Американський досвід: як реінтегрувати ветеранів в українські компанії

333
Фото: Tim Gruber for The Washington Post

Реінтеграцією у частині саме працевлаштування ветеранів у США займається Департамент праці. Але, до моменту звільнення зі служби, у війську бійці проходять курси з реінтеграції. Тобто система поєднує Департамент Оборони, Департамент у справах ветеранів і Департамент праці. В Україні така система тільки зароджується.

На благодійному форумі «Незалежні» відбулася дискусія на тему «Американський досвід. Як ветерани посилюють компанію». До неї долучилася Наталія Калмикова (виконавча директорка Українського ветеранського фонду) та Вільям Аттіг (американський ветеран, Виконавчий директор Ради Спілок Ветеранів (Union Veterans Council),співзасновник Американсько-українського ветеранського мосту).

фото: Дивись.info

Читайте також: Реінтеграція ветеранів: як компаніям підтримати співробітників, які повернулися з війни.

В Україні немає програми для реінтеграції ветеранів

Вступне слово взяла Наталія Калмикова. Вона зазначила, що, говорячи про ветеранів, має на увазі не лише їх, але й родину. Український ветеранський фонд на 70% складається з ветеранів, їхніх сімей та родин загиблих військових. Він був заснований у лютому 2022 року. Метою проєкту було мати в команді тих людей, які знають аудиторію, для якої організація і працює. Однак загалом у державі немає цілісної програми з працевлаштування та реінтеграції ветеранів.

«Ми проводили дослідження, яке очолила ветеранка з нашої команди, згідно з яким ми побачили цифри, які змушують задумуватися. Станом на цей рік більше ніж 60 компаній в Україні не мають досвіду роботи з ветеранами. Це величезна кількість, враховуючи, що у цьому дослідженні взяли участь більше 450 компаній та організацій», - каже вона.

У колективах багато упереджень щодо колег-ветеранів

В українських компаніях серед працівників є багато стереотипів про ветеранів. До прикладу, міф про те що ветеран — обов'язково людина з ПТСР або людина з нестандартною поведінкою. Ті 7% роботодавців, які мали справу з ветеранами, стверджують, що співпраця була успішною і тільки посилила команду. Крім того, законодавство зобов'язує підприємців винаймати людей з інвалідністю.

«Людині, яка повернулася з війни, необхідно допомогти або набути нових навичок, або повернутися з тими навичками, які були. Коли ми говоримо "ой ветеран - це людина з ПТСР", чи ми взагалі себе перевіряли на наявність чи відсутність у нас ПТСР? Це коло, яке прирівнює ветерана до людини з ПТСР, має бути розірване. Людина, яка була підготовлена до війни, з меншою ймовірністю має ПТСР, ніж цивільні, які були не готові до обстрілів та ракетних атак», - пояснює Наталія.

Читайте також: Що таке ПТСР і чи можливо цьому зарадити.

Саме через ці упередження ветерани не бажають говорити про свій статус під час працевлаштування. Про нього більшість роботодавців дізнаються зазвичай тільки під час співбесіди і то, якщо запитають. Тому є сенс, вважає Калмикова, додати це питання на співбесіді — не щоб стигматизувати, а щоб розуміти, що ця людина, ймовірно, має високу стресостійкість та лідерські здібності. Бо ж ветерани саме через таке упереджене ставлення нерідко свого статусу навіть соромляться.

фото: з відкритих джерел

Американський досвід може допомогти Україні реінтегрувати ветеранів

Реінтеграцією у частині саме працевлаштування ветеранів в США займається Департамент праці. Але до моменту звільнення зі служби у війську бійці проходять курси з реінтеграції. Тобто система поєднує Департамент Оборони, Департамент у справах ветеранів і Департамент праці.

Рівень безробіття серед американських ветеранів складає 2,7%. В Україні — 28%. До того ж, у США цей рівень безробіття серед ветеранів є меншим, ніж безробіття у суспільстві в цілому. А за даними опитувань щодо працевлаштування, 58% ветеранів вважають, що військова служба дає їм корисні навички та підготовку, які вони згодом застосовують для роботи в цивільному житті. Що стосується розподілу за званнями, то «військові навички стають корисними в цивільному житті» для 78% ветеранів з офіцерським званням, 59% сержантів та 54% рядових. 

«Добре, що українське суспільство замислюється про реінтеграцію ветеранів у суспільство вже зараз, бо на розбудову такої системи може знадобитися 5-10 років. Усі ці програми мають допомагати ветеранам почуватися комфортно у суспільстві. Тож Україна може запозичати цей досвід в Америки», - зазначає Вільям Аттіг — американський ветеран, співзасновник Американсько-українського ветеранського мосту.

Що стосується розподілу за званнями, то «військові навички стають корисними в цивільному житті» для 78% ветеранів з офіцерським званням, 59% сержантів та 54% рядових. 

Багато ветеранів у США (близько 35%) відзначають, що служба в армії була перевагою, коли вони вперше працевлаштовувались після звільнення зі служби. Щодо швидкості пошуку роботи, то 57% знайшли її менш ніж за шість місяців після звільнення, ще 21% стверджують, що шукали роботу менш як рік.

«Після військової служби мені було складно повернутися на попередню роботу. Але пошук роботи та виконання робочих обов'язків — є складовою програм з реінтеграції, які функціонують у штатах. Усі ці організації допомогли мені знайти не просто роботу, а себе ніби нового. Я безмежно вдячний таким організаціям, тому такі ж, беззаперечно, мають функціонувати в Україні», - розповідає Вільям.

Переклад: Дивись.info.

Фото: Getty Images

Довідка

Глобальна медіа-компанія Forbes провела у Львові благодійний форум «Незалежні». Метою заходу було об’єднати зусилля бізнесу та влади, щоб знайти ефективні рішення для успішної реінтеграції ветеранів у мирне суспільство.

Читайте також: Помилки компаній під час співпраці з ветеранами.


Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: