info

Про Віктора Комаренка

Віктор Комаренко — офіцер-психолог 3 окремої штурмової бригади, кандидат біологічних наук, доцент, співзасновник нейротехнологічнох компанії, популяризатор науки. Одним з перших у ЗСУ у своєму підрозділі він відбудовує систему військового стрес-менеджменту. Це протокол моніторингу реакцій бійців на травматичні події, коли до оцінки їхнього психоемоційного стану долучаються побратими. Також Віктор займається підвищенням стресостійкості військових та є радником для компаній щодо реінтеграції ветеранів у колективи.

фото: Дивись.info

Довідка

Глобальна медіа-компанія Forbes провела у Львові благодійний форум «Незалежні». Метою заходу було об’єднати зусилля бізнесу та влади, щоб знайти ефективні рішення для успішної реінтеграції ветеранів у мирне суспільство.

Читайте також: Американський досвід: як реінтегрувати ветеранів в українські компанії.


Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: