Забудовник хоче звести апарт-готель біля львівського медуніверситету: що відомо

1
фото:ділянка, на якій планують звести проект

На місці гаражів біля Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького планують збудувати апарт-готель із міським освітнім хабом та об’єктами медичного призначення. Втім, адміністрація вишу виступає проти.

Ділянка давно не належить медуніверситету

Йдеться про ділянку площею 0,29 га на вулиці Пекарській, 52, розташовану біля анатомічного корпусу медуніверситету. 

До 1960-х років вона входила до комплексу його земель, однак тоді ділянку відвели під будівництво гаражів для працівників вишу, а згодом вона перейшла в комунальну власність - до автогаражного кооперативу «Під горою медик».

У 2018 році за зверненням багаторічного орендаря ділянки автогаражного кооперативу «Під горою медик» міська рада розробила детальний план території, що передбачав будівництво 6-поверхового будинку на 48 квартир із підземним паркінгом на 43 місця. Документом також мали змінити цільове призначення ділянки із земель транспортної інфраструктури на землі малоповерхової житлової забудови.

Судячи з даних кадастрової карти, у 2020 році міська рада змінила цільове призначення землі на землі житлової та громадської забудови із призначенням для будівництва багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної інфраструктури, а орендарем із 2010 року залишався автогаражний кооператив «Під горою медик», що мав право користуватись ділянкою до 2030 року.

У січні 2023 року новостворене ТзОВ «Компанія "Парктрейд"», яке й планує збудувати апарт-готель, купило всі 54 гаражі на вул. Пекарській, 52.

фото: гаражі на території
фото: гаражі на території

Що каже медуніверситет

11 вересня львівський медуніверситет опублікував заяву, в якій висловив обурення намірами забудови ділянки впритул до навчальних корпусів, що є пам’ятками архітектури.

«Прикметно, що навіть в пояснювальній записці до цієї проголосованої ухвали Управління земельних ресурсів ЛМР вказано, що зазначена під забудову ділянка в генплані належить до території вищих навчальних закладів і в плані зонування території району це функціональна зона Г-3 (навчальна зона) та ще й територія історичного ареалу. Не кажучи вже про те, що весь комплекс навчальних корпусів медуніверситету, споруджених наприкінці 19 століття на вул. Пекарській,52 належить до пам`яток архітектури, що охороняються законом , принаймні, мало б так бути. І будь які будівельні роботи із залученням важкої техніки, виїмки великих об`ємів грунту можуть призвести до їх руйнації чи знищення», – йдеться в заяві.

До слова, університетський протест проти забудови земельної ділянки тягнеться ще із 2018 року. Тоді колишній ректор, Борис Зіменковський, також не був прихильним до змін.

Чи можна проводити будівельні роботи на ділянці

У серпні фірма звернулася в міськраду за внесенням змін до договору про оренду за зміною цільового призначення ділянки для громадської забудови. На сесії Львівської міськради 23 серпня ці зміни до договору затвердили.

В ухвалі вказано, що орендарем ділянки замість автогаражного кооперативу стала «Компанія Парктрейд», яка отримала землю в користування під будівництво та обслуговування апарт-готелю з об’єктами медичного призначення.

Що каже забудовник 

ТзОВ «Компанія «Парктрейд», акціонером якої є Назар Бербека, володіє 54 об'єктами нерухомого майна, яке впродовж декількох років було викуплено у приватних осіб. У коментарі для Дивись.info він зазначив кілька важливих моментів.

В межах функціональної зони Г-3 допускається розміщення готелів, будинків для гостей, консультативних поліклінік та інших видів об'єктів побутового призначення. Власне, розміщення гаражів у межах цієї зони якраз і суперечить містобудівній документації», - сказав Назар Бербека.

Також він додав, що 23 серпня цього року була прийнята ухвала сесії міської ради про внесення змін до договору оренди  в частині зміни орендаря. Новим орендарем стала компанія «Парктрейд», яка володіє майном для будівництва та обслуговування апарт-готелю з об'єктами медичного призначення, а це в  жодному разі не суперечить містобудівним нормам.

У межах проєкту передбачаємо розміщення освітнього хабу, що слугуватиме майданчиком для навчання, неформального розвитку викладачів та студентів та наукових подій. Тож викладачі університету зможуть користуватися ним без обмежень.

Хаб належатиме громаді міста Львова та буде включати коворкінг, кав'ярні та тренінгові зали. Освітній хаб, стверджує Бербека, стане громадським простором для нетворкінгу і навчання, аби у ньому зустрічались і студенти і науковці для дискусій, профільних консультацій, подій.  Це важлива соціальна функція для міста майбутнього проекту.

фото: план земельної ділянки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: